Férfi kézi: Tudásban is felvesszük a versenyt a riválisokkal – Gulyás István

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 09:54
null
Gulyás István szerint a válogatott nem lihegi túl, hogy megnyerte az Eurokupát (Fotó: Dömötör Csaba)
Gulyás István, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a szívünk a helyén van, és már tudásban is felvesszük a versenyt bárkivel, a saját elvárásainknak ezzel együtt továbbra is minden meccsen meg kell felelnünk.

– Öt győzelemmel, egy vereséggel, a világelithez tartozó horvátokat és spanyolokat megelőzve végzett az élen az Eurokupában a magyar válogatott. Elégedett, ugye?
– Nem lihegjük túl a sikert, úgy vagyunk vele, hogy mindig az aktuális ellenfelet kell legyőzni – mondta Gulyás István szövetségi kapitány, akinek vezetésével az utóbbi 21 mérkőzéséből 14-et megnyert a férfiválogatott. – Arról nem mi tehetünk, hogy Horvátország nem jutott ki az olimpiára, ezért ellenünk fiatalításba kezdett. Spanyolországot ezzel szemben továbbra is csupa rutinos világsztár alkotja, akik hétről hétre Európa legjobb együtteseiben lépnek pályára, mi pedig oda-vissza megvertük. Röviden: igen, büszkék lehetünk erre a teljesítményre!

MEGÉRTETTE, MIT VÁRNAK TŐLE

TOPIC Petar,  a magyar válogatott beállója: „Különleges élmény volt szülőhazám, Horvátország ellen játszani, a kezdeti megilletődöttséget leszámítva azonban biztos voltam a győzelmünkben. A spanyol túra sokat kivett belőlünk, talán a fáradtság miatt nem találtunk a ritmusunkat az első félidőben, örülök, hogy a szünet után gólokkal tudtam segíteni. Sokat tanultam a játékrendszerünkről a világbajnokság óta, mostanra megértettem, mit vár tőlem a szakmai stáb. Szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon, remélem, több ezer ember előtt léphetünk pályára, mert a kézilabda szurkolók nélkül nem ugyanaz.”

– Spanyolországot leszámítva senkitől sem kaptunk ki még az idén rendes játékidőben. Ez minek tulajdonítható?
– A szívünk a helyén van, és mára kijelenthetjük: tudásban, képességben is felvesszük a versenyt a riválisokkal. Mondom ezt úgy, hogy a horvátok ellen kifejezetten rosszul kezdtünk, végül azok a játékosok fordították meg a meccset, akik előtte kevesebb lehetőséget kaptak. Persze, helyén kezeljük ezt az eredményt is, de azért nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Bajnokok Ligája-résztvevő zágrábiakon kívül Domagoj Pavlovic a Bundesligában, Luka Sebatic Franciaországban, Tin Lucin Spanyolországban kézilabdázik, na és ott van Ivan Cupic is – egyáltalán nem rossz, sőt, kifejezetten kellemetlen stílusú ellenfelet győztünk le. Megint ki kell emelnem a védekezésünket, amely nagyon rendben volt, főleg az első félidőben, és jóllehet, Ivan Pesic több ziccerünket megfogta, ám a legtöbbször inkább mi rontottunk, támadásban pontatlanok voltunk. Nekünk, edzőknek mindig külön öröm, ha az ilyen, nyögvenyelős találkozókat megnyerjük. Ez óriási energiát, önbizalmat ad a jövőre nézve.

– Nem tettük túl magasra a lécet?
– Bármelyik polcon is vagyunk jelenleg, a saját erőnkből kerültünk oda, ám ettől még az általunk támasztott elvárásoknak ugyanúgy meg kell felelnünk. Ott még nem tartunk, hogy csak annyit adjunk ki magunkból, ami minimális győzelemhez szükséges. A megalkuvás nélküli mentalitást, ami minket jellemez, nem szabad feladnunk. Mindig úgy kell pályára lépnünk, mint egy világversenyen. Van, hogy nincs sok időnk a felkészülésre, a spanyolok elleni mérkőzés előtt például a sok utazás miatt alig tudtunk együtt edzeni, ezért inkább a videózásra fektettünk hangsúlyt. A vébé óta ismernek minket, számolnak velünk, ez mindenképp jó jel.

– Az alapcsapatból bárki pótolható?
– Nyilván az a célunk, hogy minél nagyobb legyen a merítési lehetőségünk, mégis úgy vélem, huszonhárom-huszonnégy játékosból kerül ki az a csapat, amellyel a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságnak nekivágunk. Megtanultunk a kényszerhelyzetekre reagálni, legyen szó sérülésről, betegségről, vagy ha menet közben kell változtatni, mondjuk, a hatos fal helyett öt plusz egyet védekezni. Utóbbira tökéletesen megfelel Rodríguez Pedro, aki meghálálta a bizalmat.

(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)

– A harminchat éves, kiváló formában védő Mikler Roland továbbra is kihagyhatatlan a kapuból, de mi lesz, ha visszavonul?
– Figyeljük a felhozatalt, előbb-utóbb szeretnénk olyan kapust beépíteni, aki végigjárta a szamárlétrát. Van két jelöltünk, ki is próbáltuk volna már őket, ám mindketten sérültek. A horvátok elleni meccset pedig Székely Márton kapta volna, csakhogy közben a karanténra vonatkozó portugál szabályokat megváltoztatták, ezért Spanyolországból vissza kellett térnie klubjába, a Portóba. Mindenesetre nem szabad szégyenlősködnünk, hogy Roli továbbra is kiválóan véd, ameddig így teljesít, nincs okunk változtatni. Bárki lép egyszer a helyébe, elengedhetetlen, hogy folyamatos játéklehetőséghez jusson, és hosszabb távon megfelelő nemzetközi tapasztalata legyen.

– Mekkora kihívást jelentett, hogy az Eurokupában mindig akadt hiányzó a szakmai stábban is?
– Ha valaki kiesik, a másik tudja, mit kell csinálnia. Norvég erőnléti edzőnk, Tord Ellingsen a koronavírus-járvány megjelenése óta sokszor nem tudott személyesen velünk lenni, helyette online adta ki a feladatokat. Tavaly betegség miatt kihagytam két meccset, majd Nagy László nem tudott elutazni Spanyolországba, végül Chema Rodríguez nélkül játszottunk Horvátországgal – mindig megoldottuk, mert ismerjük a csapásvonalat. Tisztában vagyunk vele, hogy védekezésben nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, ezért nem próbálunk improvizálni a kispadon, azt játsszuk, amit tudunk. Figyelünk arra, hogy az újak minél hamarabb beilleszkedjenek, elsajátítsák a rendszerünket, s megpróbáljuk azonnal kijavítani a hibákat. Ahogy a spanyolok ellen tettük, amikor a védőink rosszul helyezkedtek, nem segítettek egymásnak.

– Mentálisan mennyire kell felkészíteni a társaságot, hogy az Európa-bajnokságon több ezer magyar előtt elbírja a terhet?
– Előbb-utóbb beszélnünk kell erről, mert az már Antequerában is látszott, mit jelent háromszáz-négyszáz szurkoló jelenléte. Amikor a nézők elkezdtek tapsolni, drukkolni, a spanyolok egyből összekapták magukat. Remélem, az ősszel minden visszaáll a rendes kerékvágásba, így a srácoknak is lesz idejük újból megszokni, hogy nem csak egymás között játszanak. Azzal viszont nincs problémánk, hogy a játékosok közül sokan érmet szeretnének nyerni ezen az Eb-n, nincs okunk feltételezni, hogy túlságosan nagy lenne az önbizalmunk.

– A válogatottnál folyó munkából a klubok is profitálhatnak?
– Az edzőkollégákat arra ösztönözheti, hogy bátran be lehet dobni a fiatalokat a mély vízbe. A másodosztályban ezzel nincs probléma, az élvonalban talán a Veszprémi KKFT-nél valósul meg legjobban az elképzelés. Jól lenne minél hamarabb elengedni tehetséges játékosaink kezét, akár már az érettségi után kilökni őket a nagyvilágba. Az edzőbizottságban sokat vitatkozunk arról, kikkel, milyen átlagéletkorú együttessel lehet felvenni a versenyt. Én azon a véleményen vagyok, hogy megállják a helyüket, csak bízni kell bennük.

FÉRFI KÉZILABDA EB 2022 (MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA)
A KALAPBEOSZTÁS A SORSOLÁS ELŐTT
1. kalap:
Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Szlovénia, Németország, Portugália
2. kalap: Svédország, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Dánia, Szerbia, Ausztria
3. kalap: Szlovákia, Fehéroroszország, Izland, Csehország, Franciaország, Észak-Macedónia
4. kalap: Hollandia, Montenegró, Ukrajna, Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia

AMIT A CSOPORTBEOSZTÁSRÓL MÁR TUDNI LEHET
A-csoport (Szeged):
Horvátország
B-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG
C-csoport (Debrecen): Szlovénia
D-csoport (Pozsony): Németország
E-csoport (Pozsony): Csehország
F-csoport (Kassa): Szlovákia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik