Ivano Balic hazaigazolt: négy évig a CO Zagreb játékosa

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.08.01. 21:56
Végre eldőlt Horvátországban a nyár legfontosabb kérdése: Ivano Balic hazatér Pamplonából s négy évre a CO Zagreb (a Pick-Szeged BL-csoportellenfele) játékosa lesz. A kivásárlási ára 800 ezer euró volt. A horvát tévécsatornákon és a rádiókban pénteken a híradások ezzel az információval kezdődtek.
Ivano Balic a következő szezontól már a Zagreb mezében feszít
Fotó: Imago
Ivano Balic a következő szezontól már a Zagreb mezében feszít
Ivano Balic a következő szezontól már a Zagreb mezében feszít
Fotó: Imago
Ivano Balic a következő szezontól már a Zagreb mezében feszít

Lino Cervar elégedett

A CO Zagreb edzője, Lino Cervar, aki egyben az olimpai bajnok horvátok szövetségi kapitánya, nem titkolta, mekkora öröm számára, hogy klubcsapatában is Balic kezébe adhatja a karmesteri opálcát. Balic Horvátország legjobb és legnépszerűbb sportlója volt 2007-ben, ezért a zágrábi csapat nem csak szponzorokkal, hanem szurkolókkal is erősödik. A zágrábi lapok szerint Horvátországban a kézilabda most már végleg megelőzte a kosárlabdát, s a foci utáni második legnépszerűbb sportág lett.
A jól értesült zágrábi lapok szerint már szerdán megállapodtak a spanyol Pamplona és a CO Zagreb vezetői, és pénteken délben már csak Ivano Balic szerződése aláírására került sor.

Az előző esti híradóban azonban Balic nem kívánta megerősíteni a hírt, Zoran Gobac főmenedzser pedig mellébeszélt. Ugyanakkor a híradó már közölhette Bartol Kaleb igazgató nyilatkozatát, amely szerint a pamplonai klub igazgatójával találkozott Zágrábban és mindenben megegyeztek. A legfőbb kérdés persze a pénz volt. Az alkudozások után a végeredmény: a horvát bajnok azonnal átutal 500 ezer eurót a baszkoknak, majd jövő májusáig még 300 ezret.

Ivano Balic négy évre kötelezte el magát a zágrábi csapathoz, s állítólag évi 200 ezer eurót keres majd. Emellett lakást és autót is kap új klubjától.

Balic hazatérésében a szakmai érvek (a patinás Zagreb újra BL-fináléba vágyik) mellett nagy szerepe lehetett annak is, hogy a volt felesége Zágrábban él, a fia pedig a horvát fővárosban kezdte iskolai tanulmányait. A 29 éves irányító ugyanakkor azt is kérte, sőt többször egyenesen követelte a munkáltatóitól (Pamplona, Zagreb), hogy az olimpia előtt állapodjanak meg, mert nehezen tűrte a bizonytalanságot.

IVANO BALIC

Született: 1979 . április 1 ., Split
Nemzetisége: horvát
Magassága/testsúlya: 190 cm/96 kg
Sportága: kézilabda
Posztja: irányító
Klubja: CO Zagreb (horvát)
Korábbi klubjai: RK Split (horvát), RK Metkovic (horvát), PSA Pamplona (spanyol)
Edzője: Lino Cervar
Válogatottság/gólok:139/440
Legjobb eredményei: olimpiai 1. (2004), vb-1. (2003), vb-2. (2005), vb-5. (2007), Eb-2. (2008), Eb-4. (2004, 2006) a világ legjobbja (2003, 2006)


,,Zágrábban akartam játszani, és habár az elmúlt öt hónapban sok minden történt, a történet mégis jól végződött – mondta Balic a pénteki sajtótájékoztatón immár zágrábi mezbe öltözve. – Pamplonában remek négy évet töltöttem és a klub mindenben korrekt volt velem, most is eleget tett a kívánságomnak.”

Balic mellett a zágrábiak leigazolták Tonci Valcicot, a volt szegedi Ognjen Backovicot és Marin Sego kapust, akik három-három évre írtak alá. Lino Cervar mester csapata még egy klasszis kapussal erősít az olimpia után, aki vélhetően Mirko Alilovic (León) lesz. Ha a következő napokban mégsem sikerülne megállapodni a spanyol klubbal, akkor Gorazd Skof (Celje PL) lehet a befutó.

Emellett a vezetők tervezik még Petar Metlicic (Ciudad Real) igazolását is. Zágrábi források szerint ismét terítékre kerülhet a veszprémi Gál Gyula szerződtetése. Mivel a klub vezetői az utolsó pillanatig titkolják még a kész tényeket is (példa Balic szerződése), valójában csak az aláírás pillanatában lehet tudni, ki érkezik még Zágrábba. Értesülésünk szerint Gál zágrábi igazolása aligha időszerű, mert a beállós kitűnő ajánlatot kapott a hosszabbításra az MKB Veszprémtől.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik