Strandkézi-vb: íme, kapitányaink így választottak a sorsoláson!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.12. 12:33
Budapesten kisorolták a július 12–17. között a margitszigeti Palatinus strandon rendezendő 7. strandkézilabda-világbajnokság csoportbeosztásait.

A férfiak versenyében az Eb-4. Magyarország a B-csoportot választotta az 1., 2., 4., 5. és 6. kalapok kisorsolását követően, így a csoportkörben a vb-2., Eb-címvédő horvátokkal, az Eb-2. spanyolokkal, valamint Ománnal, Uruguayjal és Ausztráliával találkozik.

„A horvátokat ismerjük testközelből, ezért választottuk a B-csoportot. Az Eb-ről nem idegen számunkra a többi európai válogatott sem – mondta Gulyás István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – A kontinensen kívüli csapatok feltérképezése nehezebb, az A-csoportban lévőkkel a torna második szakaszában találkozunk, őket a vb alatt ismerhetjük meg jobban annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljünk. Szeretnénk a legjobb négy közé jutni, a legfőbb vágyunk pedig a 2017-es lengyelországi világjátékokra való kijutás, a tornáról azonban csupán a döntőbe jutó csapatok, valamint két további európai együttes kvalifikál, így nem egyszerű a dolgunk. Hat hét áll a rendelkezésünkre felkészülésként, védekezésben, kapusteljesítményben kell előre lépnünk annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljünk, és külön készülünk a szétlövésekre.”

A női torna csoportsorsolásakor az 1. kalapban szereplő Európa-bajnok, vb-ezüstérmes magyar válogatott az A-csoportot választotta, a torna első szakaszában így Olaszországgal, Spanyolországgal, Thaifölddel, Argentínával és Ausztráliával találkozik.

„A második kalapból a norvégokat szerettük volna elkerülni, az olaszokat jól ismerjük, ezért választottuk az A-csoportot – értékelt Gróz János szövetségi kapitány. – Elkötelezettek vagyunk, kemény felkészülés vár ránk. Természetesen fontos a világjátékokra való kijutás is, de mi ennél messzebbre tekintünk: nem más a célunk, mint megnyerni a világbajnokságot, hiszen jól tudjuk, mindez rengeteget jelentene a magyarországi strandkézilabdázásnak.”

Az eseményen a Magyar Kézilabda-szövetség képviseletében Pálinger Katalin alelnök, Horváth Gabriella főtitkár-helyettes, nemzetközi igazgató és a szervezést koordináló HBMP Kft. ügyvezető igazgatója, Bíró Szabolcs vett részt. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) részéről Giampiero Masi, az IHF Strandkézilabda Munkacsoportjának elnöke, Sasa Kuburovic, az IHF Strandkézilabda Munkacsoportjának tagja, valamint Hriszto Boskoszki, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség irodájának képviseletében volt jelen.

Gianpiero Masi hangsúlyozta: „Fantasztikus helyszínen, a Margitszigeten kerül sor a világbajnokságra, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű versenyt láthatunk majd egy olyan városban, amely pályázik a 2024-es olimpia megrendezésére. Hasonló cipőben jár sportágunk is, amely szintén az ötkarikás játékok felé kacsingat, hiszen szeretne bekerülni programba.”

7. STRANDKÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, PALATINUS STRAND, 2016. JÚLIUS 12–17.
CSOPORTBEOSZTÁS
FÉRFIAK
A-csoport:
Brazília, Katar, Ukrajna, Egyiptom, Egyesült Államok, Bahrein
B-csoport: Horvátország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Omán, Uruguay, Ausztrália

NŐK
A-csoport:
MAGYARORSZÁG, Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Argentína, Ausztrália
B-csoport: Brazília, Norvégia, Lengyelország, Uruguay, Tajvan, Tunézia

A csapatok mindkét szakágban körmérkőzéses rendszerben játszanak a csoportkörben (5 forduló), a csoportok első három-három helyezettje az 1–6. helyért, a 4–6. helyezettek a 712. helyért folytathatják a középdöntőben. A középdöntőbe a csapatok továbbviszik csoportjukból a másik két továbbjutóval szemben elért eredményt és a másik csoportból érkező három továbbjutó ellen játszanak mérkőzéseket. A felső ági középdöntőből az első négy csapat jut az elődöntőkbe, ahol 1.–4., 2.–3. párosítással játszanak a döntőbe jutásért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik