Szucsánszkiék egy nap alatt két kupát nyertek

Vágólapra másolva!
2012.08.26. 13:24
null
Szucsánszki Zitáék elégedettek lehetnek a vasárnapi teljesítményükkel (Fotók: Fuszek Gábor)
A Ferencváros női kézilabdacsapata a Népligetben zajló Szabella-kupa keretében a második félidei remek játékának köszönhetően könnyedén múlta felül a nyáron alaposan meggyengült, Bajnokok Ligája-győztes montenegrói Buducsnoszt Podgoricát. Ezzel a KEK-győztes zöld-fehérekhez került a bet-at-home fogadóiroda által szponzorált nem hivatalos Szuperkupa. A kora esti döntőben aztán következett a megerősödött Valcea, de a románok sem tudták megállítani a zöldeket, 29–27-re nyert az FTC, egy nap alatt a második kupáját begyűjtve.

FTC–BUDUCSNOSZT

Amit az európai szövetség hiába próbál megvalósítani, az a Népligetben zajló Szabella-kupa égisze alatt gyakorlatilag összejött: a női kézilabdázók két legrangosabb kupájának győztese egymásnak feszült. Nemcsak a hazai pálya miatt tűnt azonban esélyesebbnek a Kupagyőztesek Európa-kupája-győztes Ferencváros, hanem azért is, mert a Bajnokok Ligája-serleget legutóbb elhódító Buducsnoszt Podgorica jelentősen meggyengült a nyáron (Bojana Popovics és Maja Szavics visszavonult, míg Katarina Bulatovics az Oltchim Valceához, Ana Djokics a Rosztov Donhoz szerződött).

Épp ezért némileg csalódást keltő volt a zöld-fehérek kezdése, hiszen Elek Gábor lányai alaposan „belealudtak” a meccs elejébe: 4–0-ra elhúztak a montenegróiak, amikor Tomori Zsuzsanna végre megtörte a jeget, és bevette az ellenfél kapuját.

Tomori a folytatásban is vezére volt a csapatnak, átlövésből és betörésből egyaránt tarthatatlannak bizonyult, és mivel Szucsánszki Zita, majd a többiek is egyre inkább magukra találtak, értelemszerűen felzárkózott a Fradi: 5–5-nél utolérte a Buducsnosztot az Elek-csapat, és ugyan a vezetést 11–10-ig nem tudta átvenni, nagyobb különbséggel már nem engedte el riválisát.

A szünetben 14–14-gyel fordultak a felek, a második játékrészben azonban már az FTC vágya szerint alakult a találkozó: a heteseket is pontosan lövöldöző Nerea Pena, a villámléptű Kovacsicz Mónika és a hátul védéseivel stabilitást nyújtó Pastrovics Melinda vezérletével mind inkább elhúzott a zöld-fehér csapat. A félidő közepén ráadásul többperces gólcsendbe burkolózott a Podgorica, és Dragan Adzics időkérése után (22–17) sem tudott jelentősen újítani a BL-címvédő.

A hajrában már biztos volt az Elek-alakulat győzelme, amely végül fölényesre hízott: a Ferencváros 35–27-re nyert, így este az Oltchim Valcea ellen játszott a Szabella-kupa fináléjában.

FTC–VALCEA

A két, egyaránt százszázalékos FTC és Valcea játszotta a rangos nemzetközi torna döntőjét. A román együttes alaposan megerősödött a nyár folyamán, és az új edző, Jakob Vestergaard érkezésével egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerését tűzték ki célul.

Így ez már igazi értékmérő volt a népligetiek számára a felkészülési időszak végén.

A Fradi kapuját ezúttal Alena Abramovics védte, mégpedig kiválóan, a légiós hárításai is nagy szerepet játszottak benne, hogy 4–1-es magyar vezetésnél Valcea-időkérés következett. Pena (aki Szamoránskyhoz hasonlóan egy akcióban sem szerepelt a meccsen) továbbra is biztos kézzel értékesítette a heteseket, Tomori és Zácsik pedig átlövőből volt eredményes. Bár öt gól is volt a Fradi előnye a félidő közepén (4–9), a fonalat elkapó Silvia Navarrónak köszönhetően zárkózott a román csapat, de mínusz kettőnél közelebb nem tudott jönni. Összességében a szünetben meglevő három találatos fórral sem lehettek elégedetlenek a zöld-fehérek.

A Valcea többperces gólcsenddel indította a második játékrészt, így hamar hattá hízott a különbség. A Fradi sokáig csere nélkül játszott a találkozón, és elég volt két kimaradt Pena-hetes, valamint néhány sikeres Bulatovics-bomba, hogy a közben a védelmét megnyitó Valcea feljöjjön 22–20-ra. Vérten Orsolya jól bújt be a résekbe, aminek gól vagy hetes lett a vége. 29–22-s Fradi-vezetésnél eldőlni látszott a meccs, bár sorozatban lőtt öt találattal nagy hajrába kezdett a Valcea, de utolérnie már nem tudta a fővárosi együttest, amely újabb értékes skalpot gyűjtött be.

NŐI KÉZILABDA
SZABELLA-KUPA, 2. JÁTÉKNAP
Krim Ljubljana (szlovén)–Oltchim Valcea (román) 23–28 (13–16)

Ferencváros–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 35–27 (14–14)

FTC: Pastrovics, Kovacsicz 3, Zácsik 4, Tomori 8, Szucsánszki 7, Vérten 1, Cifra 2 Csere: Such, Pena 7(5), Deáki, Szarka 1, Szamoránsky 2. Edző: Elek Gábor

A HELYOSZTÓK
Az 5. helyért: Krim Ljubljana–Buducsnoszt Podgorica 34–28
A 3. helyért: Rosztov Don (orosz)–Hypo NÖ (osztrák) 29–28
Döntő: Ferencváros–Oltchim Valcea 29–27 (15–12)
Ld.:
Pena, Tomori 7-7, Szucsánszki 5, ill. Bulatovics 8, Manaharova 7.

 

A fradisták a Szuperkupával
A fradisták a Szuperkupával

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik