Zovko edző és Sola<br>a Fotexé marad

DONÁTH, HEKA, SIMONDONÁTH, HEKA, SIMON
Vágólapra másolva!
2005.03.08. 23:13
Címkék
Veszprémben felszállt a füst: tegnap szerződést hosszabbított Zdravko Zovko edző és Vlado Sola kapus. Az olimpiai bajnok szakember újabb két, míg a szintén ötkarikás aranyérmes játékos további egy évre kötelezte el magát a veszprémiekhez.
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)
Zdravko Zovko két évet írt alá (fotó: Meggyesi Bálint)

Négy sikeres esztendő után újabb két évig a bajnok Fotex KCV edzője marad Zdravko Zovko, a világhírű horvát szakember, aki a klub történetének eddigi legeredményesebb szakvezetője lehet, ha csapata ismét első lesz az NB I-ben és a Magyar Kupában. Ráadásul Zovko két éve BL-döntőbe vezette a királynék városának csapatát.

"Megtiszteltetés, hogy újabb két évig számítanak rám Veszprémben - vélekedett Zdravko Zovko. - Úgy érzem, elismerik azt a szakmai munkát, amelyet az egyesületnél eddig végeztem. Ôszintén mondom, jól érzem magam az egyesületnél, a város is befogadott, érzem a szurkolók szeretetét, és a bizalmukat is élvezem. A legfontosabb viszont az, hogy széles horizonton működik a klub. Mindig is tetszett a Fotexnél, hogy egyre magasabbra tör, új és új céljai vannak. Ez most sincs másként, amit bizonyít, hogy a klub továbbra is megtartja a legjobb, legértékesebb játékosait. Lépései a folytonosságot jelentik és erősítik. Külön említést érdemel, hogy egyre fiatalodik a keret, s ez szintén fontos szempont a jövőt illetően. Nekünk a magyar bajnoki cím megszerzése az elsőrendű feladatunk, hogy indulhassunk a legrangosabb európai kupában, a BL-ben, amelyben persze szeretnénk egyszer a csúcsra jutni. Három éve azonban a legerősebb ellenfelek jutnak nekünk a legjobb négy közé jutásért. Még nem mondtunk le Ciudad Real kiveréséről, a lehetőségünk adva van, s a szombati visszavágón minden eldől. Ha most sem sikerül, megpróbáljuk jövőre."

Vlado Sola még egy évadra a Fotex KCV kapusa marad (fotó: Meggyesi Bálint)
Vlado Sola még egy évadra a Fotex KCV kapusa marad (fotó: Meggyesi Bálint)
Vlado Sola még egy évadra a Fotex KCV kapusa marad (fotó: Meggyesi Bálint)
Az olimpiai és világbajnok kapus egy évre írt alá.
"Sikerült megegyeznünk, s ez végtelen boldogsággal tölt el - értékelte helyzetét Sola. - Megtisztelő volt az újabb ajánlat, s annak, hogy csak egy évről van szó, nincsen különösebb jelentősége, hiszen tizenkét hónap alatt még sok minden történhet mindenki életében. Még az is lehet, hogy tovább maradok. Ha nem, akkor máshol védek tovább. Nincs is értelme ezt tovább ragozni. Inkább foglalkozzunk a szombati visszavágóval, hiszen nekünk most az a legfontosabb. A mai gyors, gólzáporos kézilabdában a hétgólos hátrány ledolgozható, s erre akad példa mind a válogatottak, mind a legjobb klubcsapatok történetében."

Az NSO ajánlja:

Eredmények a nemzetközi kupákból:

BAJNOKOK LIGÁJA
Adatbank: Fotex KC Veszprém

Kézilabda-lexikon
A legeredményesebb magyar kézilabdaklubnál örömmel vették, hogy a kiváló edző és a kapus továbbra is Veszprémben marad.
"Nagyon elégedettek vagyunk Zdravko Zovko négyéves munkájával - mondta Hajnal Csaba ügyvezető igazgató. - Rendet, fegyelmet tart a csapatnál. Folyamatosan építkezik, megállás nélkül figyeli és követi a sportág fejlődési irányait, s azt a lehetőségekhez képest nálunk is igyekszik megvalósítani. Mindene a kézilabda. Óriási munkát végez, mert tudja, csak ez vezethet a végső sikerhez. Vlado Soláról annyit, ő alapembere csapatunknak. A nagy meccseken mindig klasszis teljesítményt nyújt, gondoljunk csak a Ciudad elleni összecsapásra. Kiváló csapatember, s egyben nyerő típus, aki mindig győzni akar."

Persze győzni akar a veszprémi csapat is, és nagy reményekkel vágott a BL-negyeddöntőnek is. A válogatott irányítója, Buday Dániel elmondta, hogy kidolgozták a taktikát a spanyolok ellen, de azt nem mindig sikerült megvalósítaniuk, mert többször megtorpant a játékuk.

"Volt időnk a felkészülésre, és sokat dolgoztunk - mondta Buday -, de csak a mérkőzés elején sikerültek a támadásaink. Amikor a Ciudad Real hatos védőfallal állt akcióink útjába, megakadtunk. Az első félidőben átvészeltük a holtpontot, ám a második elején nagyon ritkán lőttünk gólt. Ezt persze a spanyolok kihasználták. Kimaradtak a ziccereink, és hiába volt esélyünk a szorosabb eredményre, nem tudtunk felzárkózni. Szombaton győznünk kell, s az majd kiderül, hány góllal. Sterbik nem véd a Ciudadban, de a világbajnok Hombrados is bravúrkapus. Nagyon bízom csapatom akaratában, motiváltságában és a közönség támogatásában."

Gál Gyula arról beszélt, hogy a Ciudad Real taktikai váltásait eleinte nehezen tudta követni a Fotex, amely a folytatásban sok elkerülhető hibát követett el.
"Jobban ki kell használnunk a helyzeteinket - mondta Gál. - Nem szabad nekiesni a spanyoloknak, hanem jól felépített mérkőzésen kell legyőzni őket. A mai gyors játékban öt perc allatt is megfordulhat egy-egy mérkőzés, még akkor is, ha nagy különbséggel vezet valamelyik együttes. Mindenkinek a lehető legtöbbet kell hozzátennie a sikerhez, s akkor továbbjuthatunk."
Skaliczki László szövetségi kapitány szerint erőszakosabb védekezéssel, gyorsabb visszarendeződéssel, valamint a belső támadók eredményesebb játékával és a szélsők aktívabb teljesítményével lehet esélye a Fotexnek szombaton. ---- A Fotex elleni BL-negyeddöntő első mérkőzésén keresztszalag-szakadást szenvedő Sterbik Árpád (Ciudad Real) az újvidéki Dnevnik című lapnak megerősítette, hogy klubja máris tárgyal lehetséges utódjával, a szerb válogatott Dane Sijannal, a svéd IF Guif kapusával.

A spanyolok a világ legjobb orvosai közül az egyik Argentínában dolgozó honfitársukat hívták haza Sterbik műtétjére. A madridi központi kórházban külön apartmant készítettek elő neki, de az operáció utáni rehabilitáció helyszínét maga választja ki. Sterbik a horvátországi Pulában a világhírű dr. Stanislav Peharec profeszszor gondoskodását kéri, aki két éve már kezelte őt.

"Örülnék, ha augusztusban elkezdhetném a fölkészülést - mondta Sterbik. - Nincs ok az aggodalomra, hiszen a válogatottban Danijel Sarics remekül véd, és ott van a remek Dane Sijan is, aki a Cidad Realban is a helyemre léphet. Klubom tárgyal vele, s úgy tudom, a napokban már csatlakozik is a csapathoz, és két hónapig a Ciudad Real kapusa lesz."

Sijan (28 éves, 195 cm, 113 kg) Belgrádban született, játszott a Metaloplastika Sabac, a Proleter, a Rudar és a Partizan Beograd csapatában. Évek óta a válogatott keret tagja, de előbb Dejan Perics és Sterbik Árpád mögé szorult, most pedig Sterbik és Sarics előzi meg. ---- A veszprémi férficsapat az 1982-1983-as évadban mutatkozott be az európai kupákban. A BEK-ben a VÁÉV SE kiütötte a török Bakasi Istanbult, majd a CSZKA Moszkvától idegenben 31-19-re kikapott, itthon pedig csak 30-25-re nyert.

A következő évadban a Duna-kupában a Skoda Plszen hat góllal megverte, ám a visszavágón a Veszprém nyert héttel. Az 1984-1985-ös idényben a KEK-ben a Dinamo Berlin volt a vetélytársa, és az Építők kettős vereséggel búcsúzott a sorozattól.

Ezt követően újra a KEK-ben indult a VÁÉV, és a spanyol Teka Santandertől 19-16-ra kikapott idegenben, majd a visszavágón 29-20-ra nyert. A Barcelonát Veszprémben 27-25-re legyőzte, ám a katalán fővárosban 29-19-re kikapott.

Az 1986-87-es idényben a BEK-ben a Rostock tíz góllal nyert otthon, és a veszprémi visszavágón is háromgólos sikert aratott. A következő évben a CSZKA Moszkva állította meg a magyar bajnok BEK-menetelését: a szovjet fővárosban tíz góllal nyert, és a visszavágón is döntetlent ért el. A KEK-ben 1989-ben a TuSEM Essen, 1990-ben a Santander, 1991-ben a német Milbertshofen állította meg az elődöntőben a VÁÉV-Bramacot.

Joósz Attila volt a Bramac SE mestere 1992-ben, amikor a veszprémi gárda KEK-et nyert a Milbertshofen ellen. Itthon 24-14-re, idegenben 27-20-ra győzte le a német gárdát. Ebben az évben a Szuperkupáért a Badel Zagreb volt a Bramac VSE vetélytársa, és a veszprémi 23-20-as sikert követően a horvát fővárosban a zágrábiak nyertek 30-20-ra.
Újra KEK-döntőt játszott a Fotex VSE 1993-ban: itthon egy-, Marseille-ben kétgólos vereséget szenvedett.

A BEK-sorozatban 1994-ben a Santander ellen itthon csak háromgólos előnyt szerzett, s idegenben kilenccel kikapott. A következő évadban a BEK-csoportjából nem jutott a négy közé.
A spanyol Bidasoával vívott KEK-döntőben 1997-ben a baszk csapat otthon 24-19-re nyert, és a Fotex itthon csupán 19-17-re győzött. A következő évadban a BEK-negyeddöntőben a Barcelonát Veszprémben 33-28-ra győzte le a Fotex, majd idegenben 32-27-re kikapott. Szintén a katalánokkal játszott BEK-negyeddöntőt a következő évadban (Veszprémben 29-29, Barcelonában 29-24-es hazai siker). Egy évvel később a BEK negyeddöntőben a Zágráb, 2001-ben a KEK negyeddöntőben a német Flensburg jutott tovább a Fotex ellen. A németek otthon 31-22-re, idegenben pedig 22-20-ra nyertek.

Döntőt játszott a Fotex KCV 2002-ben a BL-ben: itthon 23-21-re nyert, Magdeburgban 30-25-re kikapott.

Két éve a BL-elődöntőben a Pamplona otthon 28-20-ra győzött, Veszprémben pedig csak 30-26-ra nyert Zovko mester csapata. Tavaly a BL-negyeddöntőben a Ciudad Real kettős győzelemmel (33-24, 28-25) jutott túl a Fotexen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik