Női kézi-vb: megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei

Vágólapra másolva!
2023.07.06. 16:17
null
Megvan, melyik csoportba került a magyar női kézilabda-válogatott az év végi világbajnokságon (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet, archív)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) Göteborgban elkészítette a 2023. november 29. és december 17. között Norvégiában, Dániában és Svédországban rendezendő női világbajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott a B-csoportban Montenegróval, Kamerunnal és Paraguayjal fog megmérkőzni.

 

A NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg: Montenegró, Paraguay, Kamerun, MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger: Norvégia, Ausztria, Grönland, Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning: Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning: Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn: Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn: Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

Az IHF a hét elején hétfőn döntött arról, hogy szabadkártyásként Izland és Ausztria vehet részt az év végi világbajnokságon, s kilenc résztvevőt már csoportokba is sorolt. A magyar válogatottat a második kalapból húzták ki, így nem kaphatta Brazíliát, amely a G-csoportban Spanyolország mellett kapott helyet.

A magyar válogatott talán az egyik legjobb csoportba, s a könnyebb ágra került a világbajnokság sorsolásán, ahol a B-jelű négyesben Montenegróval, Kamerunnal és Paraguayjal találkozik majd. A mieinknek egyedül az első kalapos balkániak ellen van tapasztalatuk: a montenegróiak ellen eddig kilenc alkalommal léptünk pályára, ezeken az összecsapásokon ötször nyertünk, négyszer pedig veszítettünk. A tavalyi Eb-bronzérmes ellen legutóbb 2021-ben léptünk pályára, a siófoki felkészülési mérkőzésen 28–21-re nyertek Bíró Blankáék.

A harmadik kalapos Kamerunnal, és a negyedik kalapból húzott Paraguayjal még nem találkozott Golovin Vlagyimir együttese: előbbiről annyit érdemes tudni, hogy a 2022-es Afrika-kupán második lett, míg a legutóbbi vb-t a 28. helyen fejezte be. A dél-amerikaiak a tavalyi kontinentális bajnokságukon ötödikek, a 2021-es Pánamerikai Játékokon harmadikok lettek, míg a legutóbbi világbajnokságot – nekik a negyediket – éppen Kamerun mögött, a 29. helyen zárták.

A mieink november 30-án Paraguay ellen kezdenek, december 2-án Kamerun, az utolsó mérkőzésen december 4-én pedig – remélhetőleg a „csoportdöntőn” – Montenegró lesz az ellenfél.

A vb-n a négycsapatos csoportokból három-három jut a középdöntőbe, ahol hatcsapatos csoportokban folytatják a küzdelmet, s az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe. A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig - amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye - részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén.

Amennyiben a magyar válogatott bejut a középdöntőbe, akkor az I. csoportba kerül, ahol az A-csoportból kap ellenfeleket (Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország). A középdöntő mérkőzéseit az I. csoport Göteborgban játssza. Ahhoz, hogy olimpiai selejtezős helyen végezzen Golovin csapata, be kell jutnia a világbajnokság negyeddöntőjébe, tehát a középdöntős csoportjában az első két hely valamelyikén kell végeznie. A papírformának megfelelően ez azt jelenti, hogy ha a társházigazda svédek előttünk is végeznek, Montenegrót és Horvátországot mindenképpen magunk mögött kell tudnunk.

Golovin Vlagyimir, a válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Kézilabda-szövetség honlapjának nyilatkozott a sorsolásról: „Lehetett volna jobb, de rosszabb sorsolásunk is. Paraguayjal kezdünk, aztán jön Kamerun, végül Montenegróval nézünk szembe, tehát egyre nehezednek majd a mérkőzéseink. Véleményem szerint Montenegróval kell majd a csoportgyőzelemért küzdenünk, ami egy nagyon kemény csata lesz a legutóbbi Eb-n harmadik helyet szerző csapat ellen. A középdöntőben várhatóan a svédekkel és a horvátokkal kerülhetünk össze. Mindkét csapattal találkoztunk a Ljubljanában az Európa-bajnokságon, és egyaránt vereséget szenvedtünk tőlük. Elemeznünk kell, mik voltak a hibáink, és mindent meg kell tennünk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzéséért.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30.: Magyarország–Paraguay
December 2.: Magyarország–Kamerun
December 4.: Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning): december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning): december 15.
Döntő, helyosztók (Herning): december 17.

EZ VOLT A KALAPBEOSZTÁS A SORSOLÁSRA
1. kalap:
Norvégia, Dánia, Montenegró, Franciaország, Hollandia, Svédország, Németország, Brazília
2. kalap:
Szlovénia, Spanyolország, Horvátország, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea, Románia, Lengyelország, Csehország
3. kalap: Szerbia, Japán, Ukrajna, Grönland, Argentína, Angola, Kína, Kamerun
4. kalap: Kongó, Szenegál, Irán, Chile, Paraguay, Kazahsztán, Ausztria, Izland

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik