Mocsai: A franciák más dimenzióban járnak

Vágólapra másolva!
2011.01.23. 08:18
null
A mieink a meccs elején felvették a versenyt a franciákkal (Fotó: Action Images)
A magyar férfi kézilabda-válogatott tizenháromgólos vereséget (24–37) szenvedett tegnap Franciaországtól a Svédországban zajló világbajnokságon. Mocsai Lajos, a mieink szövetségi kapitánya elmondta, a meccs elején nyújtott teljesítménnyel – a védekezést leszámítva – elégedett volt, de a második félidőre már eldőlt a találkozó a magasabb színvonalat képviselő rivális ellen.

Mocsai Lajos, a magyar csapat kapitánya örült, hogy a franciák elleni meccs első húsz percében jól játszottak a mieink, de az együttes védekezésével nem volt elégedett.

„A franciák jobb játékosállománnyal rendelkeznek. Amíg a komplett csapattal tudtunk játszani, addig nem csak vezettünk, de egy nagyon magas színvonalú mérkőzést tudtunk játszani. Amivel nem vagyok elégedett, hogy a védőjátékunk ebben a fázisban is elmaradt az elvárt színvonaltól" – mondta Mocsai, aki hozzátette, a második félidőben már a németek elleni találkozóra készült.

MOCSAI LAJOS: NEM LEHETEK ELÉGEDETT

 

   

 

Császár Gábor szerint jól felkészültek a franciák elleni összecsapásra, de az irányító úgy véli, ez is kevés volt a nagyszerű játékerőt képviselő rivális ellen.

„Olyan volt, mint annak idején, amikor a Dunaújvárossal a Veszprém ellen játszottunk. Előre tudtunk mindent, felkészültünk, aztán kikaptunk. Most húsz percig élveztem a játékot, aztán semmi se sikerült. A franciák edzőjét irigylem, szenzációs cseréi vannak" – mondta Császár.

Az NSO sportági szakértője, Éles József, az aktív játékoskorában világválogatott veszprémi átlövő szerint a realitásokat figyelembe véve még a tizenháromgólos különbség is csak picit volt túlzó.

„Legyünk tárgyilagosak, és szögezzük le mindjárt az elején, hogy a két csapat között nagyjából ekkora a különbség – nyilatkozta Éles József. – Hét-nyolc-kilenc gólra gondolok, amely tulajdonképpen biztos sikert takar. Talán a mostani tizenhárom picit tényleg túlzó, de ez a néhány pluszgól összejöhet egy kapus- vagy egy lövőteljesítménynek betudhatóan is, lényegében bármikor."

„Pedig nagyon jól kezdtünk, megleptük a franciákat, elöl egyenesen brillíroztunk. Mert eddigi mérkőzéseinket elemezve mit láthattak a franciák? Hát azt, hogy középen nem vagyunk nagyon erősek és pontosak, kevés a vállalkozó kedv. Nyugodtan be is álltak a hatosuk elé, amelyet Ilyés Fecó, Mocsai Tomi és Császár Gabi is remekül lőtt át. Tegyük hozzá, Omeyert sem látjuk gyakran ilyen rossz hatásfokkal védeni. Amikor a franciák húsz perc után kicsit feljebb tolták a védekezésüket, rögtön zavarba jöttünk. Kiléptek ránk, levadásztak minket, nálunk ezt követően már sok volt a pontatlanság, ami a tanácstalanság eredménye."

„A védekezésünk addig sem volt az igazi, támadójátékunknak köszönhetően tudtuk tartani a lépést. Onnantól kezdve pedig, hogy a franciák védekezést váltottak, már nagyon egyoldalú küzdelmet láthattunk. Beállóban ezen a szinten kilóra kevesek vagyunk, szélről igazából helyzetbe sem tudtunk kerülni, ráadásul most ziccerek sorát is sikerült elrontanunk. Az idő múlásával a védekezésünk már kifejezetten passzívvá vált, hétről engedtük lőni azokat az embereket, akiket igazából kilencről sem szabadna. Kapusaink sem fogtak ki jó napot, igaz, a legtöbbször kiszolgáltatott helyzetben voltak."

„Az utolsó tíz percben a franciák fiatal sorát, tulajdonképpen a második vonalukat láttam a pályán, huszonéves játékosokat. A különbség azonban nem csökkent, hanem tartották az eredményt, sőt növelték az előnyt. Tehát nem csak egy remek francia generációról beszélhetünk, mert megmutatták, hogy az utánuk következők máris klasszisok. Ráadásul Karabaticék pályafutásának is messze még a vége, hiszen ők sem öregek. A francia cserék azonnal felvették a tempót, amellyel messze előttünk járnak. Bízzunk azonban a jó folytatásban, mert a franciák elleni eredmény nem mérvadó. Egy középcsapat ellenük könnyen beleszalad a sokgólos vereségbe, miközben a többi élcsapattal képes felvenni a versenyt és nyílt mérkőzést játszani. No de a franciák nem véletlenül járnak a világ előtt..."

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KÉZILABDA-VB, I. CSOPORT, 1. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 37–24 (18–13)
Jönköping, 5700 néző. Vezette: Krstic, Ljubic (szlovénok)
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–3. 5. p.: 5–3. 12. p.: 7–9. 20. p.: 10–10. 24. p.: 15–12. 34. p.: 21–14. 44. p.: 26–16. 56. p.: 33–21. 58. p.: 35–22
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/0
FRANCIAORSZÁG: Omeyer – Abalo 4, FERNANDEZ 5, KARABATIC 7, GILLE 4, Dinart, Giuigou 1, Csere: KARABOUÉ (kapus), ROINE 4, Honrubia 2 (1), Joli 1, Sorhaindo 1, ACCAMBRAY 6, Junillon 1, Bingo 1  
MAGYARORSZÁG: Mikler – Iváncsik T., MOCSAI 7, Császár 3, Zubai Sz., Ilyés 4, Iváncsik G. 1, Csere: Fazekas (kapus), Schuch, Katzirz 2, Gál 1, Gulyás P., Nagy K. 2, Törő 1, Lékai 1, Harsányi 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik