Cornexi: élcsapat ellen is siker

BERECZKY ATTILA, SZÉKELYHIDI JÁNOSBERECZKY ATTILA, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2006.09.18. 01:19
Címkék
Nagy csatában, telt ház előtt 31–29-re nyerte meg a Cornexi a női bajnokság Fejér megyei rangadóját a Dunaferr ellen.
A fehérváriak balszélsôjének, Kenyeres Fanninak (labdával) nem volt könny? dolga Mörtel Renáta és Lovász Zsuzsa szorításában
Danis Barna
A fehérváriak balszélsôjének, Kenyeres Fanninak (labdával) nem volt könny? dolga Mörtel Renáta és Lovász Zsuzsa szorításában
A fehérváriak balszélsôjének, Kenyeres Fanninak (labdával) nem volt könny? dolga Mörtel Renáta és Lovász Zsuzsa szorításában
Danis Barna
A fehérváriak balszélsôjének, Kenyeres Fanninak (labdával) nem volt könny? dolga Mörtel Renáta és Lovász Zsuzsa szorításában

Rangadó lenne a Cornexi–Dunaferr meccs mindenképpen, ám a két csapat találkozójának jelentőségét mindig növeli a megyei rivalizálás. Fejér két legnagyobb településének a „labda feltalálása óta” tartó versenyfutását még pikánsabbá tette, hogy a 90-es években Dunaújváros nemcsak a lokális hegemóniát akarta megtörni a megyeszékhely lepipálásával, hanem a „sportfőváros” címre is benyújtotta igényét. Bajnoki cím(ek) kézilabdában, jégkorongban, labdarúgásban – ez bizony több helyen is sértette a fehérváriak érdekeit. Azóta az Alba Volán hokisai visszavették a trónt, labdarúgásban is jóval Újváros előtt jár a megyeszékhely. A női kéziseknél azonban eddig csak megközelíteni sikerült a Dunaferrt, arra eddig szinte esélyük sem volt a cornexis lányoknak, hogy a bajnokságban megelőzzék a megyei riválist.

Amolyan most vagy soha hangulatban készült az új szezonra a Cornexi, a vezetők jelentősen megerősítették a keretet. Az újak közül a legnagyobb fogásnak Szrnka Hortenzia tűnt: a Németországból hazatérő átlövő hamar a fehérváriak játékának alappillére lett, Szabó Edina is tőle várja leginkább a gólokat, rá épülnek a támadások figurái. Újvárosi oldalon viszont alapemberek távoztak, a válogatott irányító, Ferling Bernadett körül szó szerint elfogytak a nehéztüzérek, elhagyta a csapatot Radulovics Bojana, Mehlmann Ibolya, Kindl Gabriella és Bulath Anita is. Így viszont sokkal nagyobb teher hárul a lövőként is használható irányítóra.

A „hőség zavara” jellemezte a fehérvári csarnokot: zsúfolásig telt lelátók, párás, meleg levegő, nem csoda, hogy már a bemelegítésnél jócskán megizzadtak a lányok, sejteni lehetett, hogy sok parkett-törléssel tarkított, hosszú meccsre készülhetünk. Kovács Péter, a Dunaferr új mestere viszont a bőség zavaráról beszélhetett volna, ha a kapusposztról kérdezik. A román Paula Ungureanu és Sirina Irina egyaránt mestere „szakmájának”, ám előbbi az 5. percben, egy bravúros mentés után a térdéhez kapott, ölben vitték le a pályáról (az első diagnózis szerint elszakadt térdében a keresztszalag). Így viszont Sirina egyedül maradt, nullára redukálva ezzel az edző variációs lehetőségét.

Egyébként, ahogy vártuk, Szrnka és Ferling gólpárbaját hozta a találkozó, s a 11. percben a szőke újvárosi hölgy 3–1-re vezetett a különmeccsen, nem csoda, hogy a Dunaferr is előrébb járt két góllal (5–7). Szrnkára megpróbáltak lőtávolon kívül kilépni a vendégek, s taktikájuk sokáig eredményesnek bizonyult. A Cornexi azonban keményített játékán, s a váltás bejött, hiszen egy 7–0-s rohanásnak köszönhetően fordított, sőt megugrott a hazai együttes.

Szrnka is elkapta a fonalat, két értékesített büntető lendítette át a holtponton, ezután szinte alig hibázott. Ráadásul nemcsak a góllövésben jeleskedett, hanem amikor többen is kiléptek rá, jól játszotta meg a beállósposzton feltűnő társait. Így a szünetre magabiztos előnyt kovácsolt a Cornexi (18–14), más kérdés, hogy fordulás után hat perc alatt semmivé lett a különbség, 20–20 állt az eredményjelzőn. Ekkor ugyanis társai is akadtak a Dunaferrben a magányos harcosnak tűnő irányítónak.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
A vezetést azonban nem tudták átvenni a vendégek, s amikor Ferling 21–21-nél kilencedik gólját szerezte, kevesen gondolták, hogy utoljára egyenlő az állás. Nem csoda, hiszen a Dunaferr legjobbja sem talált be többször, míg a Cornexi vezérében még maradt tartalék. Így izgalmas hajrá után 31–29-re nyertek a fehérváriak, a külömeccset pedig 10–9-re hozta Szrnka, ám ezúttal csapatként is egységesebbnek tűnt a Cornexi.

Mestermérleg

Szabó Edina, a Cornexi edzője: Nagyon örülünk a győzelemnek, a rendkívül fontos két pontnak. Ezzel hosszú, rossz sorozatot törtünk meg, már ami az élcsapatokkal vívott mecscseinket illeti. Fekete Csilla remek védései és a csapat egysége hozták meg a győzelmet a kritikus pillanatokban.

Kovács Péter, a Dunaferr edzője: Jól kezdtünk, lendületünket azonban megtörte Ungureanu sérülése. A második félidőbe felzárkóztunk, és jól küzdöttünk, mégis a hazai pálya előnyét élvező Cornexi nyerte meg a rangadót.

Ők voltak a főszereplők

---- H ---- G
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik