Férfi kézi Eb: elzárkózó dánok, spanyolokat dicsérő Onesta

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2014.01.23. 23:07
null
Domagoj Duvnjak (labdával) újra összecsap a dánokkal (Fotó: Reuters)
A nagy négyek összecsapnak a hét végén a férfi kézilabda Európa-bajnokságon: a franciák olimpiai bajnokok, a spanyolok vb-aranyérmesek, a dánok Európa-bajnokok és vb-ezüstérmesek, a „bronzos” horvátok Londonban, a tavalyi vb-n és a legutóbbi Eb-n is harmadikként zártak.


Az máris biztos, hogy az Eb-érmek 2014-ben sem illetéktelen kezekbe kerülnek.

A Herningtől és az Eb-től csütörtökön búcsúzó, nyolcadik helyen záró magyarok még keseregtek egy kicsit (akadt, aki nem is kicsit...) az osztrákok elleni vereség miatt elszalasztott lehetőségen, de aztán azt mondták, felejtsük el, ez már történelem.

Csak egy mondatban felidézve a történteket: a dánok szerdán „agyonverték” Izlandot, így Ausztria ellen az egygólos magyar győzelem is továbbjutást ért volna és pénteken magyar–lengyel meccs lenne az 5. helyért. Izlandi–lengyel lesz...

Erre utalt az éremcsatákra Herningbe költöző horvátok kapitánya, a volt veszprémi Slavko Goluza is amikor megjegyezte: „Jók a magyarok, én minimum a hat közé vártam őket még úgy is, hogy hallottam a gondjaikról.” A mester, akinek legújabban Zdravko Zovko, a volt veszprémi tréner a szövetségi tanácsadója (jó beosztás!), a saját csapata esélyeit így ecsetelte.

„Kedden és szerdán is játszottunk, csütörtökön költöztünk, lenne mit kipihennünk – mondta. – Mentálisan tökéletesen rendben vagyunk, a kisebb sebeinket meg ápolgatjuk, mert a dánok ellen kíméletlen harcra számítok. Itthon vannak, minden szél az ő vitorlájukat dagasztja... Megfiatalított együttesem azonban kiéhezett a sikerre, ez az egyik nagy erőssége.”

Az öreg rókák nyugalmával fűzte hozzá Zdravko Zovko: „Fiatalokban a másik három elődöntősnél sincs hiány, mert vagy már átestek a generációváltáson, vagy éppen alakul, frissül a keretük.”

A dánok teljesen elzárkóztak a külvilág elől, az edzésük idejét sem közölték, éppen csak a szokásos szünnapi sajtótájékoztatójukra bújtak elő, hogy a hatalmas médiaérdeklődést levezessék. „Láthatják, nincs más utunk, a horvátokon át döntőbe kell jutnunk” – foglalta össze a dánok helyzetét Mikkel Hansen, akit megállítottunk egy szóra, hogy csapatársáról, Császár Gáborról kérdezzük, de erre csodálkozva csak ennyit mondott: „Hogy jön ez a kérdés ide, amikor a döntőbe jutásunkról van szó?”

A franciák földig érő búzavirágkék télikabátjukban színfoltot hoztak a havasan is szürke Herningbe, ahol egyre gyakrabban hallani, hogy csakis ők lehetnek vetélytársai a dánoknak. A sikerhalmozó Claude Onesta kapitány persze óvatos és dörzsölt tréner, ezért az újságíróknak keveset beszélt sajátjairól, inkább a spanyolokat magasztalta – méghozzá az égig.

„Claude a barátom, de ebbe az üzengetésbe nem megyek bele, pénteken négy aranyesélyes csapat lép pályára” – jött ki a diplomata Manolo Cadenasból, a világbajnok spanyolok egyre többet mosolygó kapitányából.

FÉRFI KÉZILABDA EB, DÁNIA
A VÉGJÁTÉK
ELŐDÖNTŐ (január 24.)
Spanyolország–Franciaország 18.30
Dánia–Horvátország 21.00
AZ 5. HELYÉRT (január 24.)
Izland–Lengyelország 16.00
DÖNTŐ (január 26.)
Spanyolország/Franciaország–Dánia/Horvátország 17.30
A 3. HELYÉRT (január 26.)
Spanyolország/Franciaország–Dánia/Horvátország 15.00
AZ EB VÉGSŐ SORRENDJE
...
7. Svédország
8. MAGYARORSZÁG
9. Oroszország
10. Macedónia
11. Ausztria
12. Fehéroroszország
13. Szerbia
14. Norvégia
15. Csehország
16. Montenegró

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik