Női kézi Eb: csak az biztos, hogy ha pontot szerzünk a vb-győztes ellen, továbbjutunk

B. O. B., N. T., P. B.B. O. B., N. T., P. B.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 11:17
null
A szerbek ellen látott fegyelmezettségre lesz szükség Hollandia ellen is (Fotó: Kolektiff images)
Létfontosságú Európa-bajnoki csoportmérkőzés vár a magyar női kézilabda-válogatottra a világbajnok Hollandia ellen (kezdés: 20.30, Tv: Sport1, élőben az NSO-n): csak az a biztos, hogy ha pontot szereznek a mieink, bejutnak a középdöntőbe. Az ellenfél viszont két vereség után a túlélésért küzd, Emmanuel Mayonnade szövetségi kapitány néha rá sem ismert a csapatára az első két fordulóban. 

A magyar válogatott a horvátoktól elszenvedett meglepő és fájdalmas veresége, illetve a szerbek felett aratott, önbizalom-növelő győzelme után várja utolsó csoportmérkőzését, mégpedig Hollandia ellen, amely nulla ponttal a túlélésért küzd a mieink ellen.

TOVÁBBJUTÁSI ESÉLYEK A C-CSOPORTBAN

MAGYARORSZÁG TOVÁBBJUT, HA...
...Horvátország legyőzi Szerbiát és nem kap ki 21 gólnál többel Hollandiától
...Szerbia pontot szerez a horvátok ellen és nem kap ki Hollandiától

HOLLANDIA TOVÁBBJUT, HA...
...legyőzi Magyarországot

SZERBIA TOVÁBBJUT, HA...
...legalább egy pontot szerez Horvátország ellen
...vereséget szenved a horvátoktól és Magyarország legalább egy pontot szerez Hollandia ellen
...vereséget szenved a horvátoktól és Hollandia legalább 21 góllal megveri Magyarországot

Persze Elek Gábor és Danyi Gábor együttesének nem a regnáló világbajnok gondjaival kell foglalkoznia, hiszen ha a keddi meccsen pontot szerez, akkor biztosan középdöntős, függetlenül attól, hogy előtte Szerbia mit játszik a horvátokkal (részletesebb számolgatás keretes írásunkban). A siker egyik kulcsa a kapusteljesítmény lehet, Bíró Blanka vasárnap a szerbek ellen megmutatta, hogyan lehet megőrjíteni az ellenfél játékosait.

„Nagyon friss anyagunk volt Szerbiáról, láttuk, mit csináltak a hollandok ellen, de nagyon nehéz a hét a hat elleni támadójátékra készülni – idézte fel a második fordulóban történteket a Ferencváros még gólt is szerző kapusa. – Szerencsére jól jöttünk ki ebből a játékból, hiszen a szerbek nem voltak elég precízek, így tudtunk érvényesülni, és szépen belődöztük az üres kapus helyzeteket. A hollandok ellen rettentően nehéz mérkőzésre számítok, ellenfelünk élet-halál harcot fog vívni. Jó játékosaik vannak, nem is értem a két botlást, mi viszont nem nézhetjük azt, hogy kikaptak a szerbektől és a horvátoktól is, mert remek csapatról van szó. Nagyon fontos lesz, hogy ugyanúgy koncentráljunk, ahogy a szerbek ellen, a precizitásnak és a feszességnek ismét meg kell lennie. Mindenki érzi és tudja, mi kell ahhoz, hogy a vasárnapi mentalitást szinten tartsuk.”

A magyar és a holland válogatott játékosai nagyon jól ismerik egymást, éppen ezért nagy előnyt jelenthet, ha valamelyik fél képes lesz bármivel meglepni a másikat. Ami biztos, a mieink szélsőjátékában nyugodtan lehet bízni, mindkét oldal hatékonyan dolgozik és eredményes.

„Megnyerjük ezt a mérkőzést, ha a hozzáállás, a koncentráció és a teljesítmény olyan lesz, mint a szerbek ellen – mondta Schatzl Nadine, aki öt gólt szerzett vasárnap a 38–26-os győzelem alkalmával.– Előny lehet, hogy a hollandoknak sok olyan játékosuk van, akiket ismerünk Magyarországról, ráadásul csapattárs is volt, illetve jelenleg is az. Ha felismerjük az erősségeiket és megtaláljuk az ellenszert, nagyon jó mérkőzést játszhatunk.”

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy elfogadnánk a lányoktól egy rossz meccset is, ha az pontot, pontokat, továbbjutást és középdöntőt eredményez...

Társas, kártya és már alig várták a sétát – így él a koldingi buborékban a válogatott


A HOLLAND KAPITÁNY NÉHA RÁ SEM ISMERT A CSAPATÁRA

Teljesítsenek eddig bárhogy Dániában, az elmúlt öt év világversenyein öt érmet szerző hollandok a nemzetközi női kézilabdázás elitjének megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Az utóbbi évek nagy ászai közül már Cornelia Groot, Yvette Broch, Pearl van der Wissel vagy Maura Visser is lemondta a válogatottságot, és sérülés miatt ezúttal a tavalyi vb legjobbjának választott Estavana Polmanra sem támaszkodhat a francia Emmanuel Mayonnade szövetségi kapitány.

A BL-szereplő francia Metzet is gardírozó, a hollandokat egy éve a világ trónjára juttató 37 éves tréner így is 15 olyan kerettaggal számolhat, aki Japánban is ott volt, köztük az FTC-ben játszó Angela Malestein, a korábbi ferencvárosi és siófoki Danick Snelder és Laura van der Heijden vagy a vb-gólkirály Lois Abbingh.

„Nem számítottunk ilyen eredményekre. Néha rá sem ismertem a csapatomra – vallotta be Mayonnade. – Túl sok buta hibát vétettünk. Olyanokat, amelyeket nem láttam például a legutolsó összetartásunk során. Nem egyszerűen a játék egyik eleme nem működött, taktikai, technikai, mentális és fizikai téren is voltak problémáink.”

A szakember elmondta, irányítóban több embert is kipróbált, de igazán egyik felállásban sem voltak hatékonyak. Ezzel együtt Polman hiányában is megvannak a vezéregyéniségek a csapatban, Sneldert, Abbinghot és Debbie Bontot külön is kiemelte.

„Senki nem tört széket vagy vágta a falhoz a vizes palackot, ez nem a mi stílusunk – tette hozzá Abbingh az első két vereség kapcsán. – Mindig is elég szerényen fogalmaztuk meg a céljainkat. Tudjuk, hogy normál esetben ott vagyunk a hét legerősebb csapat között, de nem beszéltünk éremről. Mivel mindig két lábbal a földön járunk, így nem hiszem, hogy a tavalyi világbajnoki címnek negatív hatása lenne a teljesítményünkre.”

Abbingh szerint most a legfontosabb, hogy legyőzzék a mieinket, aztán ha ott vannak a középdöntőben, már megcélozhatják az elődöntőt, de ez már nem csak rajtuk fog múlni.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT (HERNING)
18.15:
Montenegró–Szlovénia
20.30:Franciaország–Dánia
C-CSOPORT (KOLDING)
18.15:
Szerbia–Horvátország (Tv:Sport1)

20.30: MAGYARORSZÁG–Hollandia (Tv:Sport1) –élőben az NSO-n!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia2258–42+164
2. Franciaország2251–40+114
3. Montenegró2242–52–100
4. Szlovénia2240–57–170
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország2251–47+44
2. MAGYARORSZÁG21160–50+102
3. Szerbia21155–63–82
4. Hollandia2250–56–60

ELLENFÉLNÉZŐ: HOLLANDIA
Legjobb eredményei
Olimpia: 4. (2016) – 1 részvétel
Vb: 1. (2019), 2. (2015), 3. (2017), 5. (2005) – 12 részvétel
Eb: 2. (2016), 3. (2018), 7. (2014) – 7 részvétel
Magyar mérleg ellene: 44 mérkőzés, 40 győzelem, 4 vereség, 989–697-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. december 1., Montbéliard, Eb-csoportkör
Hollandia–Magyarország 28–25 (11–11)
Legjobb magyar dobók: Háfra, Kovács Anna 5-5, Schatzl Nadine 4

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETENÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE)
Beállók:Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:Danyi Gábor, Elek Gábor

Tartalékok:Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik