Végre együtt – a Mörk, Oftedal páros a Győrt is messzire repítené

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.08.29. 10:00
null
Mörk és Oftedal először játszik közös csapatban (<strong>Fotók: </strong>Dömötör Csaba)
Gyerekkoruk óta a legjobb barátnők, a norvég válogatottal az évek során számos nagy sikert elértek, de most először nyílik rá alkalmuk, hogy ugyanabban a klubcsapatban játszanak. Nora Mörk és a nyáron érkező Stine Oftedal kapcsolata új színt hozhat a Győri Audi ETO játékába.

– Mióta is ismerik egymást?
Stine Oftedal:
Hú, ehhez egész fiatal korunkig kell visszamenni az időben. Először a pályán, ellenfélként találkoztunk.
Nora Mörk: Nagyjából tizennégy évesen már elég jóban lettünk, majd ugyanabba a gimnáziumba jártunk Oslóban.
Oftedal: Azóta mondhatjuk, hogy a legjobb barátnők vagyunk. Amíg külön országban éltünk, nem beszéltünk ugyan mindennap, de folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Kíváncsiak voltunk egymás mérkőzéseire, és egyáltalán arra, hogyan boldogul éppen a másik. Most könnyebb a helyzetünk, mert egy házban lakunk, amikor pedig a válogatottban lehetőségünk van rá, szobatársak vagyunk.

– Viszont most először játszhatnak ugyanabban a klubban.
Mörk:
Nagyon izgatott is vagyok emiatt. Már mikor Larvikban játszottam, próbáltam Stinét meggyőzni róla, hogy jöjjön hozzánk, de másik csapatot választott. Érthető, hogy fiatalon szeretett volna minél több időt a pályán tölteni, erre az Issyben lehetősége volt. Az utóbbi időszakban aztán már várható volt, hogy elhagyja Franciaországot, örültem, hogy Győrbe jött.
Oftedal: Nora személye is közrejátszott abban, hogy ide igazoltam, sokat segít a beilleszkedésben. De ez csak egy indok volt a sok közül. A Győr a világ egyik legjobb csapata, vagy BL-címvédőként nyugodtan mondhatjuk, hogy aktuálisan a legjobb, így nem kellett sokat gondolkodnom, amikor megkerestek az ETO-tól.

Ki a bulizósabb? És a lustább? – kérdezz-felelek Mörkkel és Oftedallal

A BL-SZEREPLÉS LEHETŐSÉGE IS CSÁBÍTOTTA

SZÜLETETT CSAPATKAPITÁNY

A decemberi svédországi Európa-bajnokság már a harmadik nagy torna volt, amelyen Stine Oftedal volt a norvég válogatott csapatkapitánya. A még mindig csak 25 éves irányító remekül megoldotta a feladatát.

„Kicsit még most is furcsa nekem – mondta az immár győri játékos. – Amikor először felkértek rá, rendesen meglepődtem, de egyúttal nagy megtiszteltetést jelentett. A női válogatott nálunk valódi intézmény.”

„Azért is kapta meg a feladatot, mert a csapatban egyre fontosabb szerepet játszott – vette át a szót Nora Mörk.Hihetetlen magabiztosan irányít, míg a pályán kívül kedves, bármivel lehet hozzá fordulni. Jelenleg egyébként rengeteg fiatal csatlakozott a válogatott kerethez, bármilyen furcsa, csak egy-két játékos idősebb nálunk.”

Ez titok, nem árulhatjuk el” – mondta egy mosoly kíséretében Oftedal arra a kérdésre, hogy miben áll az északi csapat sikerességének a titka. Utána aztán hozzátette, a különböző részletekben rejlik a megoldás. Természetesen az erőnlétnek is fontos szerepe van, de legalább ilyen lényeges, hogy a meccsek során mindig meg tudják találni a legjobb megoldást a felmerülő kihívásokra.

– Négy év után nehéz volt búcsút mondani a franciaországi életének?
Oftedal:
Párizs csodálatos város, ráadásul a húgom, Hanna is ott volt velem a csapatban. A klub mindenben segített, de úgy éreztem, megérett az idő a váltásra. Nagy vágyam volt, hogy az Issyvel bekerüljünk a Bajnokok Ligájába, évről évre vártam rá, de sehogyan sem akart összejönni. Most a Győrrel lehetőségem nyílik rá, hogy a legmagasabb szinten is megmutassam magam, amire a klubommal még nem volt módom.
Mörk: Pedig egy játékos számára ezek a meccsek jelentik a legnagyobb motivációt. A májusi négyes döntő volt a legvadabb kézilabdás élményem. Szinte az egész aréna minket támogatott. Tudtuk, hogy telt ház lesz, de elsőre mégis meglepett minket a hangulat.
Oftedal: Már nagyon várom az első csoportmeccsünket, hihetetlen, hogy végre pályára léphetek a BL-ben. Különös, hogy hamarabb lettem világ- és Európa-bajnok, minthogy egyetlen BL-mérkőzésen is játszhattam volna.

– Milyenek az első benyomásai Győrben?
Oftedal:
Egyértelműen pozitívak. Élvezem az edzéseket, amelyek őszintén szólva keményebbek, mint sok éles mérkőzés. Bár még csak néhány felkészülési találkozón vagyunk túl, de nagy biztonságot nyújt, amikor ennyi kiváló játékossal mész fel a pályára, mert tudod róluk, hogy bármelyikük nyerő ember lehet. A tétmeccseken nagyobb lesz rajtunk a nyomás, de jó érzés ilyen csapatban szerepelni.
Mörk: Hamarosan mindenki láthatja, Stine milyen hasznos tagja lesz az ETO-nak. A norvég válogatott is biztos profitálni fog abból, hogy mostantól nap mint nap együtt készülünk.
Oftedal: Imádok Norával játszani, mert nagyszerűen tud élni az általam teremtett lehetőségekkel.

– A hangulattal láthatóan nem lesz gond.
Mörk:
Stine mindig felvidít, szinte bármit mondhatok neki, rögtön elkezd nevetni. Mint most is…
Oftedal: Igen, mert mindig belegondolok valami mást.

Oftedalt nem nehéz nevetésre bírni
Oftedalt nem nehéz nevetésre bírni

NEM BAJ, HA KIMUTATOD AZ ÉRZÉSEIDET

– Hasonló az alkatuk, sok csipkelődő megjegyzést kapnak miatta?
Mörk:
Hát, igen, állandóan ugratnak minket a magasságunkkal a csapatban, főleg Ambros.
Oftedal: Egyik reggel például úgy tett, mintha nem látna, és meg is kérdezte a többiektől, hogy Stine hol van.
Mörk: A pályán a termetünkből megpróbálunk előnyt kovácsolni, és kihasználni a gyorsaságunkat. Kicsik vagyunk, de erősek.
Oftedal: Nora megtalálta a módját, hogy úgy lőjön, mintha sokkal magasabb lenne. Az egész arról szól, hogy meglegyen a megfelelő ritmus és időzítés. Ő több trükkös lövést ismer, én inkább úgy vagyok vele, hogy becsukom a szemem, eleresztem a labdát, és remélem, hogy valami jó sül ki belőle.
Mörk: Vagy mész a hetesért… Fiatalon sokat gyakoroltam a lövéseket, de most is van néhány kedvenc megoldásom.

NEM IS LEHETNE NAGYOBB A HARC

Elnézve a Győr 2017–2018-as keretét, több poszton is éles küzdelem várható a játékpercekért. De erre fel van készülve Stine Oftedal, aki örül is, hogy sok klasszissal játszhat együtt:

„Görbicz Anita legenda a szemünkben, amikor kicsik voltunk, már akkor is ő volt az egyik legnagyobb sztár. Az edzéseken mindig van egy hihetetlen lövése vagy passza, nagyszerű élőben látni és egy csapatban lenni vele. Nycke Groot szintén az egyik legjobb irányító a világon, szóval nem is lehetne nagyobb a harc a csapatba kerülésért.”

– A mérkőzéseiket figyelve nekem úgy tűnik, Nora sokkal szenvedélyesebben viselkedik a pályán, szinte minden akció után le lehet olvasni a mozdulatairól a véleményét.
Oftedal:
Egy fontos meccs mindig sok adrenalint szabadít fel a játékosokban. Talán én valamivel nyugodtabban élem meg ezeket a helyzeteket. Nora viszont nem rejti véka alá az érzéseit, hanem intenzíven kimutatja őket. De szerintem ezzel nincs baj, a lelkesedése a többiekre is könnyen átragad.
Mörk: Ez is a célom vele. Amikor belépek a csarnokba, mintha bekapcsolnák nálam a küzdőmódot. Ha azt látom, hogy a csapat éppen bajban van, megpróbálom feltüzelni a lányokat. Soha nem hagyom, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak rajtam, és ebben próbálok segíteni a társaimnak. Ha a játék hevében valami bántó megjegyzést teszek, tudják rólam, csak azért van, mert nagyon szeretnék nyerni.
Oftedal: Fontos, hogy mindig csak konstruktív módon próbál tanácsot adni, nem megsértve senkit.
Mörk: Az esetek többségében azért igazam is van…

– Hogyan viszonyulnak a szurkolók közeledéséhez?
Mörk:
Mivel Norvégiában a kézilabda a legnépszerűbb sport, képtelenség úgy végigmennünk az utcán, hogy valaki ne állítson meg minket. Itt nincs szó hasonlóról, legfeljebb ránk köszönnek, és sok sikert kívánnak a következő mérkőzéshez. Meccsnapon abban a néhány órában igyekszem szórakoztatni a nézőket, egyébként szeretem megtartani a három lépés távolságot.
Oftedal: Tisztában vagyunk vele, hogy a klub számára milyen fontosak a szurkolók, a munkánkkal is jár, hogy kedvesnek kell lennünk velük, de nekem egyébként sem esik nehezemre. A mérkőzések alatt és után rengeteg energiát is tud adni a szurkolók szeretete. Ugyanakkor mi is élnénk a saját életünket, még ha ez nem mindig könnyű.

– Ambros Martín említette egyik korábbi interjúnkban, az itteni munkája egyik nehézsége, hogy a szurkolók minden körülmények között csak a győzelmet fogadják el a csapattól, legyen szó akár felkészülési találkozóról.
Mörk:
Ezzel így vagyunk mi is, nem azért tréningezünk keményen, hogy aztán kikapjunk. Persze vannak esetek, amikor fontos részcélokat tűzünk ki egy-egy mérkőzés kapcsán, vagy különböző helyzeteket gyakorolunk. Vereség esetén nagyon bosszús tudok lenni, de általában az első edzésre már túlteszem magam rajta.
Oftedal: Győztes mentalitású játékosok alkotják a csapatot, akik minden körülmények között nyerni akarnak, még az egymás közötti fociban is.

Mörk a legkeményebb szezonján van túl
Mörk a legkeményebb szezonján van túl

SENKI NEM HISZI, HOGY JOBB A MÁSIKNÁL

KÖNNYŰ ÚTI CÉLT TALÁLNI

Mivel Mörk már egy éve hazánkban él, egyelőre főleg ő szervez közös programokat. És hogy mihez kezdenek a lányok, ha épp nem edzésen vannak vagy mérkőzést játszanak?

„Nagyon szeretek filmeket nézni és jókat enni, ha szabadnapunk van, szívesen fedezek fel új éttermeket, helyeket. Szívesen kimozdulok a lakásból, jó, hogy közel vagyunk Budapesthez és Bécshez, így könnyű úti célt találni” – mondta a klub honlapjának adott interjúban Oftedal, míg Mörk egy „rossz szokását” is elárulta.

„Sajnos imádok vásárolni, főleg a cipők a gyengéim. Sok bolt nyitva van vasárnap, ez különbözik Norvégiától – ki is használjuk…”

– Hogyan viselik a testvérük távollétét?
Oftedal:
Az volt talán a legnehezebb része a költözésnek, hogy el kellett búcsúznom attól a személytől, aki a legközelebb áll hozzám. Ahogy aztán berendezkedtem Győrben, lassan hozzászoktam a helyzethez.
Mörk: Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne beszélnék Theával, az ikertestvéremmel, aki maradt Larvikban. Megszakadt a szívem, amikor tavaly elváltunk, mert nagyon szoros a kapcsolatunk. Jó lenne, ha itt játszhatna velem, de tudom, hogy ez nem kívánságműsor.
Oftedal: Természetesen hiányzik a család többi tagja is, de nagyon élvezem a külföldi életet, hogy új kultúrákat ismerhetek meg.
Mörk: Mi választottuk ezt az életformát, nem kényszerített rá senki. Nekünk van a legjobb munkánk a világon, azért fizetnek, amit szeretünk. „Csak” edzenünk kell, meccseket játszani és győzni. A család ugyan nem jöhetett velem, de például hazai ízeket tudtam magammal hozni Győrbe. A párom, Stefan labdarúgó, a nyáron visszament Oroszországba játszani. Nem könnyű a helyzet, ha van egy kis szabadidőm, két hely közül kell választanom, hová utazzak.

– Szabadidőből éppenséggel viszonylag kevés van a szezon közben. Az elmúlt idény végére már elég elgyötörtnek tűnt.
Mörk:
Az első győri szezonom rendkívül kimerítő volt, ráadásul előtte az olimpia miatt nem igazán volt lehetőségem pihenésre. Több időt kellett Győrben a pályán töltenem, mint amire számítottam, miután Heidi Löke távozása után a védekezésben is számítottak rám. Előfordult, hogy fájdalomcsillapítókat kellett szednem, és edzéseket kihagynom, mert fájt a térdem, az idény végére teljesen kimerültem. Még soha nem éreztem magam olyan fáradtnak, de megérte, mert megnyertük a BL-t.
Oftedal: Szerencsére most több időnk volt regenerálódni. Ráadásul velem együtt más új játékosok is érkeztek. A mi szempontunkból fontos, hogy a belső pozíciókba jött erősítés, így a terhelést könnyebb lesz elosztani egymás között. Az edzések miatt is nagyon hasznos a mélyebb keret. Jelenleg Kari Grimsbö és Nycke Groot hiányzik, de ők is rendben lesznek a fontos meccsekre.

Mörk ha teheti, mindenhová magával viszi a kutyáját
Mörk ha teheti, mindenhová magával viszi a kutyáját

– És akkor valódi álomcsapat lesz az ETO?
Mörk:
Inkább úgy fogalmaznék, hogy sok komplett játékosunk lesz. És egyikük sem gondolja úgy, hogy jobb lenne a többieknél. Én is elfogadom, ha nem megy úgy a játék, de a csapat nyer. Legközelebb majd eljön az én időm. Mentálisan már a megérkezésem előtt készültem arra, hogy nem egy személyben rajtam fog múlni a Győr eredményessége. Itt más szerepem van, és szerintem ettől jobb csapatjátékossá váltam. Persze nagyon szeretek gólt lőni, de nem ez az elsődleges.
Oftedal: Lényeges, hogy mindenki háttérbe tudja helyezni a saját érdekeit. Nora amúgy tényleg nagyon jó a góllövésben. Már fel is elevenítettünk néhány mozgást a válogatottból, sokat számít, hogy jóval többet tudunk mostantól együtt gyakorolni.

– Mivel lenne elégedett jövő májusban?
Oftedal:
A legjobbamat szeretném nyújtani, és a lehető legtöbbet játszani, de ezzel szerintem mindegyik társam így van. A többiekkel még össze kell szoknom, de jó úton járok. Ha azt fogom érezni a szezon végén, hogy tudtam segíteni újabb trófeák elnyerésében, boldog leszek. Természetesen a BL-győzelem az álmom, fantasztikus lenne, ha már elsőre összejönne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik