Férfi kézi: „Sokáig vékony jégen táncoltunk a keret kijelölésénél”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.03. 10:14
Éles visszhangot keltett a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, Talant Dujsebajevnek a nyilatkozata, amelyet az új keret kijelölését követően adott. A szakember utóbb pontosította, hogy miként és hogyan maradtak ki korábbi kulcsemberek. A DIGI Sport Reggel Start című műsorában egyik elődje, Vass Sándor szerencsétlen nyilatkozatként értékelte az indoklást, majd megemlítette: az elmúlt időszak hibája, hogy elfelejtettünk fiatalítani, ami mellett viszont Dujsebajev kinevezését követően konzekvensen kitart.

„Az elmúlt időszak hibája, hogy elfelejtettük, vannak fiatalok is. A stabil kerettagok olykor sérülés esetén is kaptak meghívót a válogatottba. Ezzel szemben Dujsebajev az első pillanattól kezdve ezt az utat járja. A nyilatkozata viszont tényleg szerencsétlenül sikerült – mondta Vass Sándor. – Az elmúlt tizenöt-húsz évben sokáig vékony jégen táncoltunk a keret kijelölésénél. A fiatalok ritkán kaptak esélyt, ha egyáltalán kaptak, márpedig csak úgy képesek fejlődni és tanulni, ha ott lehetnek a keretben, és a tétmeccseken pályára is léphetnek.”

A korábbi kapitány – akinek irányításával 1997-ben vb-4. lett a magyar férfiválogatott – szerint Nagy László minden bizonnyal csak a sérülése miatt nem tagja most a keretnek, az Eb-n alighanem számít rá Dujsebajev. Ellenben a további kimaradók közül Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely életkora alapján még bent, de már sokkal inkább kint van a keretből, az ő helyükre az új játékosokat keressük. Lékai Máté helyzetét speciálisnak értékelte.

„Az ő esetét Császár Gáboréhoz tudnám hasonlítani: sikerült megtalálnia azt a klubot, ahol nem játszik. Jelenleg a harmadik számú irányító Veszprémben. A pénz és a neves klub ugyanis nem minden, sokkal inkább egy olyan csapatban kellene játszania, amely kellő erőt képvisel, viszont megkapja a rendszeres játéklehetőséget, így valójában kiteljesedhet. Amikor elfogadta a veszprémiek hívását, nem vette figyelembe, hogy spanyol edző van a klubnál, aki a posztján két honfitársát is nálánál előrébb teszi a rangsorban. Bár az edző időközben távozott, Lékai pozíciója még rosszabb lett. Az új edzőn ugyanis még nagyobb a nyomás, az eredménykényszer miatt pedig Lékai kevesebb játéklehetőséghez jut.”Vass Sándor. – Az elmúlt tizenöt-húsz évben sokáig vékony jégen táncoltunk a keret kijelölésénél. A fiatalok ritkán kaptak esélyt, ha egyáltalán kaptak, márpedig csak úgy képesek fejlődni és tanulni, ha ott lehetnek a keretben, és a tétmeccseken pályára is léphetnek.”

A korábbi kapitány – akinek irányításával 1997-ben vb-4. lett a magyar férfiválogatott – szerint Nagy László minden bizonnyal csak a sérülése miatt nem tagja most a keretnek, az Eb-n alighanem számít rá Dujsebajev. Ellenben a további kimaradók közül Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely életkora alapján még bent, de már sokkal inkább kint van a keretből, az ő helyükre az új játékosokat keressük. Lékai Máté helyzetét speciálisnak értékelte.

„Az ő esetét Császár Gáboréhoz tudnám hasonlítani: sikerült megtalálnia azt a klubot, ahol nem játszik. Jelenleg a harmadik számú irányító Veszprémben. A pénz és a neves klub ugyanis nem minden, sokkal inkább egy olyan csapatban kellene játszania, amely kellő erőt képvisel, viszont megkapja a rendszeres játéklehetőséget, így valójában kiteljesedhet. Amikor elfogadta a veszprémiek hívását, nem vette figyelembe, hogy spanyol edző van a klubnál, aki a posztján két honfitársát is nálánál előrébb teszi a rangsorban. Bár az edző időközben távozott, Lékai pozíciója még rosszabb lett. Az új edzőn ugyanis még nagyobb a nyomás, az eredménykényszer miatt pedig Lékai kevesebb játéklehetőséghez jut.”

A válogatott hétvégén a debreceni Főnix Csarnokban megrendezendő Provident-kupán vesz részt.

A PROGRAM
péntek:

20.00: Argentína–Fehéroroszország (Provident-kupa)
szombat:
14.30: Magyarország–Fehéroroszország (Provident-kupa)
16.45: Magyarország B–Argentína
vasárnap:
10.45: Magyarország B–Fehéroroszország
13.00: Magyarország–Argentína (Provident-kupa, Diószeghy Zsolt emlékmérkőzés)

A torna záró találkozójával korábbi kommunikációs igazgatójára, a 2014-ben, 50 esztendős korában elhunyt Diószeghy Zsoltra emlékezikMagyar Kézilabda-szövetség.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A PROVIDENT-KUPÁRA:
KAPUSOK: Bartucz László (Csurgó), Székely Márton (Csurgó), Mikler Roland (MVM Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
JOBBÁTLÖVŐ: Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged)
IRÁNYÍTÓK: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó), Nagy Kornél (Dunkerque)
BEÁLLÓK:Bánhidi Bence (Balatonfüred), Hegedűs Márk (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
BALÁTLÖVŐK: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Dzsamali Iman (Kristianstad), Zdolik Bence (Balatonfüred)
BALSZÉLSŐK: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik