Női kéziseink meggyőző bemutatkozása a Kárpát-kupán

Vágólapra másolva!
2012.10.05. 16:30
null
Hornyák Dóráék a második félidőben kaptak lehetőséget (Fotó: Mirkó István)
A magyar női kézilabda-válogatott könnyed győzelemmel mutatkozott be a Romániában zajló Kárpát-kupa első napján, miután 30–25-re legyőzte az ukránokat. A mieink sikere akár nagyobb különbségű is lehetett volna, ám Karl Erik Böhn a második félidő derekán lehozta kulcsjátékosait a parkettről , így az ellenfél a hajrában faragott tetemes hátrányán.

Nagyváradon gyér számú közönség előtt ukrán góllal indult a találkozó, ám a fradistákat nélkülöző, ugyanakkor az ETO játékosaival ezúttal megtűzdelt magyar válogatott gyorsan átvette a kezdeményezést. Természetesen Görbicz Anita irányított, de a győriek klasszisa góllövésben is kitett magáért az első percekben, mit kitett magáért, 5–3-nál elképesztő meglátással a saját kilencesétől lőtt gólt a némileg kint álló kapus felett.

Mintha a látványos góltól pofont kaptak volna az ukránok, ettől a ponttól kezdve gyakorlatilag a mieink kezében volt a mérkőzés. Védekezés – legalábbis hatékony – egyik oldalon sem volt az első húsz percben, ám a Szekeres Klára, Szabó Valéria középső tengellyel „szűrő” mieink még így is nagyobb támogatást nyújtottak Herr Orsolyának, mint a túloldalon a kékmezesek.

A szélekről Bódi Bernadett és Vincze Melinda, átlövőből Bulath Anita is betalált, a játékrész hajrájában pedig Rédei-Soós Viktória is többször megtalálta az utat a kapuig, 14–10 után már csak a magyar csapat dobott gólt – ötöt – az első félidőben, így Karl Erik Böhn lányai 19–10-es előnnyel vonulhattak pihenőre.

A második félidőre állandósult a tízgólos különbség a két válogatott között, miután Anasztaszija Pidpalova valamelyest tartani tudta az ukránokat (26–16). A félidő közepén viszont szinte teljes sorcserét hajtott végre a kapitány: érkezett Kiss Éva, Orbán Adrienn, Klivinyi Kinga, Kovacsics Anikó, Hornyák Dóra és Planéta Szimonetta is.

29–19 után kicsit megtorpantak a mieink, így Böhn mester időt kért, de védekezésben nem igazán sikerült ugyanazt a színvonalat tartani, mint korábban, így az ukránok tovább zárkóztak. A magyar győzelem azonban így sem forgott veszélyben, a Böhn-csapat előnyéből a hajrára ugyan jócskán leolvadt, ám a 30–25 eredmény valójában így is sima győzelmet takar.

NŐI KÉZILABDA, KÁRPÁT-KUPA
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 30–25 (19–10)
Nagyvárad, 500 néző. V: Dinu, Din (románok)
MAGYARORSZÁG: HERR O. – BÓDI 4, RÉDEI-SOÓS 5, GÖRBICZ 8 (2), SZABÓ V. 4, Bulath 4, Vincze 2. Csere: Kiss É. (kapus), Szekeres, Kovacsics, Klivinyi 1 (1), Szepesi, Orbán 1, Planéta 1, Hornyák D.
UKRAJNA: Parhmenko – Manaharova 1, Nikolajenko 2, Turkalo 1, Sucka 1, Pidpalova 5 (2), Borscsenko 4 (2). Csere: Timosenkova, Vlaszenko (kapusok), Lajuk 4, Glibko 2, Redka 3, Vascsuk 2, Kraszko, Cibulenko, Stelmah, Umanec
Az eredmény alakulása. 2. p.: 1–2. 5. p.: 4–2. 10.p.: 8–4. 13. p.: 10–5. 15. p.: 11–8. 21. p.: 14–10. 29. p.: 19–10. 35. p.: 22–11. 41. p.: 25–15. 49. p.: 29–19. 55. p.: 30–23.
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/4
Kiállítások: –, ill. 4 perc
MESTERMÉRLEG
KARL ERIK BÖHN, a magyarok kapitánya: – Elégedett vagyok a csapattal, különösen az első félidőben nyújtott játékával, támadásban is megvalósítottuk, amit elterveztünk, a védekezésünk pedig még jobb is, mint amit vártam. A cseréket nehéz helyzetbe hoztam, egy eldőlt meccsen a végén beállva nehéz a maximumot nyújtani, ez az én felelősségem – szombaton több lehetőséget fognak kapni.
LEONYID RATNER, az ukránok kapitánya: – Nem játszottunk jól, az első félidőben nagyon sok gólt kaptunk, és támadásban is sokat hibáztunk. A második félidőre feljavultunk, de ennél sokkal többre vagyunk képesek, és többet is várok a csapatomtól.
KÉSŐBB: Románia A–Románia B 37–25 (15–12)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik