Cervart „kivégezték” a franciák – komoly gondok a CO Zagreb háza táján

Vágólapra másolva!
2009.02.17. 17:40
Nem csillapodnak a botrány hullámai a horvát fővárosban azután, hogy a férfi kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjében a CO Zagreb váratlan és pokoli kínos vereséget szenvedett hazai pályán a Chambérytől. A francia csapat ezzel szinte „kivégezte” Lino Cervar edzőt.
Lino Cervar nem fog jó emlékeket őrizni a francia ellenfelekről
Fotó: Imago
Lino Cervar nem fog jó emlékeket őrizni a francia ellenfelekről
Lino Cervar nem fog jó emlékeket őrizni a francia ellenfelekről
Fotó: Imago
Lino Cervar nem fog jó emlékeket őrizni a francia ellenfelekről

A Chambéry elleni BL-mérkőzés előtt a zágrábiak csak azt tartották kérdésesnek, mekkora gólkülönbséggel fognak győzni. A franciák – miként a két héttel korábbi vb-döntő előtt – ismét „altatták” a horvátokat. Arról nyilatkoztak a vezetőik és játékosaik, hogy minél kisebb különbségű vereséggel szeretnék megúszni a zágrábi találkozót.

SZEMÉLYI VÁLTOZÁSOK ZÁGRÁBBAN

A CO Zagreb jelentős személyi változások előtt áll, s erről, illetve ennek okairól Zoran Gobac főmenedzser beszélt. „Egyelőre nem szeretnék neveket említeni, de néhány játékosunk nagyon magas fizetést kap, viszont a teljesítménye az utóbbi időben pocsék – hangoztatta Gobac. – Ezért megbüntettük a csapatot, amit azonban visszavonunk, ha a bejutunk a BL-ben a nyolc közé. Március 10-én közölni fogjuk azoknak a névsorát, akikkel nem hosszabbítunk szerződést. Ezen öt vagy hat játékos neve szerepelhet, s ők azonnal vagy legkésőbb júniusban új csapat után nézhetnek. Négy horvát játékossal és egy külföldivel tárgyalunk, akik júniusban érkezhetnek hozzánk. A világválság miatt minden területen csökkenteni kívánjuk a költségeket, miközben arra törekszünk, hogy megtartsuk a csapatban a mostani magas szakmai színvonalat.”
És a francia taktika ezúttal is bejött. A horvátok ezúttal a játékvezetőkre sem panaszkodhattak, a magyar Dobrovits Csaba, Tájok Péter kettős jól bíráskodott. Csakhogy 14–7-es vezetése után a vb-ezüstérmesekre épülő zágrábi csapat összeroppant, felismerhetetlenül játszott. A volt veszprémi Kiril Lazarov és társai szinte versenyeztek, ki tud több labdát eladni. A második számú francia klubcsapat pedig okosan kihasználta a felkínált lehetőségeket, és nyert 32–30-ra.

A Zagreb ezzel nagy hátrányba került, továbbjutási esélyei lehetetlennek tűnnek a BL-ben, s nem volt csoda, hogy a klub vezetői rögvest rendkívüli ülést tartottak. Az viszont nagy meglepetést keltett, hogy azonnal szerződést bontottak Lino Cervar vezetőedzővel, aki egyben a horvátok szövetségi kapitánya, s a világ legjobb, legeredményesebb trénereinek egyike.

A válás egészen pontosan úgy történt, hogy Cervar „egészségügyi, erkölcsi és elvi” okokra hivatkozva már a mérkőzés után lemondott, majd másnap is kitartott a döntése mellett. A klub elfogadta visszalépését, és az évad végéig a két pályaedzőt, Senjanin Maglajliját és a legendás kapust, Mirko Basicot bízta meg a csapat vezetésével.

Zoran Gobac főmenedzser így reagált a történtekre. „A játékosok a vb után folytatták a felkészülést, de Cervar a betegsége miatt nem tudod végig együtt dolgozni velük. Ilyen fontos meccs előtt viszont nagy szükség lett volna arra, hogy az edző a csapatával legyen. Most szerződést bontottunk vele, de ez nem jelenti azt, hogy többé nem lesz az edzőnk. Akár már júniusban visszatérhet.”

Cervart a vb-döntő elvesztése után sokan támadták a horvát sajtóban, úgy mint, az állami tv egyik vezetője, valamint a kollégái, Velimir Kljajic (az olimpiai aranyérmes válogatott kapitánya) és Ante Kostelic (a horvát síző Ivica és Janica Kostelic édesapja, egyébként kézilabdaedző). Cervar szerint – aki a polgári értékeket képviselő HDZ párt egyik frontembere – a támadások javarészt politikai indíttatásúak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az edző nem bírta el a rá nehezkedő nagy nyomást.

A CO Zagreb nemcsak a tréner nyakába varrja a kudarcot, a klub a játékosokat is felelősségre vonja. Az egyesület egy havi fizetésük megvonásával büntette meg a játékosokat (és a trénereket), majd a vezetők bejelentették, hogy a játékosok szerződéseit módosítják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik