A győzelmi esélyünk: 99 százalék

BÁLINT MÁTYÁS, SIMON JÓZSEFBÁLINT MÁTYÁS, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.10.15. 13:24
null
Bulath Anita ma este a csehekkel küzdhet (Fotó: Meggyesi Bálint, archív)
Címkék
Csehország ellen játssza az első Eb-selejtező csoportmeccsét a női válogatott, amely csütörtökön 19 órakor Kecskeméten fogadja esélytelennek nevezhető, ám a sportszerűség miatt mégsem lenézhető ellenfelét.

 

AZ ELLENFÉL SZEMÉVEL 

„Vasárnap óta Zubriban gyakoroltunk, és 15 játékossal, a teljes kerettel érkeztünk Magyarországra – mondta a Nemzeti Sportnak a roppant készséges, szimpatikus Jirí Tkadlec szövetségi kapitány, akinek a segítője is régi ismerős, a volt világklasszis Lenka Cerna, a Metz, a Lützellinden és az Olomouc hajdani válogatott kapusa. – Tudjuk, hogy a magyarok az esélyesei a kecskeméti találkozónak, hiszen eddig mindig legyőztek bennünket. Egyszer azonban minden sorozat megszakad... A csoportunkból a magyarok szerintem biztosan továbbjutnak, és nekünk a svédekkel kell megküzdeni a második helyért, vagyis a továbbjutásért. Öt éve nem szerepeltünk világversenyen, és tökéletesen elégedett lennék, ha kijutnánk az Eb-re. Kecskeméten szorosan szeretnénk tartani az állást a hajráig, és akkor talán jó eredményt, meglepetést érhetünk el."

A hétfőtől Kecskeméten gyakorló magyarok szövetségi kapitánya, Mátéfi Eszter nem titkolja:

„Nem vagyunk elbizakodottak, de az erőviszonyok ismeretében esélyesnek látszunk, és nem csupán a csehek ellen, hanem a csoportunkban a svédekkel és az azeriekkel szemben is. A csoportelsőség a célunk, amelynek eléréséhez azonban egyik vetélytársunkat sem szabad alábecsülni. Emellett fontos, hogy tovább építsük a reményem szerint Londonra jól beérő együttesünket."

A csoportból két csapat jut tovább a 2010. december 7. és 19. között rendezendő Európa-bajnokságra, amelynek Dánia és a címvédő Norvégia ad otthont (a házigazdák automatikusan résztvevők, a maradék 14 helyért hét négyes csoportban folynak a küzdelmek).

Hiányzik a keretből a győri Görbicz Anita (keresztszalag-szakadása után talán decemberben játszhat), a podgoricai Szamoránsky Piroska (térdsérülése négy-hat hét múlva gyógyul meg), a viborgi Kovacsicz Mónika (szintén a térdét fájlalja) és a valceai Szűcs Gabriella, akit most nem hívott meg a kapitány.

Visszatért a keretbe Pálinger Katalin, a Győri Audi világklasszis kapusa, aki elmondta, az őszi két Eb-selejtezőn biztosan segít a csapatnak, majd a folytatás megbeszélésére a jövő héten leül beszélgetni a szövetségi kapitánnyal.

A csehekről annyit kell tudni, hogy ellenük eddig kilencszer mérkőzött a magyar női válogatott, és valamennyi meccsét megnyerte. Álszerénység lenne, ha tagadnánk: most is 99 százalék az esélye, hogy Kecskeméten legyűrjük őket.

Először 1994-ben a németországi Oldenburgban az Eb-n játszott egymással a két együttes (25–19). Előtte Csehszlovákia ellen – ezt a hajdani államalakulatot a cseh és a szlovák szövetség is jogelődjének tekinti – 68-szor léptek pályára a mieink, és a mérlegünk 38 győzelem, 12 döntetlen, 18 vereség.

 CSEHORSZÁG - SZÁMOKBAN
 

Olimpia: nem szerepelt

Vb: 13. (1997), 13-16. (1995), 15. (2003), 19. (1999)

Eb: 8. (1994, 2002), 15. (2004)

A magyarok elleni összesített mérlege: 9 vereség

 

A cseh női csapat olimpián még nem járt, négyszer vett részt vb-n (a 13. hely a legjobbja), és háromszor Eb-n (a 8. hely a legjobbja).

Legutóbb 2003-ban Budapesten az AstraZeneca-kupán  találkoztak (29–23), és Mocsai Lajos mester csapata Sirina Irina, Radulovics Bojana, Kulcsár Anita és Farkas Ágnes vezéreltével nyert.

A csehek jelenlegi kapitánya, a 41 éves Jirzi Tkadlec nincs könnyű helyzetben, mert csapata az idén nem jutott be a vb-selejtezőbe (az előselejtező csoportjában megelőzte Hollandia), vagyis esélye sem volt arra, hogy kijusson a decemberi kínai világbajnokságra.

Ezért Csehország – a vb-re is készülő magyarokkal ellentétben – most csak az Eb-selejtező csoportküzdelmeire összpontosíthat. Kecskemétre érkezett keretében idegenlégiós mezőnyjátékos Lenka Kysucanová (Metz, francia), Pavla Poznarová (AC Ormi-Loux Patrasz, görög), Petra Rucková  (Zlín, szlovák), Kristyna Salcáková (Zlín), Jana Simerská (Le Havre, francia) és Iva Zámorská (Byasen Trondheim, norvég).

A vendégegyüttes a Slavia Praha legjobbjaira épül: Lucie Satrapová kapus mellett négy mezőnyjátékost ad a keretbe a cseh-szlovák közös bajnokságban éllovas prágai klub.

A csehek szerdán délután belakták a kényelmes kecskeméti Hotel Három Gúnárt, majd este átmozgató edzést tartottak a mérkőzés helyszínén, csütörtökön délelőtt pedig a csapatgyűlésükön szóban átismételték a 19 órakor kezdődő meccsen követendő taktikát.

EB-SELEJTEZŐ, 2. CSOPORT

A CSOPORT PROGRAMJA

Október 15.: Magyarország–Csehország, Svédország–Azerbajdzsán
Október 18.: Csehország–Svédország, Azerbajdzsán–Magyarország
Március 31.-április 1.: Svédország–Magyarország, Azerbajdzsán–Csehország
Április 3-4.: Magyarország–Svédország, Csehország–Azerbajdzsán
Május 26-27.: Csehország–Magyarország, Azerbajdzsán–Svédország
Május 2930.: Magyarország–Azerbajdzsán, Svédország–Csehország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik