Női kézi-vb: a szerbek telt házra, a dánok revánsra készülnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.20. 14:10
null
Kézilabdaláz hatalmasodott el Belgrádon (Fotó: Handball Fantasy)
Az elődöntőjéhez érkezett a Szerbiában zajló női kézilabda-világbajnokság, a legjobb négy között sajnos már nem szurkolhatunk a magyar válogatottnak, amely a negyeddöntőben búcsúzott, és végül nyolcadikként zárt. Előzetesen bizonyára kevesen gondolták volna, hogy pont ez a négy csapat jut el a legjobb négybe: az állva maradt válogatottak közül csak Dánia szerzett korábban érmet vb-n, de 1997-es aranyérme óta vár újabb dobogós helyezésére. Szerbia Jugoszláviaként ért el sikereket, legutóbb 2001-ben lett dobogós, míg Brazília és Lengyelország abszolút újonc ebben a magasságban. Érdekesség, hogy a négy csapatból hármat dán edző irányít.

 

A nyolcaddöntők és a negyeddöntők is több meglepő eredménnyel szolgáltak a női kézilabda-világbajnokságon, így többek között kiesett az Európa-bajnok Montenegró, valamint a világ- és olimpiai bajnok Norvégia is, bejutott viszont a házigazda Szerbia, európai csapatként még Dánia és Lengyelország, valamint a Dél-Amerikát képviselő, minket búcsúztató Brazília. A brazilok egyedüliként megnyerték eddigi összes mérkőzésüket, és ezzel történelmi tettet végrehajtva először kerültek be egy nagy tornán a legjobb négy közé. A B-csoport egyébként három együttessel is képviselteti magát, ugyanis Amorimék a szerbekkel és a dánokkal szerepeltek egy hatosban a vb első szakaszában.

Hat órától előbb lengyelszerb elődöntőre kerül sor. Házigazdaként legutóbb – 2005-ben – Oroszország tudott vb-t nyerni, Lekicsék most abban reménykednek, megismételhetik azt az eredményt. Ha a norvégok kiejtéséből indulunk ki, akkor nem is lenne olyan meglepő a végső sikerük. A negyeddöntőjük alkalmával egyébként világrekord született, ugyanis 16028 néző szurkolt a Kombank Arénában, de a szerbek remélik, ez a szám még tovább növelhető.

Csütörtökön sajtótájékoztatóval vezették fel az elődöntőket, ahol a szerbeket irányító Szasa Boskovicsnak furcsa lehetett három dán edzővel egy asztalnál ülni.

„Kicsit egyedül érzem magam három dán edző társaságában, ezért is fogok szerbül beszélni. Gratulálok a dán kollégáknak, de elmondhatom, hogy az én lányaim a legjobbak. Meglehetősen jól aludtam a norvégok legyőzését követően. Különösen amiatt voltam elégedett, hogy védekezésben megtaláltuk a kulcsot velük szemben. Még soha ennyien nem voltak női kézilabda-mérkőzésen, így azt érezhettük, mi is a történelem részeseivé váltunk. Szeretném, ha legközelebb telt ház lenne, bár az is igaz, hogy a szurkolók nem játszhatnak helyettünk, nekünk kell megnyerni a meccset” – mondta Boskovics, aki hozzátette, már a vb előtt is látta a lengyel csapatot, és nem tartja magukat favoritnak.

A lengyelek a svédek testén keresztül jutottak el a vb-re, ahol a kieséses szakaszban előbb a románokat, majd a franciákat búcsúztatták.

„Ez a legnagyobb siker a lengyel női kézilabda történetében. Még nem tudom elhinni” – mondta a lengyeleket irányító dán Kim Rasmussen a negyeddöntő után.

„Bármi is következzen ezután, már elégedettek leszünk a szereplésünkkel. A legnagyobb erényünk a kiváló csapatszellem, hogy mindenki bízik a másikban. Ez az elődöntő három évnyi kemény munka eredménye” – tette hozzá Rasmussen már a felvezető sajtóeseményen.

A brazil szurkolókon nem fog múlni semmi (Fotó: Mirkó István)
A brazil szurkolókon nem fog múlni semmi (Fotó: Mirkó István)

 

Az esti elődöntőben a brazilok és a dánok találkoznak, az északiak egyedüliként képviseltették magukat két évvel ezelőtt is a négy között, de érmet legutóbb az 1997-es győzelmük során tudtak nyerni. A dánoknál szerepel az elődöntős mezőnyben az egyetlen játékos a 2011-es All Star-csapatból: Line Jörgensen. A két csapat már találkozott egymással a csoportkörben, akkor a brazilok nyertek 23–18-ra.

„Az elődöntő teljesen más meccs lesz – mondta a brazil szövetségi kapitány, Morten Soubak. – Pytlick barátom mondta viccesen a csoportkörbeli meccsünket követően, hogy ezután két évig még a szabadságom se töltsem Dániában, talán az esti összecsapás után már négy évig nem mehetek haza. Az, hogy ott vagyunk a legjobb négyben, ránk irányíthatja a figyelmet a riói olimpia előtt.”

A dánok minden bizonnyal revánsra készülnek, miközben a torna előtt úgy nyilatkoztak a szövetségnél, hogy a brazíliai olimpia mellett a 2015-ös, hazai rendezésű Eb szerepel a fókuszban, addigra kell egy ütőképes csapatot összeállítani.

„Nem változott a hosszú távú stratégiánk. Az előző olimpia után húztunk egy vonalat, és új építkezésbe kezdtünk. Most újra ott vagyunk a legjobb négyben, amely kiváló tapasztalatszerzési lehetőség fiatal csapatom előtt. A nyomás nagyobb lesz, mint egy héttel ezelőtt, Soubak mindent tud rólunk, de remélem, jobban tudunk játszani” – fogalmazott a dán kapitány, Jan Pytlick.

Azt már csak mi tesszük hozzá, azért is fájó a magyar válogatott kiesése, mert a négyes mezőnyt elnézve, reális esélye lett volna egy újabb éremre.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SZERBIA
ELŐDÖNTŐ

18.00: Lengyelország–Szerbia (Tv: Sport1)
20.45: Brazília–Dánia (Tv: Sport1)

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1–4. – ?
5. Norvégia
6. Franciaország
7. Németország
8. Magyarország
9. Montenegró
10. Románia
11. Spanyolország
12. Dél-Korea
13. Hollandia
14. Angola
15. Csehország
16. Japán
17. Tunézia
18. Kína
19. Argentína
20. Kongói DK
21. Paraguay
22. Algéria
23. Dominikai Köztársaság
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik