Női kézi: az exgyőri Dánia után Izland felé vette az irányt

Vágólapra másolva!
2013.06.11. 20:32
Szölösi Patrícia két év után elhagyta Dániát, és ősztől Izlandon folytatja pályafutását. A korábban a Győrt erősítő 22 éves játékos – miként a dán másodosztályú TMS Ringstedben – a Filkyr csapatában is lehetőséget kap az edzősködésre.

Két éve eltűnt a szemünk elől. Pedig ő is a győri női kézilabdaműhely egyik nagy tehetségének számított, a nagycsapat szélsőjeként Bajnokok Ligája-ezüstérmet szerzett, négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes. 2011-ben aztán nem hosszabbította meg a szerződését, amiben talán közrejátszhatott a még most is roppant fiatal (22 éves), azóta már az irányítóposzton szereplő játékos súlyos térdsérülése is. Vagy megfordítva: ha Szölösi Patrícia maradt volna az ETO-nál, nem találhatta volna meg a számításait külföldön. Az elmúlt két szezont ugyanis Dániában, a másodosztályú TMS Ringstedben töltötte, amelynél alapembernek számított, ráadásul egy másik szenvedélyének is hódolhatott: edzhette a klub utánpótláskorú játékosait.

„Néhány hete megnyertük a bajnokságot, és feljutottunk az első osztályba – kezdte Szölösi Patrícia. – Azóta edzőváltás történt a csapatnál, az új szakember elképzeléseit illetően pedig bizonytalan lettem, és elgondolkoztam, talán váltanom kellene. A menedzserem talált egy izlandi csapatot, már próbajátékon is voltam, és nagyon jó ajánlatot kaptam."

Igen, sejtjük, ebben a pillanatban most sokan húzzák fel kérdően a szemöldöküket, hiszen a szigetország kézilabdája kapcsán a sportág barátainak leginkább Ólafur Stefánsson és a 2008-as olimpián ezüst-, a 2010-es Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szerző férfiválogatott jut az eszébe...

„Az izlandi női liga egy osztályból áll, tizennégy csapattal. Amikor kint jártam, egyáltalán nem éreztem gyengének, nem visszalépés Dánia után – folytatta Szölösi. – Ott is fejlődhetek, de különben is minden azon múlik, miként áll a dolgokhoz az ember. A Filkyr fiatal csapat, fiatal edzővel, aki bízik bennem. Egy játékosnak mi más lenne fontos, mint az, hogy bízzon benne az edzője, és folyamatosan játsszon?!"

Szölösiben a hazatérés gondolata nem fogalmazódott meg, jól érzi magát külföldön, új nyelveket, embereket és kultúrát ismerhet meg.

„Azt szokták mondani, ahány nyelven tudsz, annyi ember vagy. Hiányozni fog Dánia, de még fiatal vagyok, meg kell ragadnom a lehetőségeket. Fontos, hogy tudja az ember, mikor kell a saját szempontjait előtérbe helyezve döntenie. Vonz a sok játéklehetőség, és az anyagi biztonság sem mellékes. Ezért írtam alá kettő plusz egy évre."

A Filkyr vezetői már megkérdezték az irányítót, lenne-e kedve náluk is edzősködni.

„Tizenkét-tizennégy éves fiúkkal fogok foglalkozni, ami előrelépés, mert eddig csak lányokat edzettem. Nagyom szeretem az edzői munkát, szerintem van érzékem hozzá, feltalálom magam ebben a szerepben is. Komolyan készülök az edzői pályára, később szeretnék szakképesítést is szerezni" – mondta nagyon céltudatosan a tatabányai születésű játékos, aki augusztus elején költözik ki a gejzírek országába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik