Zácsik Szandra visszaszerzése nem egyszerű feladat, az EHF dönthet

Vágólapra másolva!
2009.06.08. 22:00
Még nem jutott nyugvópontra, de az átlövő és az FTC szempontjából talán kedvezően alakul a magát Szlovéniába elkötelező Zácsik Szandra igazolási ügye. A Krim Ljubljana is vár az EHF-döntésre. Mivel nem tudott megállapodni egymással a szlovén Krim Ljubljana (ide írt alá tavaly a ferencvárosi Zácsik Szandra) és a Budapast Bank-FTC-Rightphone (utóbb ide is aláírt a játékos, aki szeretne visszalépni a szlovénokkal kötött szerződésétől), a két klub az Európai Kézilabda-szövetséghez (EHF) fordult.
Zácsik Szandra sorsa még bizonytalan
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Zácsik Szandra sorsa még bizonytalan
Zácsik Szandra sorsa még bizonytalan
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Zácsik Szandra sorsa még bizonytalan

Ezüst- és aranyünnep

Évadzáró, remek hangulatú vacsorával ünnepelte kedden a Ferencváros a női bajnoki ezüstérmet. Az eseményen Sinka László MKSZ-elnök adta át a lányoknak és Elek Gábor edzőnek az ezüstérmeket, majd a Fradi férficsapatának (FTC-Cityline) tagjait szólította, akiknek arany jutott, mivel a második liga Keleti csoportjában az élen végeztek, s az ősztől a Budapest Bank Férfiligában, vagyis – 19 év után újra – a legjobbak között szerepelhetnek.
A szlovénok érvei roppant egyszerűek és logikusak: kezükben a szerződés, rajta a játékos aláírása. Ez a szerződés korábban köttetett, mint amit (nem túl szerencsésen) a Fradinál utóbb aláírt a játékos.

A kettős szerződés miatt a legrosszabb esetben (de erről ne is beszéljünk) akár eltiltással is bűnhődhet Zácsik, s erre különösen akkor lehet esély, ha a Ljubljana és az FTC képtelen megállapodni.

Meg nem erősített szlovéniai hírek szerint: a Krim előbb 50 ezer euró körüli összeget kért játékos visszavásárlásáért, majd némi alkudozás után alább adta, s ma akár 25–30 ezerért is visszaadná Zácsikot a Fradinak.

A Ferencváros oroszlánként harcoló ügyvezető igazgatója, Maglódi Lajos jogi és „lélektani" érveket is sorakoztatott az EHF-nél játékosa érdekében:

– a szlovák állampolgár Zácsikra számítana a magyar válogatott kapitánya, ezért a honosítása sürgető, a magyar kézilabda érdekét szolgáló feladat;
– a honosítás egyik feltétele az állandó magyarországi lakhely (így nem élhetne Zácsik Ljubljanában);
– magyar iskolába jár, és tanulmányai folytatása érdekében is Budapesten szeretne maradni;
– még nem volt 18 éves, amikor szülői hozzájárulással aláírta a csábító ljubljanai szerződést, azóta pedig nagykorú lett, és ma már alaposabban mérlegelve másként döntene;
– nagyon szereti a Fradit, amelynek sokat köszönhet, ezért a jövőben hosszabb távon is ebben a klubban szeretne játszani.

Maglódi Lajos a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a Zácsik-ügyben levél érkezett az EHF-től a magyar szövetséghez. Ebben az EHF azt kéri, hogy az átlövő angol nyelvű szándéknyilatkozatban erősítse meg: nem kíván a Krim Ljubljana játékosa lenni, hanem az FTC-ben szeretné folytatni pályafutását. Ugyanakkor el kell küldeni az EHF bécsi központjába Zácsik korábbi ferencvárosi szerződését.

A tehetséges, 19 éves átlövő igazolási ügye (akárcsak a honosítása) kissé lassacskán halad – de halad.

Az EHF gondosan mérlegeli az érveket, s nem utasította el azonnal az FTC kérését, hogy a hivatkozott okok miatt tekintse semmisnek a Ljubljanával kötött szabályos megállapodást, és ezért él a remény: talán a Fradié maradhat Zácsik.

Ugyanakkor még a két klub közötti megállapodás lehetőségét se kellene kizárni (az lenne talán a leginkább üdvös, ha meg tudnának állapodni egy korrekt összegben).

A pakliban benne van Zácsik egy-, esetleg kétéves eltiltása is – a játékos és az FTC azt mondja, végső esetben ezt is vállalja (persze tudjuk, vétek lenne ennyi időt meccs nélkül töltenie a szupertehetségnek, akire Imre Vilmos kapitány talán már a decemberi kínai vb-n is bízna feladatokat).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik