Cozma-ügy: egyik vádlott sem tett vallomást

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.09.13. 18:53
null
A szörnyű bűntény helyszíne, a Patrióta lokál (Fotó: Németh Ferenc, archív)
A Cozma-ügy hétfői veszprémi tárgyalásán a harmadrendű vádlott, a 28 éves enyingi Sztojka Iván sem tett vallomást a bíróság előtt - miként előtte az első- és a másodrendű vádlott, Raffael Sándor és Németh Győző sem. A szembesítések során viszont cáfolta Raffael és Németh rendőrségi vallomásának néhány részletét, sőt az ő a rendőrségi vallomásában az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) meg volt vadulva".

A 30 éves sárbogárdi Raffael Sándor közölte, hogy a rendőrségi kihallgatások során tett vallomását tartja fenn. Németh Balázs tanácsvezető bíró ismertette ezt a vallomást, amelyben a férfi úgy nyilatkozott: ő nem szúrt meg senkit a bűncselekmény idején a veszprémi Patrióta lokálban és a szórakozóhely előtt sem, kés sem volt nála.

A vallomása szerint őt a lokálban fejbe vágták egy üveggel, a földre került, és nem látott semmit. Az utcán is csak "homályosan látott", nem verekedett, csak arra emlékszik, hogy már az autóban ül.

A tárgyaláson Sárosi Dóra ügyész által ismertetett vádirat szerint a Patrióta lokálba 2009. február 8-án 1 óra után érkező, mintegy 25 fős társaság mindjárt a bejáratnál kötözködni kezdett, lökdösték a vendégeket. Gyorsan terjedt a hír a zsúfolt bárban, hogy itt "balhé lesz", sokan távoztak is a szórakozóhelyről.

A Patrióta alagsori diszkójában a másodrendű vádlott, a 33 éves budapesti Németh Győző belekötött az ott táncoló Marian Cozmába, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagjába, s a verekedésbe bekapcsolódott Raffael Sándor, valamint a harmadrendű vádlott, a 28 éves enyingi Sztojka Iván és a negyedrendű vádlott, Pál Gábor 33 éves budapesti lakos is - ismertette az ügyész a vádiratot.

Pál Gábor a táncplaccon azt kiabálta, hogy "megdöglesz, mindenkit agyonverek", majd egy székkel ütötte Cozmát. Raffael Sándor először itt szúrta meg a sportolót - a vádirat szerint "a veséjét érintőlegesen" -, majd széttört sörösüveggel támadt rá, és a kijárat felé lökdöste. A kézilabdázók elhagyták a helyiséget.

A lokál előtt az utcán Raffael, Németh és Sztojka ismét rátámadt a sportolókra, Marian Cozmát a kijárattal szemközti falhoz szorították, ő védekezésül a kezeivel "kaszáló mozdulatokat" tett, és rúgásokkal igyekezett távol tartani magától a támadóit. Amikor Marian Cozma felemelte a kezét, Raffael Sándor "nagy erővel szíven szúrta". A sportoló a szívéhez kapott, és egy félfordulattal hanyatt zuhant a betonra.

A szíven szúrt Cozma fölé hajoló sporttársát, Zsarko Sesum szerb kézilabdázót ekkor Németh Győző arcon rúgta, az ugyancsak segítségül érkező Ivan Pesic horvát kézilabdázót pedig vesén szúrta. Ezután egy nagyobb csapat Uros Vilovszki szerb kézilabdázót kezdte kergetni, de nem érték utol, így visszamentek a bár elé, kocsikba szálltak, és elhajtottak.

A vádirat kitért arra is, hogy Raffael Sándor a kocsiban azt a megjegyzést tette Németh Győzőnek - miközben átadott neki egy kést -, hogy "használtam". A véres kést Németh Győző megtörölte, majd Várpalota környékén, a 8-as főúton kidobta az autó ablakán.

Az ügyészség Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt társtettesként elkövetett emberöléssel, továbbá egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértéssel és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével vádolja.

A másodrendű Németh Győző szintén nem tett vallomást a bíróság előtt, de azt kijelentette, hogy senkit sem segített abban, hogy "valakit megöljenek, és ő sem ölt meg senkit".

A bíró ismertette az ő rendőrségi vallomását is, amely szerint Marian Cozma "feltűnősködve viselkedett", lökdöste a táncolókat, őt pedig "szemmel kóstolgatta". Amikor pedig Cozma őt meglökte, akkor visszalökött, de Raffael Sándor közéjük lépett, megakadályozandó a verekedést. Ekkor azonban Raffaelt fejbe vágták egy üveggel, vérzett, és kitört a verekedés. Németh rendőrségi vallomása szerint ő már a verekedés elején földre került, és nem látott semmit.

Rendőrségi vallomásában azt elismerte, hogy egy "fekete srácot" arcon rúgott, mert azt hitte, hogy az utcán a földön a barátja, Raffael Sándor fekszik, és bántani akarják. Németh Győző a szíven szúrt Cozma fölé hajoló zsarko Sesumot rúgta arcon; súlyos, életveszélyes sérülést okozva a sportolónak. Ivan Pesic vesén szúrását tagadta a másodrendű vádlott, s kijelentette, hogy nála nem is volt kés.

Németh azt vallotta, nem hallott a helyszínen olyan kijelentést, hogy "Csoki - vagyis Raffael - szúrt".

A folytatásban a bíró ismertette Sztojka Iván rendőrségi vallomását, amely aszerint – egyezően a vádirattal – Németh Győző kezdte a  verekedést, ő támadt rá "arra a magas gyerekre", azaz Marian Cozmára. A vallomás szerint Raffael Sándor ("Csoki") és a negyedrendű vádlott, a 33 éves budapesti Pál Gábor is támadta 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokálban Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját.

Sztojka Iván vallomása szerint "Csoki ordított, teljesen meg volt vadulva". Sztojka vallotta azt is, hogy "Csoki, mint a vadállat, úgy fel volt bőszülve". A harmadrendű vádlott vallomása szerint három barátja – Raffael, Németh és Pál - lépett fel támadóan, és Cozmáék voltak védekező helyzetben.

Sztojka – a vallomása szerint – nem vett részt a verekedésben, mert az alagsori bárhelyiségből felszaladt az emeletre, és az ott tartózkodó társainak bekiabálta: "gyertek, mert Csoki megvadult." Rendőrségi vallomásában szerepelt az is, hogy Németh Győző "a kocsiban rengetegszer elmondta, hogy Csoki szúrt", s ezt mindenki hallotta a kocsiban ülők közül. Vallomásában utalt arra is, miszerint az utcán is többen hallották Németh Győzőnek azt a kijelentését, hogy "Csoki szúrt".

Sztojka azt is vallotta: hajnalban a barátnőjének is azt mondta el, hogy "Győző szerint Csoki szúrt", de arról ő nem tudott, hogy valaki meg is halt. Elmondta: ezután néhány napig rejtőzködött, ám amikor azt olvasta az újságokban, hogy "gyilkosnak állítják be", önként jelentkezett a rendőrségen.

A bíróság Sztojka Ivánt szembesítette Raffael Sándorral és Németh Győzővel, ám a szembesítés eredménytelen maradt. Raffael Sándor kijelentette a tárgyaláson: "nem voltam megvadulva, nem kiabáltam". Közlése szerint az utcán is csak védekezett, mert korábban egy üveggel leütötték, ő csak menekült, és "homályosan emlékszik" a történtekre. 

Németh Győző a szembesítéskor elmondta: nem igaz, hogy ő támadott rá Marian Cozmára, és ő nem tett olyan kijelentést, hogy Csoki szúrt. Sztojka Iván a szembesítések során fenntartotta a rendőrségen tett vallomását.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját  2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait – Zsarko Sesumot, a szerb és Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját – életveszélyesen megsebesítették.

A tárgyalás kedden folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik