Magabiztos sikert aratott a Böhn-csapat Ukrajnában

Vágólapra másolva!
2012.11.23. 18:05
null
Klivinyi nagyon élt a második félidőben (Fotó: Mirkó István – NS-archív)
A kézilabda Turcsin-kupán a magyar női válogatott magabiztosan, 33–25-re legyőzte a házigazda Ukrajnát Kijevben.

A szerbiai Európa-bajnokság előtt a magyar válogatott ugyan játszik még egy zárt kapus edzőmérkőzést Brazíliával, de gyakorlatilag a Turcsin-kupa számít az egyetlen igazi megméretésnek Karl Erik Böhn csapata számára. Az első mérkőzésén a házigazda Ukrajna 34–29-re legyőzte Macedóniát, így egy újabb sikerrel biztos lett volna, hogy elsőként zárja a csoportot.

A találkozót a mieink kezdték jobban, Rédei-Soós Viktória és Szamoránsky Piroska találatával 2–0-s előnyre tettünk szert a mérkőzés elején. Az agresszíven védekező magyar csapat ellen ukránok lövései csak elvétve jutottak el Herr Orsolya kapujáig, akkor sem mindig jelentettek veszélyt – ráadásul a reklamáló kapitányt még figyelmeztették is. Vérten ziccere már a 3–1-es magyar vezetést jelentette, majd Pidpalova és Szamoránsky góljával ismét kettő volt közte (4–2).

Itt következett be az első fordulópont a mérkőzésen, a nagyszerűen játszó Borcsenko belelendült, egy hetest ugyan még kihagyott kezdésnek, de a kipattanót már értékesítette, majd a szintén kiválóan teljesítő, a jobb szélen nagyon élő Managarova révén előbb egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték a házigazdák (4–5).

Az első negyedórát Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita találataival 6–6-ra hozta a magyar csapat, de Managarova vezetésével folyamatosan az ukránoknál volt az előny (8–10).

Itt jött az újabb csavar, a magyar csapat sorozatban négyszer talált be – Szabó Valéria volt igazán elemében – így 12–10-re fordított, és a szünetig meg is őrizte kétgólos előnyét (15–13).

A második félidő rendeget támadásbeli hibával kezdődött, de aztán belerázódtak a csapatok, Bulath Anita gólja után már néggyel vezetett a magyar csapat (17–13), Borscsenko és Managarova azonban rendületlenül zárkóztatta fel övéit (18–16).

A folytatásban Klivinyi Kinga került balátlövőbe, ő pedig két gyors góllal próbált bizonyítani (21–17). Az ukránok a nem sokkal korábban eredményes Szucsánszki Zita kiállítása során sem tudtak közeledni, a kiegészülés után pedig még kapus nélküli játékot próbált ki Böhn, a plusz egy mezőnyjátékost pedig kétszer is gólra váltottuk (24–18).

Nyikolajenko átlövésével megtörték a jeget az ukránok, a magyar csapat pedig folytatta a támadásban kis ideig fennálló emberfórt, Herr és Görbicz gyakran rohanhatott cserére, de hatásos volt a taktika, Vincze és Szucsánszki góljával már 26–19-re vezetett a válogatott.

Ezt követően – a 48. percben jártunk – Pastrovics Melinda is megkapta a védési lehetőséget, de Nyikolajenkóra nem volt ellenszere – igaz, cserébe a túloldalon Görbicz, Rédei-Soós és Klivinyi is eredményes volt, így 29–21-es magyar előnyt mutatott már az eredményjelző.

A hajrában az eladott labdákból Borcsenko találataival közeledett ugyan Ukrajna, de Szamoránsky beállós ejtése után a lényegi kérdések nagyjából eldőltek (30–23).

A végén még Borcsenko és Managarova mellett Orbán valamint Kilvinyi kozmetikázta statisztikáját – utóbbi kapott egy nagyot az utolsó másodpercekben, így ápolni is kellett, de tudta folytatni a játékot.

A magyar válogatott végül 33–25-re nyert, folytatás szombaton Macedónia ellen, ahol már egy pontszerzéssel is csoportelsőként zárhat a Böhn-csapat – ehhez mondjuk egy hét gólnál kisebb vereség is elég.

NŐI KÉZILABDA TURCSIN-KUPA, KIJEV
B-CSOPORT

Magyarország–Ukrajna 33–25 (15–13)

MAGYARORSZÁG: Herr O. – Bódi, Rédei-Soós 4, Szamoránsky P. 4, Görbicz 3 (3), Tomori 3, Vérten 1. Cs: Pastrovics (kapus), Szekeres 1, Orbán Adrienn 3, Vincze 2, Szucsánszki 3, Bulath 2, Szabó V. 2, Klivinyi 5, Kovacsics. Edző: Karl Erik Böhn
UKRAJNA: Parhomenko – Manaharova 6, Nikolajenko 5, Turkalo, Cibulenko, Hlibko 1, Borscsenko 7 (2). Cs: Vlaszenko (kapus), Lajuk 3, Pidpalova 2, Sucka, Redka 1, Andrejcsuk, Kraszko, Burlacsenko. Edző: Leonyid Ratner
Az eredmény alakulása. 9. perc: 4–2 21. p.: 8–10. 25. p.: 12–10. 35. p.: 17–13. 39. p.: 21–17. 44. p.: 24–18. 50. p.: 27–19. 55. p.: 30–23
Kiállítások: 8, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/2.
MESTERMÉRLEG
Karl Erik Böhn: – Könnyű győzelmet arattunk, a mutatott játék minden elemével elégedett vagyok. Mindenki jól játszott és fontos, hogy a játékosok élvezték a mérkőzést. A védekezésünk is megfelelően kemény volt, de ezúttal nemcsak erre koncentráltunk, hiszen kipróbálhattuk, milyen ha a kapus helyett is mezőnyjátékos áll be támadásnál. Ebben még inkább kiaknázhatjuk Görbicz Anita erényeit.
KORÁBBAN
Ukrajna–Macedónia 34–29
SZOMBATON
Magyarország–Macedónia 15 óra
VASÁRNAP
Helyosztók 9.30

A-csoport: Oroszország, Hollandia, Csehország

Csehország–Oroszország 22–31 (10–16)
KORÁBBAN
Oroszország-Hollandia 26–26 (15–12)
Az állás: 1. Oroszország 3 pont, 2. Hollandia 1, 3. Csehország 0.

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 1 1 33–25 2
2. Ukrajna 2 1 1 59–62 2
3. Macedónia 1 1 29–34 0
A MAGYAR KERET
Kapusok: Herr Orsolya, Kiss Éva, Pastrovics Melinda
Mezőnyjátékosok: Bognár-Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika, Orbán Adrienn, Rédei-Soós Viktória, Görbicz Anita, Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Szabó Valéria, Szamoránsky Piroska, Bulath Anita, Klivinyi Kinga, Szekeres Klára, Tomori Zsuzsanna, Vérten Orsolya, Vincze Melinda

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik