Férfi kézi: formabontó kezdeményezés Veszprémben

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2018.04.09. 19:54
null
Vranjesnek nem volt könnyű az átállás Veszprémben (Fotó: Nemzeti Sport)
Hagyományteremtő szándékkal formabontó beszélgetésre hívta az újságírókat hétfőn a Telekom Veszprém vezérkara, amelynek az invitálásában kiemelten szerepelt, hogy bárkitől, bármi megkérdezhető.

Jól állta a sarat Szabó János, a klub elnöke, Fazekas Zsolt főtitkár, Eklemovics Nikola sportigazgató (ő a csapat egykori válogatott klasszisa), illetve a csapatot működtető cég több képviselője. Közülük Sevinger Zsolt vezérigazgatóra zúdult a legtöbb kényes kérdés, amelynek a többsége anyagi természetű volt, és ezek egy részét – érthetően – üzleti titokként kezeli a Veszprém. Nála többet csak Ljubomir Vranjes edzőt „kínozták" az alkalommal élő, a csapatösszeállításról, az új taktikáról kérdező újságírók, tévések.

Az európai topkluboknál mindig izgalmas pénzügyekről és ezek „történetéről" elhangzott, hogy a Veszprémet a 2012–2013-as idényben konszolidálni kellett egyrészt anyagilag, másfelől szakmailag. Ekkor érkezett haza Barcelonából a gárda vezéregyénisége, Nagy László, valamint elkezdődött a klub tavaly nyárig tartó spanyol korszaka. Nem részletezett okok miatt 2017-ben újabb pénzügyi és bizonyos szervezeti változások következtek, és ezeknek köszönhetően jelenleg gond nélkül működik a csapat és a klub.

„Döntenünk kellett, hogy visszalépjünk-e az európai középcsapatok szintjére, vagy tartsuk a lépést a legjobbakkal, akik között megkapaszkodtunk, hiszen a BL kölni négyes döntőjébe sorozatban négyszer bejutottunk – mondta Szabó János. – Az utóbbit választottuk, és ehhez új tulajdonost, új szponzorokat kellett megnyerni, valamint a város támogatására továbbra is számítottunk. Ezért a jövőben is reális célja lehet a csapatnak, ami az idén sajnos nem sikerült, hogy kijusson Kölnbe és BL-t nyerjen."

Az idei botlásért, a kiesésért a játékosok és az edzők a tavaszi prémiumukkal fizethetnek, de erről majd a hétvégi Magyar Kupa-döntőben és a májusi bajnoki fináléban mutatott produkció alapján határoz véglegesen a vezetőség. Különben a játékosok csak a 180 ezer forint minimálbérre számíthatnak.

„Szerintünk sem a pénzbüntetés a legjobb pedagógiai módszer, de azt mindenki megértette, hogy a vezetőknek a skjerni vereség után valamit lépni kellett, és igyekeztünk a legkisebb rosszat választani – mondta Fazekas Zsolt.Ezt a szurkolókkal is tudattuk, akik továbbra is kiállnak a csapat mellett, bár a a csapat BL-búcsúja nekik is mély lelki sebet okozott.”

Az edző arról beszélt, hogy sem neki, sem a csapatnak nem volt könnyű az átállás ebben az idényben.

„Rengeteg igaz és téves információ jutott el hozzám, ezért inkább a saját módszerem szerint mértem fel a játékosokat – mondta Vranjes. – A célunk, az álmunk Köln volt, és ez változatlan marad a jövőben is. Ehhez azonban jelentősen átalakuló, stílust és sebességet váltó gárdát kell összeraknom. Hozzáláttam, igaz egyelőre óvatosan. Az európai tapasztalatok szerint a BL-győzelemhez három-öt év kemény munka kell... Nézzék meg a Vardar, a Kielce vagy a Felnsburg példáját. A PSG pedig még csak álmodik... Azt a régi mondást írtam ki az edzőtermünk falára, hogy tövises út vezet a csillagokig. Ehhez tartjuk magunkat, de már elindultunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik