Kézilabda: „Későn érő típus vagyok” – Éles Benedek Németországban folytatja

Vágólapra másolva!
2023.05.06. 15:10
null
Éles Benedek légiósként kezdi meg a 2023–2024-es idényt (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló, archív)
A német Minden csapatához szerződött a Fejér-B.Á.L. Veszprém férfi kézilabdacsapatának gólvágója, Éles Benedek – számolt be hivatalos oldalán a Bundesliga-klub.

 

A német Bundesligában szereplő Mindenhez szerződött a Fejér-B.Á.L. Veszprém balátlövője, Éles Benedek. Lapunk információi szerint a játékos kétéves szerződést kötött új klubjával.

„Benedek egy olyan játékos, aki miatt nagyon izgatottak lehetünk. Különösen a sokoldalúsága nyűgözött le minket. Az is az előnyünkre válik, hogy Veszprémben nagyon jó nevelést kapott” – mondta Nils Torbrügge, a Minden ügyvezető igazgatója.

Már tavaly is lett volna lehetősége külföldre igazolni Éles Benedeknek, aki többek között édesapja, az egykori világválogatott kézilabdázó, Éles József tanácsára úgy döntött, még egy évig itthon marad a Fejér-B.Á.L. Veszprémben. Ez már csak azért is jó döntésnek bizonyult, mert a csapata indult az Európa-ligában, amelynek legjobb újoncává választották, Kristóf Mátyás sérülése miatt pedig irányítóként is kipróbálta magát, és nemcsak megállt a helyét, hanem csapata vezérévé vált.

„A csoportkörbe jutás a csapattársaimnak köszönhető, nélkülem harcolták ki, mert a Chambéry ellen nem játszhattam a lábfejemben lévő csonttörés miatt– mondta a Nemzeti Sportnak Éles Benedek, aki a következő idényt már a német TSV GWD Minden csapatában kezdi, amellyel kétéves szerződést írt alá. –Az eredményen is látszik, hogy még nagy falat a klubnak, sok volt a sérülés. Úgy éreztem, év közben nekem jót is tett a heti két meccs, egy nem volt elég, de most már én is kezdem érezni magamon a fizikai igénybevételt, nem volt könnyű helyt állni két fronton.”

A 23 éves játékosra a svájci Kadetten Schaffhausen izlandi edzője, Adalsteinn Eyjólfsson figyelt fel a két csapat összecsapásán, és mivel a szakember a nyáron átveszi a Minden irányítását, jelezte a játékos menedzserének, Szörnyi Attilának, hogy számítana a csapatában Élesre, sőt kulcsszerepet bízna rá, majd magának a játékosnak is üzent.

„Nagyon tetszett, hogy ennyire bízik bennem, az pedig mindig is az volt az álmom, hogy a Bundesligában játsszak. A tévében mai is megnézek minden meccset, amit csak tudok, látványos, a világ legerősebb bajnoksága, ahol most lehetőségem lesz legalább két évig fejlődni”– fogalmazott Éles, akinek voltak ajánlatai Franciaországból és Németországból is, de a legkomolyabb ajánlatot a Minden tette.

A klubváltása előtt édesapjával többször is vitatkoztak azon, mi lenne a megfelelő, de a játékos elmondása szerint a Bundesligára már ő is felkapta a fejét, és rögtön támogatta fiát abban, hogy a német bajnokságot válassza. Amikor megkereste, a Minden kieső helyen állt, ezért kicsit hezitáltak, mi legyen, édesapjával és menedzserével jobban utánanéztek a Bundesliga 2-nek, és megállapították, hogy elképesztően erős, Benedek sokat tudna fejlődni ott is , így nem gondolkoztak tovább az ajánlaton. A játékos úgy volt vele, ha kiesik, ha nem, mindenképpen a német klubot választja.

„Lehet, későn érő típus vagyok– tette hozzá Éles Benedek. –Itthon jó edzőim voltak, Tombor Csabánál olyan rendszerben játszottunk, amiből sokat merítettem, és amit idéntudtamkamatoztatni, ráadásul nem gondoltam volna, hogy az irányító szerepkör ennyire jól fog menni, az utóbbi időben ugyanis tipikus balátlövő lettem. Szerintem ennek is köszönhető a számos érdeklődés, erre is felfigyeltek, a Bundesligában sokat számít, ha egy játékos két poszton is bevethető. Élvezem a szerepet, sokkal nehezebb, mint balátlövőként játszani, annak idején Fazekas Geri mellett könnyű dolgom volt. Irányítóként mindenre figyelni kell, ami kezdettől fogva tetszett nekem, és szerencsére a csapattársak is elfogadtak.”

Éles Benedek legfontosabb célja most az, hogy a Fejér-B.Á.L. Veszprém csapatával bent maradjanak a magyar élvonalban, amiért a Cegléddel vívnak óriási harcot, és ha kiesnének, rossz szájízzel hagyná itt a csapatot, a társait, a barátait. Németországban szeretné megállni a helyét, bebizonyítani, hogy ott a helye az élvonalban, leginkább a védekezésben szeretne előre lépni, és kint is vezéregyéniséggé válni. Ebben lesz segítsége, lévén jövőre több magyar játékos – Hanusz Egon mellett Ilic Zoran és Sipos Adrián – is a német bajnokságban folytatja pályafutását.

„Egon a Göppingen elleni meccsünkre kijött, és megkérdeztem tőle, milyen Németországban játszani. Azt válaszolta, hogy elképesztően jó, és ha lesz rá lehetőségem, mindenképpen jöjjek én is. Rövid idő alatt ő is rengeteget fejlődött– mondta Éles. –A fejlődésem miatt jövőre nem szerettem volna az NB I-ben maradni, mert kell a változás, és tudom, hogy az elején nehéz lesz, de attól lesz valaki jó játékos, ha ezeket a döntéseket meghozza.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik