A magyaroktól tartó horvátoknak csak a csoportelsőség elfogadható

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.06.02. 17:50
Címkék
A vb-6. magyarok szűkített kerete keddtől Tatán edzőtáborozik, s készül a Szlovákia elleni Eb-selejtező csoportmérkőzésre (Szombathely, június 10.). A vb-ezüstérmes horvátok Hajdu János kapitány csapatát tartják a legveszélyesebb ellenfélnek a júniusi Eb-selejtezőkön, s mesterük, Lino Cervar ennek jegyében szűkítette 18 tagúra keretét.
Hajdu János (balra) csapata 14-én, Zadarban játszik Lino Cervarék ellen
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Hajdu János (balra) csapata 14-én, Zadarban játszik Lino Cervarék ellen
Hajdu János (balra) csapata 14-én, Zadarban játszik Lino Cervarék ellen
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Hajdu János (balra) csapata 14-én, Zadarban játszik Lino Cervarék ellen

Kérdésre kérdés

A horvátok szövetségi kapitányától. Lino Cervartól megkérdezték, hogy Duvnjak és Balic bizonytalan helyzete a klubjában mennyire befolyásolja a válogatotton belüli légkört. A CO Zagreb két irányítója ugyanis még nem tudja, hol folytatja pályafutást. A klub ugyanis Balic gázsiját felére szeretné csökkenteni, amiről a világ talán legjobb irányítója hallani se akar, Duvnjakért pedig állítólag olyan ajánlat érkezett külföldről, amelyet nem lehet visszautasítani. Azaz a két játékos még nem tudja, hogy a CO Zagrebnek velük kapcsolatosan mi a szándéka.
Erről leginkább Zoran Gobac menedzser dönt, így talán nem is olyan meglepő, hogy a horvát kézilabdázás „mindenese” kissé kifakadt és kérdéssel válaszolt: „Ennek mi köze van a válogatotthoz… A nemzeti csapat ügyét mindenkinek szent dologként kell kezelnie, s így kellene viselkednie…”
Cervar kapitány is megerősítette Gobac szavait: „A válogatott szent. Senkit se fogunk kérni, hogy játsszon a nemzeti csapatban. Valamennyien tudjuk, mit jelent országunk képviselete. Ez tényleg privilégium, s ha valaki ezt nem érzi kiváltságnak, akkor ő valószínűleg már kiöregedett és másik játékost kell szerepeltetni helyette.”
Lino Cervar sorsa sokban múlik a következő két hét eredményeitől. A sajtó már régen „kikezdett” a kapitánnyal, ha s ha a horvátok nem nyerik meg az Eb-selejtező hátralévő négy meccsét, és nem végeznek elsőként a csoportban, akkor Cervar kapitányi pozíciója veszélybe kerül. Tisztában van ezzel a mester is, aki a június 5-én kezdődő edzőtáborozásra 18 tagúra szűkítette a keretet.

A keretszűkítés utáni sajtótájékoztatón Cervar elmondta: „Három napig Zágrábban készülünk, majd Helsinkibe utazunk, június 9-én mérkőzünk a finnekkel, majd 10-én ismét itthon leszünk és 14-én Zadarban várjuk a magyarokat, majd 17-én a szlovákokat. Az utóbbit két mérkőzés után ismét átköltözünk Zágrábba és onnan utazunk Görögországba, a selejtezők utolsó mérkőzésére, amelyet június 21-én játszunk. A játékosaink egyik része, főként a német és spanyol bajnokságban szereplők, eléggé fáradtak és nem teljesen egészségesek, de remélem, a könyöksérüléssel bajlódó Buntic, valamint a kisebb gondokkal küszködő Lackovic is pályára léphet. Ha nem, akkor a helyükre másokat hívok.”

Cervar nem számíthat Petar Metlicic csapatkapitányra, mivel a Ciudad Real játékosa „nem hivatalosan” visszavonult, jóllehet nyitva hagyta a kaput, hogy „rendkívüli helyzetben” még esetleg segít a csapatnak.

A szűkebb keretből kiesett Drago Vukovic (Gummersbach) és a „védelmi miniszternek” becézett Denis Spoljaric (CO Zagreb), aki a védekezésben az egyik legfontosabb játékos volt, főként amióta Cervar nem számíthat Dominikovicra, aki ugyan felépült, de még nem került vissza a nemzeti csapatba.

Meglepetés a német másodosztályból előbukkant Miljak, akire – úgy tűnik – Cervar komolyan számít.

„Nem hivatkozhatunk a sérültjeinkre és a fáradtságra, hiszen más válogatottak is küszködnek ezekkel a problémákkal – folytatta Cervar. – A szakmai stáb felelőssége, hogy miként tudja felfrissíteni és motiválni a játékosokat. Az elsődleges célunk, kijutni az ausztriai vb-re, de ugyanilyen fontos az is, hogy csoportgyőztesek legyünk.”

A horvát sajtó szerint csak ez utóbbi a cél, minden egyéb helyezést súlyos kudarcként fognak értékelni. A csoportgyőzelemhez nemcsak a négyszer két pontra lesz szüksége Horvátországnak, hanem arra is, hogy két gólnál nagyobb különbséggel győzze le a magyarokat, akik Veszprémben 30–28-ra nyertek.

Hogy a horvátok milyen komolyan veszik – főként a magyarok elleni – Eb-selejtező mérkőzéseket, bizonyítják Zoran Gobacnak, a horvát szövetség ügyvezető alelnökének és a CO Zagreb főmenedzserének szavai.

„Nem véletlenül választottuk ki Zadart a magyarok és a szlovákok elleni selejtezők házigazdájának, hanem azért, mert a kilencezer szurkolót befogadó csarnokában telt házat és fantasztikus hangulatot várunk – mondta Gobac. – Az eddigi zadari meccsekeinken ez kísért bennünket. Tudni kell azonban, hogy szép számban várhatók magyar szurkolók is, akik már többször jelentkeztek s érdeklődtek a belépők iránt.”

Tatán a Hajdu-csapat

Keddtől a tatai edzőtáborban gyakorol a férfikeret, amelyhez egyelőre nem csatlakozott a sérült Puljezevics Nenad (a héten Belgrádban kezelik), aki Hajdu János kapitánnyal közölte, továbbra is vállalja a szereplést a legjobbak között.
A keretből még hiányzik Fazekas Nándor, aki a Gummersbachban pünkösdhétfőn EHF-kupa-döntőt nyert, s a héten még két Bundesliga-mérkőzést játszik. A kapus, valamint Mocsai Tamás (Lemgo) és Nagy László (Barcelona) a jövő héten Szombathelyen csatlakozik a kerethez.
A beállósok közül a veszprémi Gál Gyula térdét megműtötték, a szegedi Herbert Gábor szintén a térdét fájlalja, a dunaújvárosi Rosta Miklós (39 éves) öt éve szerepelt legutóbb a válogatottban. A román bajnokságban szereplő Schuch Timuzsint (Constanta) nem látta a kapitány az utóbbi hónapokban. A biztos pont Zubai Szabolcs, aki Szegeden jól játszott.


A horvát férfikeret

Kapusok: Alilovic, Losert, Sunjic
Jobbszélsők: Zrnic, Horvat
Átlövők, irányítók: Lackovic, Tonci Valcic, Bicanic, Gojun, Duvnjak, Balic, Kopljar, Miljak, Buntic
Beállósok: Vori, Musa
Balszélsők: Vukic, Nincevic


A magyar férfikeret

Kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach, Szombathelyen csatlakozik, Liszkai Szilveszter (Veszprém), Mikler Roland (Dunaferr)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (Veszprém)
Jobbátlövők: Laluska Balázs (Szeged), Mocsai Tamás (Lemgo, Szombathelyen csatlakozik), Nagy László (Barcelona, Szombathelyen csatlakozik), Ancsin Gábor (RN Löwen)
Irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)
Beállósok: Herbert Gábor (Pick-Szeged), Rosta Miklós (Dunaferr), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Szeged).
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Lemgo), Putics Barna (Veszprém)
Balszélsők: Halász Máté (Tatabánya), Iváncsik Gergő (Veszprém)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik