Horvátország az esélyes, de sok a trónkövetelő

ÉLIÁS GÁBOR, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFÉLIÁS GÁBOR, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2005.01.23. 00:01
Címkék
Hat év után újra Afrika fogadja a világ legjobb férficsapatait, amelyek közül több európai élgárda megfiatalított kerettel vág a küzdelmeknek. A tunéziai vb (január 23-február 6.) 24 tagú mezőnyéből hiányzik az olimpiai negyedik és vb-hatodik helyezett Magyarország, amely tavaly Norvégiával szemben elbukta a selejtezőt.
A négy alapcsoportban kezdődő küzdelmek talán legnagyobb esélyese a címvédő Horvátország, amely Athénból is aranyéremmel tért haza. Az IHF előzetes szavazásán a voksolók 27 százaléka vélekedett úgy, hogy Lino Cervar mester tanítványai (köztük a Fotex KC Veszprém jelenlegi és hajdani csillagai: Dzomba, Goluza, Sola) megvédik elsőségüket, míg a vb-bronzérmes franciákra 12, az Eb-győztes, olimpiai és vb-ezüstérmes németekre 10, a vb-negyedik spanyolokra kilenc százalék tippelt. Érdekes az egyik angol fogadóiroda véleménye: a cég azoknak fizet a legkevesebbet, akik a horvátok végső győzelmére fogadnak, míg a további sorrend: Fanciaország, Spanyolország, Oroszország, Dánia, Svédország, Németország, Szlovénia, Szerbia-Montenegró, Izland, Norvégia. Az európán kívüli országok csak ezután következnek, s bizonyos fokig ez is jelzi, hogy a sportágban - a többi kontinensen kétségtelenül tapasztalható gyors fejlődés ellenére - továbbra is Európa az uralkodó.

Ivano Balic, a világ legjobbja címvédôként és olimpiai aranyérmesként érkezett Tunéziába
Ivano Balic, a világ legjobbja címvédôként és olimpiai aranyérmesként érkezett Tunéziába
Ivano Balic, a világ legjobbja címvédôként és olimpiai aranyérmesként érkezett Tunéziába
A csoportküzdelmekből 12 gárda (csoportonként három-három) jut a kétcsoportos középdöntőbe.
Az A-csoportban (Rades) a házigazda tunéziaiak legjobbjai alighanem Görögországgal küzdenek majd a továbbjutást érő harmadik helyért, ha másért nem, hát sportdiplomáciai okokból esélyesebbnek tekinthetőek. Az Eb-bronzérmes dánok és a franciák egymás elleni eredménye sordöntő lehet a középdöntőben elérendő helyezésük szempontjából.
A B-csoportban (El Menzah) az olimpiai bronzérmes oroszok mögött hatalmas lesz a tülekedés a további két továbbjutó helyért Izland, Szlovénia és Csehország között, s Algéria is okozhat egy-egy meglepetést. Az oroszok erősen megfiatalították keretüket, amelyet már Peking jegyében épít az Athén után lemondó Vlagyimir Makszimov mester utódja, Anatolij Dracsev.
A C-csoportban (Sfax) roppant szerény körülmények közé kerültek az együttesek. A horvátok, a spanyolok és a "süldő" csapattal kiálló svédek aligha tartanak további csoportellenfeleiktől, igaz, Lino Cervar mester gárdája két éve Portugáliában úgy nyert világbajnokságot, hogy a torna első találkozóján kikapott Argentínától. Japán és Ausztrália (Marczinka Zoltán edző hajdani együttese) nem szólhat bele a továbbjutók dolgába.
A D-csoportban (Sousse) a megfiatalított német csapat a nagy favorit, ám kérdés, miként bírja a sorozatterhelést a keretből visszavonuló Zerbe, Kretzschmar, Schwarzer, Petersen és Dragunski nélkül, valamint a közelmúltban megsérülő Stephan, Baur és Immel hiányában. A szerbek újra hazahívták a külföldi bajnokságokban légióskodó csillagaikat (köztük a Pick-Szegedben jeleskedő Djurkovicsot és Andjelkovicsot, a volt veszprémi Strebiket, Nikolicsot és Petricset), akik elfogadták Veszelin Vujovics mester invitálását. A veszprémi Eklemovics is tagja volt a bő keretnek, ám a szűkítés előtt visszatért a Fotexbe, mivel úgy érezte, nem bízik benne kellően a kapitány. A norvégok és az egyiptomiak (honfitársai az újabb négyéves időszakra megválasztott IHF-elnöknek, Hasszan Musztafának) várhatóan a harmadik helyért küzdenek a csoportban. Brazília és Katar esélytelen.
Magyar szereplője lesz a vb-nek a Herczeg Péter, Südi Péter bírókettős, valamint Andorka Sándor, az IHF játékvezetői és szabálybizottságának tagja, és Kovács Péter, az IHF edzőbizottságának tagja, a Pick-Szeged trénere.

Szavazás

Férfi kézilabda-vb: ki lesz a bajnok?

---- I ---- R
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik