Férfi kézi: a kieliek maguk mossák a felszerelésüket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.27. 19:53
null
Johan Sjöstrand napi két adag ruhát kénytelen kimosni (Fotó: aftonbladet.se/Andreas Hillergren)
A THW Kiel játékosai a világ legjobb férfi kézilabdázói közé tartoznak, tekintélyes összeget keresnek, klubjuk mégsem kényezteti el őket.

 

 

A Kiel karácsony másnapján játszotta le idei utolsó mérkőzését (a Bundesliga 20. fordulójában 32–25-re nyert hazai pályán a Wetzlar ellen), ám játékosainak többségére nem pihenés vár a következő hetekben, hanem felkészülés a katari világbajnokságra, majd maga a torna. Így van ezzel Johan Sjöstrand is, aki azonban egyáltalán nem bánja ezt, már csak azért sem, mert a svéd válogatottnál nem neki kell majd mosnia a cuccait. Kielben ugyanis a tréningeken és a mérkőzéseken használt ruháit is saját kezűleg, illetve „gépűleg” kell tisztává varázsolnia.

„Jó lesz. Szeretném előre megköszönni Bossénak (Bosse Nilsson, a svéd válogatott szertárosa – a szerk.), hogy mos ránk. Megbecsülendő – nyilatkozta Sjöstrand az Aftonbladetnek. – Átkozott mosás, naponta kétszer töltöm meg a gépet."

Előfordult-e a korábbi klubjainál, hogy magának kellett mosnia a felszerelését?

„Sehol, még a Skövdénél sem kellett magunkra mosnunk – mondta a 27 éves kapus, aki a Kiel előtt az említett svéd klub mellett a Flensburg, a Barcelona és az Aalborg játékosa is volt. – Nem mondták, hogy ez itt miért van így, de szerintem azért, hogy két lábbal a földön maradjunk."

A mosás mellett más, általában a szertáros vagy csapatintéző feladatkörébe tartozó feladatok is ki vannak osztva a játékosok között. Az öltözőben a zenét szolgáltató berendezésről például Sjöstrand honfitársának, Niclas Ekbergnek kell gondoskodnia, míg a taktikai megbeszélésekre a horvát Domagoj Duvnjak viszi a süteményeket.

Ha pedig valaki elmulasztja a kötelességét, azt a pénztárcája bánja.

„Mindenért büntetés jár, beteges – mondta erről Sjöstrand. – Ha a bemelegítő foci közben valaki felrúgja a lelátóra a labdát, az ötven euróba fáj neki. Ha nem megfelelő ruha van rajtad, az szintén ötven eurót kóstál, ha mindez meccsnapon történik, akkor százat. Az sem mindegy, milyen nadrág van rajtunk reggelinél és milyen például kocogás közben. Ez pedig csak a töredéke az előírásoknak."

A szigorúságnak azért van jó oldala is: a büntetésekből befolyt összeget közös kasszában gyűjtik, az idény végén pedig egy közös kirándulásra költik. Sjöstrand megerősítette, hogy nem kevés pénz gyűlik így össze.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik