Fényes magyar sikerektől hangos egész Európa

DONÁT TAMÁS, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFDONÁT TAMÁS, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.10.25. 21:58
Címkék
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A veszprémi Vlado Sola olimpiai és világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott Lemgóban
A hét végén a Fotex KCV, a Pick-Szeged és a Vardar Szkopje győzelme, valamint a Badel Zagreb újabb hazai veresége miatt volt a legnagyobb felhördülés - illetve örömrivalgás - a férfi BL-ben.
A veszprémi szurkolóknak óriási boldogságot szerzett kedvenc csapatuk, mert a világklasszisokkal teletűzdelt német Lemgót saját otthonában sikerült két vállra fektetnie. "Győzelmünk egyik oka, hogy alaposan felkészültünk a németek játékából - indokolta pompás sikert Zdravko Zovko edző. - Ahogy mondani szokták, kottából kézilabdáztunk, így se védekezésben, se támadásban nem tudtak meglepni bennünket. Végre újra együtt muzsikált a csapat, s az akarata is erősebb volt. Örültem, hogy több kiváló egyéni teljesítményt is láttam. A bravúros győzelemmel fontos lépést tettünk a csoportgyőzelem felé, de hétfőtől csak a norvég bajnok elleni visszavágó a fontos."
Már a Sandjeford ellen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott védekezésben és támadásban egyaránt Carlos Pérez, aki most nyolc gólt lőtt Ramotának. "Egyre jobb formában kézilabdáztunk, ezért bíztunk abban, hogy a németeket is elkaphatjuk - vélekedett a vb-gólkirály balátlövő. - Végig uraltuk a játékot, csak kisebb megingásaink voltak, ezért tudtunk ellenfelünk fölé kerekedni. Nagy akarattal, fegyelmezetten, a taktikai utasításokat végig betartva játszottunk. A csapatmunka diadala volt a bravúros győzelem, s most már csoportgyőztesnek kell lennünk, hiszen a következő körben a visszavágót akkor itthon játszhatjuk úgy, mint tavaly a Barcelona ellen."
A Fotex a horvát Sola kapus bravúrjainak, valamint fantasztikus védekezésének köszönhetően tudta ötgólos sikerét kiharcolni. A védelmet ezúttal is Csoknyai István szervezte, aki vasárnap ünnepelte 40. születésnapját. Dicséretesen küzdött Gulyás, Buday, Lazarov, valamint védekezésben Gál és Lusnyikov.

Szegeden is hatalmas volt az öröm a legendás - és idegenben sem esélytelen - Barcelona legyőzése után. Kővári Árpád klubbelnök hatalmasat csapott ököllel a levegőbe, és nevetve mondta a hajdani tévésorozat szállóigéjét: "Megcsíptük, Oszi!" A Barca constantai fiaskója után akadtak, akik nagyon bíztak a Szegedben, mások meg azt mondták, a katalánok a Tisza-parton akarják kiköszörülni a román bajnok otthonában szenvedett csorbát.
"Nem csupán a mi sikerünk, hanem a Vardar Szkopje constancai győzelme, illetve a Barca ottani veresége is bizonyítja, hogy ebben a csoportban minden megtörténhet - foglalta össze az eddigi fordulók lényegét Kovács Péter, a Szkopjéből pontot hozó Pick-Szeged edzője. - Ezek után a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat. Hogy biztosan csoportelsők lehessünk, szombaton le kell győznünk itthon a Szkopjét. Addig azonban még a Tatabányával is találkozunk, és a Barca-verés után vissza kell hoznom a játékosaimat a földre. Tudom, nagyon jó érzés lubickolni a Barcelona legyőzésének hullámaiban, de tudnunk kell, hogy ez a diadal csak akkor ér sokat, ha sikeres lesz a folytatás is. Az persze biztató, hogy a védekezésünk hatékony volt, egy félidőn át csak nyolc gólt kaptunk a jobbnál jobb játékosokat felvonultató katalán csapattól. Ráadásul Szente zseniálisan védett. Támadásban már eljutottunk a ziccerekig, csak még nem tökéletesen használtuk ki őket."
Az A-csoport másik mérkőzéséről Dragan Djukics, a Vardar Szkopje edzője (a szegediek hajdani trénere) számolt be a Nemzeti Sportnak. "Remek küzdelemben, korrekt közönség előtt győztünk Constantában - mondta. - Kapusom, Krasavac volt a mezőny legjobbja. Az első félidőben már öt góllal vezettünk, ám a másodikban 17-15-re fordított a román bajnok, amely igen erős, szívósan küzdő gárda. A hajrában aztán visszavettük a vezetést, és hatalmas csatában két pontot szereztünk. Sztojanovics, Kajganics és Mitrovics nagyszerű formában játszott, a románok között pedig Piriianu és Stavroitu volt jó. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, és ehhez Szegeden győznünk kell. Ismerem volt csapatomat, hatalmas csatára számítok." ---- Vlado Sola a Lemgo ellen igazolta klasszisát. "Tartottunk, de nem féltünk a Lemgótól - mondta az olimpiai és világbajnok kapus a Nemzeti Sportnak. - Mindent tudtunk ellenfelünkről, és én is jól felkészültem Zerbéék játékából. Szinte végig az történt a pályán, amit a meccs előtt elterveztünk. Végtelenül boldog vagyok, és hiszem, hogy ez a győzelem még jobban összerázza a csapatunkat."
A veszprémi siker után érdemes egy pillantást vetni a zágrábi lapokra, amelyek közismerten szimpatizálnak a Fotex Veszprémmel, amelyben évek óta több horvát légiós szerepel. Az újabb győzelem után szinte áradoznak a veszprémiekről (főleg miután a nagy célokkal rajtoló Badel Zagreb már a harmadik forduló után gyakorlatilag kiesett a BL-ből).
A horvátok legnépszerűbb kézilabdázója, Vlado Sola volt - a Vecernji list szerint - a Lemgo elleni győzelem főszereplője. "A németek biztosak voltak a győzelmükben, azonban nem számítottak edzőnk, Zdravko Zovko remek taktikájára, de arra sem, hogy nekem huszonkét védésem lesz - vélekedett Sola a legnépszerűbb horvát lapban. - Úgynevezett hat nullás védőfalunkkal szemben olyan sztárok, mint Baur, Stephan, Baumgartner és Zerbe együttesen is csak öt gólt tudott lőnni. (…) Meghatott a németek kedves fogadtatása. Hosszú évekig védtem a Bundesligában, s nem felejtettek el. Megjelentek azok a fúvósok is, akik nálunk jártak Zágrábban az Európa-bajnokságon, és eljátszották nekem »A régi szép idők« című dalt, amelyet minden sportversenyen eljátszanak Zágrábban, mert ez a Badel Zagreb nem hivatalos himnusza. Libabőrös lettem tőle."
Sola hozzáfűzte, nagyon hiányzik neki Veszprémben honfitársa, a térdműtétjéből lábadozó Renato Sulic, aki otthon jár rehabilitációra. "Azt mondták a klubban, hogy a jövő héten már elkezdi az edzéseket Veszprémen - reménykedett. - Ami a Fotexet illeti, (…) nem szeretném, ha a BL második körében a Ciudad Reallal találkoznánk, mert félelmetesen erős. Lehet, hogy kissé meglepő, de a második legerősebb csapatnak a BL-ben a Montpelliert látom, amelyet szintén szeretnék elkerülni. A franciák borzasztó erősek, ami a Badel elleni meccsen is látszott." ---- A szegedi siker főszereplői örömmel idézték fel a Barca legyőzését.
Szente Gábor kapus a mezőny legjobbja volt. "Rettentően nehéz mérkőzés volt - sóhajtott -, de az a lényeg, hogy egy góllal többet lőttünk, mint ellenfelünk. Nagyon kicsin múlott a győzelem, amelyhez közönségünk támogatása elengedhetetlenül kellett."
Berta Róbert főleg a második félidőben csillogott. "A kitűnő Perics kapus ellen, aki ezúttal is remekelt, már sokszor játszottam - vélekedett a jobbszélső -, ezért tudtam, hogy neki nem erős, hanem trükkös lövésekkel lehet túljárni az eszén. Most hatszor sikerült."
Mezei Richárd rutinja aranyat ért támadásban és védekezésben. "A kapusok mindkét oldalon fantasztikusan játszottak - állapította meg a beállós. - Nekünk az átlövőjátékunkon kell javítanunk, valamint a ziccereinket illene biztosabban kihasználnunk. Nagyobb akaratunknak köszönhetjük a diadalt.
A Barcelona vezéregyénisége, Nagy László elismerte volt csapata sikerét. "Támadásban gyengébben kézilabdáztunk, mint a jól felkészült Szeged - mondta. - Ellenfelünk kihasználta a hazai pálya előnyét, miközben nekünk nem sikerült gólokat szereznünk még emberelőnyös helyzetekben sem. ---- Férfi Bajnokok Ligája

Csoportmérkőzések, 3. forduló

A-csoport: Pick-Szeged-Barcelona (spanyol) 22-21 (11-13), Constanta (román)-Vardar Szkopje (macedón) 25-26 (14-15). Az állás: 1. Szeged 5, 2. Szkopje 3, 3. Barcelona 2, 4. Constanta 2.
B-csoport: Badel Zagreb (horvát)-Montpellier (francia) 27-30 (14-14), ZTR Zaporizzsja (ukrán)-Conversano (olasz) 30-22 (13-11). Az állás: 1. Montpellier 6, 2. Zaporizzsja 4, 3. Zagreb 2, 4. Conversano 0.
C-csoport: Gudme (dán)-Velenje (szlovén) 28-22 (13-10), Bresztszkij Meskovo (fehérorosz)-Csehovszki Medvegyi (orosz) 29-34 (11-18). Az állás: 1. Csehov 6, 2. Gudme 4, 3. Breszt 2, 4. Velenje 0.
D-csoport: Pamplona (spanyol)-Celje (szlovén) 32-30 (13-15), Cz Beograd (szerb-montenegrói)-Plock (lengyel) 25-21 (13-12). Az állás: 1. Pamplona 6, 2. Beograd 4, 3. Celje 2, 4. Plock 0.
E-csoport: Kolding (dán)-Ciudad Real (spanyol) 31-36 (12-18), Izvidac Ljubuski (bosnyák)-Winterthur (svájci) 35-29 (18-17). Az állás: 1. Ciudad Real 6, 2. Kolding 4, 3. Izvidac 2, 4. Winterthur 0.
F-csoport: Hafnarfjördur (izlandi)-Savehof (svéd) 35-35 (19-15), Kiel (német)-Creteil (francia) 33-27 (18-14). Az állás: 1. Kiel 6, 2. Savehof 3, 3. Creteil 2, 4. Hafnarfjördur 1.
G-csoport: Lemgo (német)-Fotex KCV 23-28 (13-14), Kaunas (litván)-Sandefjord (norvég) 27-27 (11-12). Az állás: 1. Veszprém 6, 2. Lemgo 4, 3. Sandefjord 1, 4. Kaunas 1.
H-csoport: Tatran Presov (szlovák)-Banik Karvina (cseh) 22-25 (9-14), 2. Flensburg (német)-Metkovic (horvát) 34-21 (19-11). Az állás: 1. Flensburg 5, 2. Karvina 4, 3. Presov 3, 4. Metkovic 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik