Európai Játékok: győzelemmel kezdtek strandkézilabdázóink

PATAI GERGELY (Tarnów)PATAI GERGELY (Tarnów)
Vágólapra másolva!
2023.06.20. 12:38
Megnyerte első két mérkőzését a magyar férfi strandkézilabda-válogatott a lengyelországi Európai Játékokon, Gulyás István együttese 2:0-ra győzte le Portugáliát, majd 2:1-re Németországot.

Mintha megállt volna az idő Tarnów ipari negyedében. Az állomás lépcsőjén tinédzserek ültek, kacajukból ítélve aligha az év végi bizonyítványról beszélgettek. Az ódon futballstadion mellett magasodó elhagyott gyárépületből két munkás sétált ki védőfelszerelésben – az odabent uralkodó állapotokat látva bizony szükség volt rá.

Az Európa-bajnok magyar férfi strandkézilabda-válogatott győzelemmel kezdett az Európai Játékokon (Fotó: Strandkézilabda - MKSZ hivatalos oldala/Fb)
Az Európa-bajnok magyar férfi strandkézilabda-válogatott győzelemmel kezdett az Európai Játékokon (Fotó: Strandkézilabda - MKSZ hivatalos oldala/Fb)

A főút túloldalán eközben már bömbölt a zene az Európai Játékokra felújított arénában, amelyben ideiglenesen két homokos pályát alakítottak ki, és a keddi időjárás is azt az érzetet keltette, mintha a horvát tengerparton napoznánk. Az idillbe fűkaszák éles hangja rondított bele, amin meglepődtünk volna, ha nem tudnánk, milyen késésben vannak a lengyel szervezők – még az utolsó pillanatokban is akadt tennivaló a pályák környékén. A férfi strandkézilabdázók nyolccsapatos tornája a magyar válogatott bemutatásával kezdődött, amely előtt a helyszíni műsorközlő külön kiemelte, hogy a regnáló Európa-bajnok lép pályára. A Portugália elleni nyitány nem ígérkezett könnyűnek, a rivális ugyanis négy közé jutott a májusi Eb-n, az elődöntőben éppen a mieink állították meg.

Gulyás István együttese hamar rácáfolt arra a tézisre, hogy az első mérkőzés rendszerint nyögvenyelős, Kun Attila vezérletével hamar ellépett ellenfelétől. A portugálok többnyire a nyúlra, vagyis a kapust cserélő mezőnyjátékosra játszották ki a figurát (az ő gólja két pontot ér), de hol Gabriel Concecao lőtt pontatlanul, hol Balogh Ádám védett bravúrral. A túloldalon Ricardo Castro is elkapta a fonalat, de a jobb szélen Gyene Norbertre nem volt ellenszer, aki egymás után háromszor is hintába ültette a portugálokat, majd saját tengelye körül megfordulva szerzett kétpontos gólokat. Alig hét perc telt el az első játékrészből, amikor már húsz pontnál járt a magyar csapat, amely a látványra is adott: Gyenétől a pörgés után lövésre számítottak, ám okosan Vizes Patrikot játszotta meg, aki átlövésből talált be.

A tízperces szakaszt a magyar válogatott fölényesen, 26–16-ra nyerte meg, ám a szabályok értelmében ilyenkor nulláról folytatják a felek, vagyis ahhoz, hogy elkerüljük a szétlövést, a második játékrészben is győzni kellett. A portugálok eközben a meccsben maradásért küzdöttek, és lendületesen kezdtek, miközben a mieink támadójátéka akadozott, öt perc alatt mindössze négy pontig jutottunk el. Balogh bravúrjai ellenére ellépett néggyel a jól védekező rivális, de Gyene góljaival üldöztük, majd az első szakaszban is látott figurával utol is értük. Az utolsó percben José Silva a lécre ejtett, Vizes fineszes lövésével már vezettünk, de még mindig volt hátra tíz másodperc…

A sportág sajátossága, hogy a portugálok időkérésénél is olyan hangerővel szóltak a Dua Lipa-slágerek, mint az angol énekesnő koncertjein, de aligha ez zavarta meg Silvát, amikor Nahaj László bravúrral védte lövését, ezzel biztosítva válogatottunk győzelmét.

A 2:0-s siker után a nyitányon a horvátoktól kikapó Németország következett, s szétlövés után 2:1-re második ellenfelét is legyőzte a magyar együttes. A két csapat legutóbb a kontinenstorna döntőjében találkozott egymással, akkor 2:0-ra nyertek a magyarok.

Strandkézilabda, férfiak, A-csoport
Magyarország–Portugália 2:0 (26–16, 18–16)
Magyarország–Németország 2:1 (25–24, 20–23, 9–8) – szétlövés után

Szerdán játsszák
12.00:
Magyarország–Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik