Dunaferr kontra dán éllovas

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.03.19. 00:22
Címkék
A kontinens legjobb férfi klubcsapatai már az európai kupák elődöntőire (április 2-10.) készülnek, míg a női együttesekre a negyeddöntő visszavágója vár a hét végén. A még állva maradt négy magyar csapat idegenben lép pályára: a Bajnokok Ligájában a Dunaferr NK szombaton Viborgban, az EHF-kupában vasárnap a Győri Graboplast Zilahon, az FTC Gudmében, a Cornexi-Alcoa pedig Horsensben szerepel.
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
A válogatott Kindl Gabriella a Viborg elleni elsô találkozón a mezôny egyik legjobbja volt, és hasonló játékot várunk tôle ma délután is (fotó: Mirkó István)
Egygólos előnnyel kezdi a dán Viborg elleni visszavágót Kiss Szilárd edző gárdája. A dunaújvárosiak az itthoni mérkőzés első felében négygólos hátrányba kerültek, majd a folytatásban - határtalan lelkesedéssel küzdve - fordítottak, sőt három perccel a lefújás előtt már 26-22-re is vezettek. Elég volt azonban néhány hiba, és az éber vendégek könyörtelenül lecsaptak. Időn túl lőtt góljukkal minimálisra csökkentették vereségüket, s elégedetten utazhattak haza.

A Dunaferr NK az idei BL-sorozatban már másodszor látogat a sportág nagyhatalmának számító Dániába (a csoportkörben az Ikast volt a riválisa, és idegenben 28-27-re kikapott, Újvárosban 25-25-öt ért el). A hazájuk bajnokságát egy pont előnnyel vezető viborgiak (16 győzelem, egy döntetlen, három vereség) a csoportmérkőzések során mindhárom hazai találkozójukat megnyerték (24-17 a norvég Nordstrand, 27-23 az osztrák Hypo, és 38-29 az orosz Volgográd ellen), s most is az északiak egészséges, megszokott önbizalmával várhatják a szombati csatát.
A Dunaferr azonban nem mondott le a továbbjutásról.

Kindl Gabriella éppen csak kilábalt az influenzás megbetegedésből az első összecsapásra. Ezen a héten viszont már egészségesen készülhetett. "Elemeztük az itthoni mérkőzést - mondta -, különösen a saját hibáinkra figyeltünk. Megbeszéltük például, hogy védekezésben miként kell besegítenünk egymásnak. Sokkal lendületesebb támadójátékra lesz szükségünk a továbbjutáshoz. A dánok azt játszották Dunaújvárosban, amit tudnak, mi viszont gyengébb erőben vettük fel a harcot. A héten sikerült sokat és jól dolgoznunk, ez reményt ad a visszavágóra."

Nyolc góljával az első mérkőzés legeredményesebb játékosa lett Ferling Bernadett. "Néhány ponton változtatnunk kell a játékunkon - vélekedett. - Nagyobb önbizalommal kell pályára lépnünk, nem úgy, mint itthon az első játékrészben. A német Jurackot és a többi nagy lövőt meg kell gátolnunk a gólszerzésben. Remélem, hogy az elmúlt napok gyakorlásait kamatoztatni tudjuk. Különösen az elején kell figyelnünk, nehogy elhúzzanak a hazaiak."
Kiss Szilárd vezetőedző örömmel újságolta csapata tegnapi elutazása előtt, hogy a műtét után lábadozó két válogatott szélső, Lovász Zsuzsa és Nagy Ivett kivételével valamennyi játékosa egészséges, újabb sérülés nem akadályozta a Bajnokok Ligája-visz-szavágó előtti munkát. "Hónapok óta nem volt arra példa, hogy keretünk zöme egészségesen gyakorolhatott volna - mondta. - Bízunk benne, hogy az első mérkőzés óta eltelt időt jól használtuk ki, és sikerült a terveink szerint formálnunk csapatunkat. Nem könnyű a helyzetünk, a Viborg az esélyes, de nekünk is van sanszunk. A játékrendünk nem rossz, de a támadásban és védekezésben is csökkentenünk kell a hibáink számát. Ha ez sikerül, akkor reménykedhetünk." ---- Úgy tűnik, hogy a Graboplast ETO mind az EHF-kupában, mind a bajnokságban elkapta a ritmust. A Spartacus elleni (37-24), a Debrecen fölött aratott (31-17) és az Angyalföldön elért (38-21) győzelmeiből, valamint a zilahi Silcotaub elleni (35-22) si-keréből erre lehet következtetni. A vasárnapi zilahi visszavágó előtt elégedetten beszélt Róth Kálmán edző.

"Ezek a sikerek valóban arról árulkodnak, hogy egyre jobban összerázódott a csapat - mondta -, vagyis jó passzban van a társaság. A kispadunkon is válogatott kerettagok ülnek játékra készen. A szerdai bajnoki mérkőzésünk előtt Ana Djokics belázasodott, ezért nem tartott velünk Angyalföldre. A helyén szereplő Borbás nyolc góljával együttesünk egyik legjobbjának bizonyult. Djokics már felgyógyult, s Erdélybe már ő is velünk tart. A román bajnok és jelenlegi listavezető elleni első mérkőzésen aratott nagy különbségű győzelem hatására nálunk kitűnő a hangulat, magabiztosak a lányok, de az elbizakodottságnak még a nyomai sem érződnek. Velem együtt vallják, győzni megyünk Zilahra, ahol forró hangulatú mérkőzés vár ránk. Egy pillanatra sem lehet lazítani."

Bizony nem, mert a 13 gól jelentős előny ugyan, de a közelmúltban már érte néhány kellemetlen meglepetés Sirináékat. Az EHF-kupa legutóbbi döntőjében 37-21-es vereséget szenvedtek Viborgban; 2003-ban a francia Besancon diadalmaskodott ellenük 12 góllal, míg korábban az Ikast otthonából tértek haza 13 gólos vereséggel.

Nagyszerű játékkal kitűnő eredményt ért el a Cornexi-Alcoa HSB Holding az első találkozón, s a hatgólos előny elegendő lehet a horsensi visszavágón.
"A Magyar Kupa-negyeddöntőben szerdán kikaptunk a Spartacustól, és emiatt roppant csalódottak vagyunk - mondta Szabó Edina, a fehérváriak edzője -, ugyanakkor remélem, vasárnapig kiheveri csapatom ezt a fiaskót, valamint okul is belőle. Kétségtelen, sokat kivett a lányokból a Horsens elleni első csata, ám ez nem elégséges magyarázat a Kőér utcai gyenge védekezésükre. A Szpari pedig megérezte és dicséretesen kihasználta a lehetőséget… Dániában pokoli meccs vár ránk, és nem lesz esélyünk, ha csupán az előnyünk megtartására törekszünk. Vámos meggyógyult, s fokozatosan visszanyeri formáját. Gyorsan, dinamikusan kézilabdázva bejuthatunk az elődöntőbe. Külön is figyelnünk kell a horsensi beállósra."
A Fradi mestere, Németh András azzal kezdte, hogy csapatával együtt nagyobb előnyt remélt a gudmei visszavágóra.

"Csak egy góllal nyertünk itthon, de a héten a gondjaink ellenére is sokat dolgoztunk, s bár tudjuk, nem mi vagyunk az esélyesek, megpróbálunk Dániában is győzni - mondta. - Belázasodott Uhraková és Tóth, akit talán ki is kell hagynom a visszavágón. Uhraková is csak pénteken kezdhette újra az edzéseket. Ôk ketten kulcsjátékosaink mind védekezésben, mind támadásban, és nélkülük még nehezebb lenne a továbbjutás kiharcolása. A Gudme továbbra is remek formában van, a héten bajnoki mérkőzésen tizenöt góllal megverte a Randerst." ---- Női európai kupák
Negyeddöntő, első mérkőzés

BL: Dunaferr-Viborg (dán) 27-26 (10-14), Hypo NÖ (osztrák)-Ikast (dán) 32-27 (16-16), Elda Prestigio (spanyol)-Slagelse (dán) 31-34 (16-18), Kometal Szkopje (macedón)-Krim Ljubljana (szlovén) 24-21 (12-11).
EHF-kupa: Cornexi-Alcoa-Horsens (dán) 32-26 (15-13), Győri Graboplast-Silcotub Zalau (román) 35-22 (16-10), FTC-GOG Gudme (dán) 31-30 (16-16), HC Leipzig (német)-Metz (francia) 32-29 (16-13).
KEK: Tertnes Bergen (norvég)-Rapid Bucuresti (román) 40-24 (17-11), Nürnberg (német)-Lada Togliatti (orosz) 38-29 (21-18), Dinamo Volgográd (orosz)-Larvik (norvég) 28-27 (13-13), Koprivnica (horvát)-Astroc Sagunto Valencia (spanyol) 39-30 (19-12).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik