Búcsúztak a dánok, decemberben egy gonddal kevesebb Franciaországban

Vágólapra másolva!
2007.06.11. 14:12
Az európai pótselejtezőkkel lezárult a decemberi, francia rendezésű női kézilabda-világbajnokság kvalifikációs sorozata: immár komplett a huszonnégyes mezőny. A legnagyobb hiányzó a dán együttes lesz, amely azért is sajnálhatja különösen váratlanul korai búcsúját, mert a vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is lesz. A magyar együttes Eb-ötödik helyével már tavaly decemberben kiharcolta a világbajnoki részvételt, így a mieink ugyanúgy páholyból nézhették a júniusi történéseket, mint az Eb-győztes norvégok, az Eb-második, nem mellékesen vb-címvédő oroszok, az Eb-bronzérmes, egyben házigazda franciák, illetve a kontinenstornán negyedik helyen végző németek.
Atlanta és Sydney után Athénban is aranyérmes lett a dán női kézilabda-válogatott. Pekingbe már a kijutás is nehéz lesz, de nem a távolság miatt
Atlanta és Sydney után Athénban is aranyérmes lett a dán női kézilabda-válogatott. Pekingbe már a kijutás is nehéz lesz, de nem a távolság miatt
Atlanta és Sydney után Athénban is aranyérmes lett a dán női kézilabda-válogatott. Pekingbe már a kijutás is nehéz lesz, de nem a távolság miatt
Atlanta és Sydney után Athénban is aranyérmes lett a dán női kézilabda-válogatott. Pekingbe már a kijutás is nehéz lesz, de nem a távolság miatt
Az olimpiai címvédő dánok már a hazai 30-30-s döntetlent követően sem sok reményt fűzhettek az ukrajnai visszavágóhoz, lévén ellenfelük, ha nem is tartozik a kontinens közvetlen élmezőnyébe, mindenesetre szorosan ott liheg az elit nyakán. Ellenük a legjobbak sem mehetnek biztosra.

A zaporizzsjai találkozón a dánok háromezer hazai néző előtt borzasztóan elrontott első félidőt követően - 15-9 a hazaiaknak - hiába kapaszkodtak a végén, messze voltak attól, hogy kiharcolják a továbbjutást.

Az utóbbi időben az elithez csatlakozó Románia az első mérkőzésen Svédországban nyert kilenc góllal, így még az is belefért biztos továbbjutásukba, hogy a valceai visszavágót döntetlenre adják. A kétezer néző biztatás mellett nagy segítségül szolgált az abszolút motiválatlan románoknak a német játékvezetők által megítélt, a hazaiak által pedig kihasznált tizenegy(!) hétméteres.

A lengyelek összesítésben két góllal búcsúztattak a szerbeket, a spanyolok biztos továbbjutását az sem fenyegette, hogy a törökországi visszavágón kétgólos vereséget szenvedtek.

A horvátok kettős győzelemmel léptek tovább a legutóbbi vb-n még ötödik hollandokon, az osztrákok pedig a szlovéneken. Előbbi párharcban hat, utóbbiban öt gól döntött.

A macedón-fehérorosz viadalt pedig csupán egyetlen találat döntötte el. Előbbiek otthon öttel nyertek, míg idegenben a visszavágón néggyel kaptak ki. A tét alaposan rányomta a bélyegét a mogiljevi találkozóra: a hazaiaknak megítélt hat, illetve a vendégeknek adott hét büntetőből mindössze kettőt, illetve négyet értékesítettek.

A franciaországi vb-n, minként másfél éve Oroszországban, európai fölény várható. Akkor a koreai csapat a brazilokat verve lett vb-hetedikként a nem európai legjobb.

Az öreg kontinens erőfölénye annak ellenére borítékolható, hogy a korábbi 14 csapattal ellentétben idén már „csak” 12-n állhatnak rajthoz. Az oroszországihoz képest annyi változás történt mindössze, hogy nem lesznek ott a dánok, a szlovének és a hollandok, míg a spanyolok két éve nem jutottak ki.

Dél-Amerikából a brazilok ás az argentinok változatlanul készülhetnek, Uruguay helyett viszont találkozhatunk a Dominikai Köztársaság, illetve Paraguay legjobbjaival.

Ázsiából Korea, Japán és Kína mellett negyedikként lehet ott már a kazah együttes, óceániból az ausztrálok képviselik az állandóságot.

Afrikában Angola jelenti a folytonosságot, de Kamerun és Elefántcsontpart helyett ezúttal Tunézia és Kongó mérettetheti meg magát.

A vb csoportbeosztását június 20-án sorsolják ki Párizsban. A vb-n olimpiai kvótát, illetve olimpiai pótselejtezőre jogosító helyeket lehet szerezni. A vb-ről hiányzó, utóbbi három olimpiai döntőben nyertes dánoknak minden sportdiplomáciai erejükre szükségük lesz, ha ilyen hendikeppel indulva el akarnak csípni egy olimpiai helyet.

VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐK (EURÓPA):
Lengyelország Szerbia 27-23 27-29 54-52
Spanyolország Törökország 33-25 27-29 60-54
Hollandia Horvátország 24-27 25-28 49-55
Svédország Románia 16-25 24-24 40-49
Szlovénia Ausztria 26-27 24-28 50-55
Dánia Ukrajna 30-30 24-28 54-58
Macedónia Fehéroroszország 26-21 21-25 47-46

A FRANCIAORSZÁGI VILÁGBAJNOKSÁG 24-S MEZŐNYE:
Oroszország (címvédő) Franciaország (rendező) Norvégia Magyarország
Németország Horvátország Spanyolország Románia
Ausztria Macedónia Ukrajna Lengyelország
Brazília Argentína Dominikai Köztársaság Paraguay
Kína Japán Koreai Köztársaság Kazahsztán
Angola Tunézia Kongó Ausztrália
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik