Csak dicséretet érdemelnek

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSE
Vágólapra másolva!
2005.06.19. 21:27
Címkék
A macedónok úgy kezdtek a felkészüléshez a békéscsabai visszavágóra, hogy még nem is tértek magukhoz a szkopjei 32-29-es vereség után. Aztán Skaliczki László mester együttese végleg kijózanította őket, hiszen a remekül megrendezett második találkozón (36-25) csak az olimpiai negyedik helyezett, s immár Eb-résztvevő együttes győzelmének a különbsége volt kérdéses.
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)
A veszprémi Pérez Carlos bejelentette, a békéscsabai Eb-selejtezôn utoljára szerepelt tétmérkôzésen magyar címeres mezben (Fotó: Németh Ferenc)

"A visszavágó első félidejében azért akadtak nehéz pillanatok - vélekedett Skaliczki László. - Amikor az elején a macedónok ledolgozták csabai kétgólos hátrányukat és fordítottak, akkor többen úgy éreztük, nincs lefutva a mérkőzés. Ellenfelünk átlövői erőszakosan, ügyesen támadtak, valamint a kapusuk védett néhány ziccert. Nem volt könnyű dolgunk a felállt védelem ellen, és a félidő közepén még döntetlenre állt a csata. Pedig vezettünk már három góllal is, ám Temelkov, majd Alusevszki góljai újra és újra erőt adtak a macedónoknak. A jobb oldalon nehezebben alakítottunk ki helyzeteket, ám a bal ekkor is vitte a prímet. A gyakori kiállítások miatt ritkán fordult elő, hogy hat a hat ellen voltak pályán a játékosok, és ezekhez a helyzetekhez mi alkalmazkodtunk jobban. A szünet előtt újra átvettük a kezdeményezést, és a folytatásban fokozatosan nőtt az előnyünk, mert ellenfelünk elfáradt, és lelkileg sem bírta az egyre kilátástalanabb küzdelmet."
A kapitány hozzáfűzte, hogy tanítványai színesen, lendületesen kézilabdáztak, még néhány látványos trükköt is megengedhettek maguknak. A második félidőben szerinte akkor pecsételődött meg a macedónok sorsa, amikor sorozatban kapott góljaikra nem tudtak válaszolni, s a magyarok elhúztak 13 góllal.

Skaliczki László szövetségi kapitány:
„Amikor az elején a macedónok ledolgozták csabai kétgólos hátrányukat és fordítottak, akkor többen úgy éreztük, nincs lefutva a mérkôzés.”
"A válogatottságtól búcsúzó Pérezt, valamint Iváncsik Gergőt továbbra sem tudták tartani, míg nekünk sikerült megakadályoznunk, hogy Lazarov gólhelyzetbe kerüljön - folytatta Skaliczki. - Keretünk valamennyi játékosa, tehát mind a tizennyolc fiú dicséretet érdemel fegyelmezett és lelkes munkájáért. A továbbiakban is úgy szeretném építeni a keretet, hogy valamennyi poszton három-négy játékosra számíthassak, akik egészségesen rivalizálnak egymással."
Sokak szerint már az első, szkopjei találkozó után egyértelmű volt, hogy Magyarország jut ki a svájci Eb-re. A szerb Zoran Zsivkovics, a macedónok szövetségi kapitánya a viszavágó előtt arról beszélt, hogy nagyon sokat várt a balkáni ország közvéleménye az "új" válogatottól, azonban már Szkopjében kiderült, hogy szinte semmi sem változott a gárda korábbi játékában. A visszavágó után pedig dicsérte Skaliczki Lászlót, aki szerinte is nagyszerűen felkészítette együttesét. Saját gárdájáról nem sok jót tudott mondani. A mester szerint a játékosoknak nem róható fel a halovány szereplés, mert ők a tőlük telhető legtöbbet nyújtották, ám túl rövid volt a két hét, amelyet az Eb-selejtezőre való felkészülésre kaptak. Csakhogy egy-egy kapitánynak mindössze ennyi ideje jut a gárda összerázására (a sikertelen selejtezők után a macedón szövetség rendre megköszöni a mindenkori kapitány munkáját).

"Már a szkopjei találkozó után meg kellett állapítanom, hogy a pályán egészen más csapatot láttam, mint amelyet felkészítettem, és amely igen eredményesen szerepelt a portugáliai teszttornán - hangoztatta Zoran Zsivkovics. - A csapaton túl nagy volt a nyomás, feszültek, idegesek voltak a fiúk az első perctől kezdve. Mivel olimpiai negyedik helyezett ellenfelünk ma Európa egyik legjobb válogatottja, már Szkopjében is gyorsan elhúzott, és innentől nem tudtunk talpra állni. Kulcsjátékosaink formája elmaradt a várakozástól."

A békéscsabai találkozón a magyarok közül főleg Iváncsik Gergő játéka tetszett a világhírű szakembernek, aki szerint nagy kár, hogy csapata hátránnyal érkezett Magyarországra, hiszen így csak minimális lehetősége maradt a továbbjutásra.

"A többre hivatott kézilabdázókból álló macedón válogatott előrelépéséhez hosszú távú tervet kellene kidolgozni - folytatta a mester -, és nem az egyik alkalomról a másikra készülni. Külön pech, hogy legjobbunk, Lazarov, aki Veszprémben klasszis a maga posztján, Békéscsabán már a találkozó elején fejsérülést szenvedett, és ettől kezdve nem tudott annyit nyújtani, mint amennyit szeretett volna."
A kapitány szerint a macedón szövetségnek le kell vonnia a tanulságokat ebből a selejtezőből: évi tíz mérkőzéssel nem lehet a nemzetközi élvonalba vezetni a gárdát; a kis ország korlátozott számú tehetségével sokat kell törődni, hogy a legjobbak igazi csapatot alkossanak; figyelembe kell venni, hogy ma csak azok lépnek előre, akik külföldi élcsapatba kerülnek; erős vetélytársak ellen kellene gyakorolnia az együttesnek.

A gyakorlás persze a magyarokra is ráfér még a jövőben, de ők a következő hetekben az évad fáradalmait pihenik ki. Skaliczki László legközelebb augusztus 11-én és 12-én Miskolcon tart edzést a keretnek. Ekkor legjobbjaink a hazai rendezésű junior-vb-re készülő korosztályos gárdával is megmérkőznek. A svájci Eb (16 csapat) csoportjainak sorsolását június 25-én Luzernben rendezik meg. ---- A visszavágó után együtt maradtak a magyar keret vezetői, tagjai és barátaik Békéscsabán, ahol kalandos órákat éltek át.

"Fantasztikus legénybúcsút tartottunk a hét végén nősülő Nagy Lászlónak - emlékezett az utóbbi 24 órára tegnap este a csabai Klembucz Ferenc gyúró, a vigasságok főszervezője és házigazdája. - A meccs után a Mester-csarnokban, a kézilabda egyik csabai fellegvárában bográcsgulyásos vacsora következett, amelynek a végén túrós rétes volt a desszert. Az éjszaka az egyik helyi diszkóban telt, amelyben csak a fiúk kedvenc számai szóltak. Reggel hatkor pedig disznóvágás következett, amely estig tartott. Skaliczki kapitány és néhány fáradó fiú a reggeli - hagymás sült vér, friss resztelt máj és több féle pecsenye - után elhagyta a társaságot, de a többség késő délutánig maradt."

A kitartóbbak közé tartozott maga az ünnepelt, Nagy László is, akit legjobb barátja és barcelonai csapattársa, Iker Romero is elkísért a csabai Eb-selejtezőre és az azt követő mulatságra.
"A mérkőzésről valamennyiünknek szép emlékei maradnak - mondta Nagy László. - Elvárták tőlünk, hogy a szkopjei siker után itthon is nyerjünk, és mi el is értük ezt a célunkat. A visszavágó persze könnyebb volt, mint a szkopjei találkozó, hiszen némi előnyt szereztünk Macedóniában, valamint Csabán fantasztikus közönség állt mögöttünk. A macedónok semmi meglepővel sem álltak elő, és összességében megérdemelten jutottunk ki a januári kontinensviadalra."
Iker Romero hozzáfűzte: "Remek játékkal nyert a magyar csapat, amelyben nagyon sok jó játékos szerepelt, és szerintem a magyarok hamarosan a nemzetközi élmezőny tagjaival is felvehetik a versenyt." ---- Büszke lehetett szombaton legnagyobb fiára Iváncsik Mihály, a válogatott hajdani világklasszis jobbszélsője, hiszen Iváncsik Gergő nyolc góllal a csabai visszavágó legeredményesebb játékosa volt.

"Immár hagyomány, hogy minden meccs előtt felhívom édesapámat, majd a mérkőzés után is beszélünk telefonon - mondta a veszprémi balszélső, akinek két öccse is kézilabdázik, sőt a tatabányai Iváncsik Tamás a válogatott keretnek is tagja. - Nagyon örültem, mert apu is elégedett volt a játékommal és a csapat teljesítményével. Az elején nehezen lendültünk bele, de miután átestünk a holtponton, már nem volt gondunk. Már Szkopjében is nagyobb különbséggel nyerhettünk volna, de ott a hajrában felzárkóztak a macedónok. Skaliczki László azt kérte, úgy játsszunk Csabán, mint a szkopjei első félidőben. Ez alighanem sikerült, mert a mester is megdicsért bennünket a találkozó után. A kimaradó helyzeteink, eladott labdáink után tudtunk javítani, és a végén már a csodálatos közönség szórakoztatására is tudtunk figyelni. Most a megérdemelt pihenés napjai következnek. Barátnőmmel néhány napra Londonba utazom, majd a Balatonon hajótúrát tervezünk, mégpedig veszprémi klubtársammal, Pásztor Istvánnal és családjával."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik