Kézi: háborgó románok – nem rendeznek olimpiai selejtezőt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.22. 22:16
Hiába szerzett bronzérmet a decemberi világbajnokságon, úgy tűnik, a román női kézilabda-válogatott nem rendezhet olimpiai selejtezőt.

A ProSport elégedetlen hangvételű cikkben számol be róla, hogy a helyi szövetségtől származó információik szerint nem Románia lesz az olimpiai selejtező házigazdája. Annak ellenére nem, hogy Románia csoportjába a sárga-kékek „kvalifikáltak” a legjobb eredménnyel. A nemzetközi szövetség (IHF) döntése értelmében azonban a románok mellett Dániát, Uruguayt és Montenegrót felvonultató kvartett meccseit Herningben rendezik meg.ProSport elégedetlen hangvételű cikkben számol be róla, hogy a helyi szövetségtől származó információik szerint nem Románia lesz az olimpiai selejtező házigazdája. Annak ellenére nem, hogy Románia csoportjába a sárga-kékek „kvalifikáltak” a legjobb eredménnyel. A nemzetközi szövetség (IHF) döntése értelmében azonban a románok mellett Dániát, Uruguayt és Montenegrót felvonultató kvartett meccseit Herningben rendezik meg.

„Musztafa és társai most úgy döntöttek, hogy a tornákat csupán gazdasági szempontok alapján osztják ki” – fogalmaz háborogva a cikkíró. Korábban az olimpiai selejtezőknek mindig a vb-2., a vb-3. és a vb-4. adott otthont, az IHF azonban a vb előtt a változtatásról döntött. A románoknak így – akárcsak a vb-n a bronzért – Herningben kell megharcolniuk a riói repjegyért.

„Ugyan még hivatalos megerősítés nem érkezett, de ha így lesz, csalódottak leszünk. Sajnos az IHF számára még mindig kis ország vagyunk, de odamegyünk, hogy kijussunk az olimpiára” – kommentálta a hírt Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke.

A ProSport szerint nem csak ők jártak rosszul, a vb-ezüstérmes Hollandiának (végül visszavonta a pályázatát a rendezésre) és a vb-4. Lengyelországnak is nehéz dolga lesz, ugyanis Franciaország és Oroszország lesz a másik két rendező.

NŐI KÉZILABDA, OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
1. CSOPORT
: Hollandia, Franciaország, Japán, Tunézia
2. CSOPORT
: Románia, Dánia, Uruguay, Montenegró
3. CSOPORT
: Lengyelország, Oroszország, Svédország, Mexikó
* Vastaggal a rendezők – nem hivatalos. Csoportonként két válogatott jut ki az olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik