Férfi kézi Eb: spanyol–svéd harmadszor – egyenlő erők küzdelme jöhet

Vágólapra másolva!
2022.01.30. 10:08
null
Az ominózus pillanat: a svéd Andreas Palicka az elődöntő utolsó percében, 34–33-as vezetésnél megfogja a francia Ludovic Fabregas lövését (Fotó: Török Attila)
Vasárnap harmadszor csap össze Spanyolország Svédországgal a férfi kézilabda Európa-bajnokságok döntőjének történetében – az előző kettőtől eltérően nincs igazi esélyese a budapesti mérkőzésnek.




A svédek és a spanyolok már találkoztak egyszer az idei férfi kézilabda Európa-bajnokságon, az E-csoport 2. fordulójában a címvédő Spanyolország nyert 32–28-ra. Bár kettejüket talán kevesebben várták a fináléba, az elődöntőben kiütötték a franciákat, illetve a dánokat, így újra megmérkőznek egymással a budapesti Eb utolsó meccsén.

Rodrigo Corrales
Rodrigo Corrales

„Mivel vannak új játékosaink, akiknek ez az első Európa-bajnokságuk, a torna előtt senki sem tett minket a legjobb négy közé. Mi is tudtuk, hogy a generációváltás miatt meccsről meccsre kell felépítenünk magunkat a tornán, megszerezni a kellő önbizalmat és tapasztalatot. Ennek fényében éppen a svédek elleni győztes csoportmeccs jelentette a legtöbbet   – mondta a Nemzeti Sportnak a Dánia ellen megnyert elődöntő után a Telekom Veszprém kapusa, Rodrigo Corrales, aki Gonzalo Pérez de Vargasszal együtt kitűnő párost alkot a spanyol csapatban. –   A középdöntőben kikaptunk ugyan Norvégiától, az oroszok és a lengyelek ellen pedig szenvedtünk, de végeredményben csak az számít, hogy itt vagyunk Budapesten, és legyőztük a világ egyik legerősebb csapatát, amely Egyiptomban és Japánban is jobb volt nálunk.”

A tornán eddig harminc százalékkal védő kapus szerint a pénteki mérkőzésen nyújtották a legjobb teljesítményt, a torna legnagyobb favoritját győzték le, ami elsősorban a mentalitásuknak köszönhető: sosem adják fel, nekik nem létezik elveszített meccs. Spanyolország sorozatban negyedszer jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, amelyet legutóbb 2016-ban veszített el, a németekkel szemben. Jordi Ribera együttese másodszor is esélyt kapott megvédeni a címét, ami eddig kizárólag a svéd válogatottnak sikerült, 2002-ben.

Izraellel vagy Litvániával
játszunk a vb-ért

A Budapesti Kézilabda Arénában szombaton kisorsolták a 2023-as svéd–lengyel világbajnokság európai selejtezőinek párosításait. A magyar válogatott az Izrael–Litvánia párharc győztese ellen vívhatja ki a részvételt a vb-re.
FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
Az 1. kör párosítása:  Ukrajna–Finnország, Olaszország–Szlovénia, Portugália–Svájc, Ausztria–Észtország, Görögország–Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia–Románia, Izrael–Litvánia, Szlovákia–Belgium, Feröer–Fehéroroszország
Az első mérkőzéseket március 16-án és 17-én, a visszavágókat március 19-én és 20-án játsszák.     
A 2. kör párosítása:  Oroszország–Szlovákia/Belgium, Ukrajna/Finnország–Horvátország, Görögország/Bosznia-Hercegovina–Montenegró, Portugália/Svájc–Hollandia, Olaszország/Szlovénia–Szerbia, Németország–Feröer/Fehéroroszország, Csehország–Észak-

Macedónia/Románia, Ausztria/Észtország–Izland, Izrael/Litvánia–MAGYARORSZÁG
Az első mérkőzéseket április 13-án és 14-én, a visszavágókat április 16-án és 17-én játsszák.     

„Az a svéd generáció elképesztő volt, büszkék vagyunk, hogy most azonos szintre kerülhetünk vele – tette hozzá Corrales. – Tizennyolc nap alatt kilenc meccs nagyon kemény, de már csak egy van hátra, és éppen a svédek ellen. Harcolni fogunk, amíg csak marad bennünk erő, hogy újra felállhassunk a dobogó tetejére. A lengyelek elleni győzelmünk jár a fejemben, mert azon a meccsen a mi kezünkben volt a sorsunk, ott volt esélyünk kiharcolni a négybe jutást, és nem hibáztuk el. Ebből erőt meríthetünk.”

Az olimpiai bajnok franciák legyőzésében főszerepet vállalt a tizenkét lövést – háromszor annyit, mint az ellenfél két kapusa összesen – hárító Andreas Palicka. A meccs végén két óriási ziccert is hatástalanított, az utolsónál, egygólos előnyben ráült a védőjéről leforduló Ludovic Fabregas által ellőtt labdára, ezzel a döntőbe védte Svédországot.

„Óriási érzés volt, amikor a franciák utolsó lövésénél megfogtam a labdát, emlékszem, láttam, hogy Fabregas kicsit elveszítette az egyensúlyát, így hárítani tudtam. Boldog és büszke vagyok, hogy ebben a fantasztikus csapatban játszhatok, amelynek ekkora tartása van   – mondta a találkozó után lapunknak a franciák ellen három egész pályás gólt szerző kapus. – Nagyon kemény mérkőzést játszottunk, de ötven percen keresztül jobbak voltunk, támadásban elkaptuk a fonalat, és nemcsak az első félidőben, hanem a meccs utolsó húsz percében is remek volt a védelmünk.”

Jön a döntő (NS-grafika)
Jön a döntő (NS-grafika)

A nyártól a PSG-t erősítő Palicka szerint azzal tudták megnyerni a franciák elleni találkozót, ami egyébként is a legnagyobb fegyverük: a csapatszellemmel. Végig tartani tudták magukat a tervükhöz, s bár Franciaország az elején megpróbálta megbontani őket a széleken, nem sikerült, ezáltal pedig irányítani tudták a játékot.

„A védekezésünkkel nyertük meg a mérkőzést. A döntőben hasonlóra számítok – az elmúlt években nemigen nyertünk a spanyolok ellen, de vasárnap megpróbálunk győzni!   – tette hozzá a 35 éves játékos. –   Egy napot pihenünk, elemezzük őket, aztán mindent beleadunk.”

Spanyolország és Svédország eddig kétszer csapott össze Európa-bajnoki döntőben, és mind a kétszer az esélyesebb nyert: 1998-ban a svéd (25–23), 2018-ban a spanyol válogatott (29–23). Ezúttal azonban nem beszélhetünk esélyesebb csapatról.

Gedeón Guardiola, a spanyol válogatott rutinos csapatkapitánya harmadik Eb-aranyát szerezheti meg vasárnap
Gedeón Guardiola, a spanyol válogatott rutinos csapatkapitánya harmadik Eb-aranyát szerezheti meg vasárnap

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (Budapesti Kézilabda Aréna)
15.30: a 3. helyért, Dánia–Franciaország (Tv: M4 Sport)
18.00: döntő, Spanyolország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik