Slagelse, Ikast, Viborg: arany

SIMON JÓZSEF jelenti AarhusbólSIMON JÓZSEF jelenti Aarhusból
Vágólapra másolva!
2004.05.23. 21:03
Címkék
Fergetegesen ünnepelt Dánia már pénteken és szombaton is, hiszen a női európai kupákban fináléba jutó három csapata közül az Ikast, a KEK-et itthon, a Slagelse pedig a legrangosabb sorozatot, a Bajnokok Ligáját Ljubljanában nyerte meg.
Ugyanilyen örömünnepre vágyott vasárnap az EHF-kupában a Viborg, amely a Győri Graboplast elleni első találkozóról (27–27) elégedetten tért haza, és alig titkolta, hogy nagyon számít a diadalra, immár harmadik EHF-kupa-győzelmére.

A győriek a meccs előtt még reménykedtek

A Győr is harmadik fináléját játszotta az EHF-kupában, és Róth Kálmán mester együttese erősen fogadkozott, hogy mindent megtesz a dánok káprázatos hétvégi sikersorozatának megszakításáért, illetve azért, hogy végre a trófeával térhessen haza az északi országból. A korábbi két döntőben a Viborggal (1999) és az Ikasttal (2002) szemben maradt alul az ETO.

"A repülőtéren találkoztunk a KEK-döntőt elvesztő, tönkrevert seregként hazafelé tartó Hypóval – mondta Róth Kálmán –, és nagyon szerettük volna elkerülni az osztrák bajnok sorsát. A felkészülésünket nem könnyítette meg, hogy szerdán le kellett játszanunk az utolsó bajnoki mérkőzésünket, ugyanakkor a Vác elleni diadal akár jót is tehetett volna az önbizalmunknak, hiszen bebiztosította az ezüstérmünket. Az utóbbi napokban igyekeztünk megtalálni a legjobb arányát a sérült és betegségből lábadozó játékosaink kímélésének, valamint az európai kupafináléra való gyakorlásnak."
A dánok higgadt edzőjét, Ryan Zinglersent érthetően felvillanyozta az Ikast és a Slagelse sikere.
Görbicz Anitának (balra) és a többi gyôrinek nem sikerült a csoda, vagyis gyôzni Dániában, így ismét csak az ezüstérem maradt számukra
Görbicz Anitának (balra) és a többi gyôrinek nem sikerült a csoda, vagyis gyôzni Dániában, így ismét csak az ezüstérem maradt számukra
Görbicz Anitának (balra) és a többi gyôrinek nem sikerült a csoda, vagyis gyôzni Dániában, így ismét csak az ezüstérem maradt számukra
"Páratlan sorozat résztvevői lehetünk, hiszen arra talán még nem volt példa a női európai kupákban, hogy a három legrangosabb trófea azonos országba kerüljön – reménykedett a dán tréner a viszszavágó előtt. – Közönségünk kiszolgálásáért nem a saját csarnokunkban fogadjuk a Győrt, hanem az aarhusi arénában. Játékosaim az utóbbi napokban csak a magyar együttes elleni taktikát gyakorolták, és hatalmas becsvággyal várták a visszavágót. Mondanom sem kell, hogy az ő ambíciójukat is maximálisan fokozta a bajnoki döntőt velünk szemben elveszítő Slagelse BL-sikere, valamint az Ikast szenzációs eredménye a KEK-ben."
A Győrből érkező mintegy száz szurkolóval együtt az ETO vezérkara is némi meglepetéssel látta, hogy az egy hete sérülés miatt kihagyott Kiaerskou és Németh Helga teljes erőből bemelegített, és mindkettőjük neve szerepelt a jegyzőkönyvben. Kiaerskou törött kezéről kedden vették le a gipszet, a saroksérüléséből felépülő Németh pedig utoljára szerepelt Viborgban, mert lejárt a szerződése. ---- Elképesztően gyengén kezdett a Győr. Védekezése nullát ért, támadásai során pedig a lövési kísérletig is alig jutott el. A hazaiak ötgólos sorozattal adták meg a döntő visszavágójának alaphangját, és Djokicsék innen próbáltak felzárkózni. Fáradozásukat segítették a viborgiak hibái. Görbiczet emberfogással őrizték a hazaiak, és csak akkor változott, pontosabban javult a Győr támadójátéka, amikor a válogatott irányító egy kis időre több levegőhöz jutott.
A felzárkózás után újabb hullámvölgy következett a győriek játékában, és Róth edző időkéréssel próbálta pontosabb, fegyelmezettebb és sokkal bátrabb játékra ösztökélni tanítványait. A mestertől bizonyítási lehetőséget kapott a tizenhat éves Bognár, mert a vendégek több kulcsembere folyamatosan betlizett, és hibáikat Sirina néhány bravúrja sem tudta ellensúlyozni. A magyar táborból 18–9-nél is zúgott a "Mindent bele!", és Mehlmann ekkor lőtte első gólját. A roppant gyámoltalanul, hit nélkül küzdő – de inkább csak vergődő – győriek ellen a szünetig gyakorlatilag eldöntötte a kupa sorsát a Viborg. A hazaiak legszebb álmukban sem remélték, hogy ellenfelük áldozati báránynak érkezik a visszavágóra. Magyar szemmel rossz volt látni, hogy a dán bajnok úgy játszott a Győrrel, mint macska az egérrel (23–10).
Ettől kezdve alighanem Róth mester is inkább azon töprengett, miért nem tudta megmutatni csapata a valódi tudását. Mert aki csak kicsit is ismeri a Graboplastot, tudja, nem véletlenül jutott az együttes ismét európai kupadöntőbe. ---- Üdvrivalgás fogadta a második félidő közepén pályára lépő Kiaerskout, valamint minden látványos viborgi találatot. Németh Helgát is pályára küldte edzője, és a magyar csillag okos, hasznos és eredményes játékkal köszönt el az őt hangosan ünneplő viborgi közönségtől. Közben a Győr folytatta vesszőfutását: újra kihagyta ziccerei sorát, és végül a Hypo sorsára jutott, nem tudta kikerülni a megsemmisítő különbségű fiaskót.
A kupadöntő után pezsgőfürdőt rendeztek a hazaiak a pálya közepén, és tárgyilagosan meg kell állapítani, megérdemelték a sikert. ---- Németh Helga: – A Győr jó csapat, és ha nemzetközi rutint szerez, ugyanolyan sikeres lehet, mint a Viborg. Együttesemnek az a legnagyobb erénye, hogy akkor is képes kiemelkedő teljesítményre, amikor látszólag esélytelen. Ezt a dán bajnoki döntőben és az európai kupában is bizonyította.
Katrine Fruelund: – A védekezésünk fantasztikus volt, és a Győr ezzel sem az első találkozón, sem a visszavágón nem tudott mit kezdeni. Bebizonyítottuk, hogy a dán kézilabda nemcsak a válogatott sikereire lehet büszke, hanem immár három európai kupagyőztes csapatára is.
Lotte Kiaerskou: – Csodálatos pillanat volt, amikor visszatérhettem a győzelemre álló csapatba. Nem is tudom elmondani, mekkora öröm európai kupát nyerni, és élvezni a sikert, az ünneplést.
Sirina Irina: – Szerettünk volna nyugodtan és jól kézilabdázni, de hatalmas volt bennünk a belső feszültség. Mivel ez a találkozó során nem oldódott, esélyünk sem lehetett a Viborg ellen. Az biztos, hogy mindannyian akartuk a sikert, de éppen a nagy akarás miatt bénultunk le.
Vérten Orsolya: – Az első félidő közepéig még tartottuk magunkat, akkor azonban érthetetlenül leblokkoltunk. Fogalmam sincs, mi történt velünk.
Görbicz Anita: – A védekezésünk egyszerűen nem működött, hiszen európai kupadöntőben kaptunk harminchét gólt. Ez a szinte hihetetlen szám önmagáért beszél. Ráadásul a támadásaink is eredménytelenek maradtak. Ezzel szemben a dánok gyorsan elhúztak, és fokozatosan növelték előnyüket. Ebben a helyzetben mi egyénieskedtünk, nem játszottuk végig a megbeszélt figurákat. ---- Valamennyi játékosom káprázatos teljesítményt nyújtott. Mentálisan sokkal felkészültebbek voltunk ellenfelünknél, igazi együttest alkottunk. A visszavágó előtt kissé tartottam attól, hogy az idegesség hátráltatja majd csapatomat, ám ismét kellemesen csalódtam. Döntő fontosságú volt, hogy Nicolas káprázatos formában védett a találkozó elején, majd ez a teljesítménye a folytatásban is kitartott. A mezőnymunkánk is egyértelműen dicséretes volt, és nekem úgy tűnt, jobban akartuk a győzelmet. Kulcskérdésként kezeltük Görbicz kikapcsolását, és a lőlap bizonyítja, hogy ez is sikerült. A Győr elmaradt attól, amit vártunk tőle. Fantasztikus érzés, hogy a mi győzelmünkkel lett teljes a dán kézilabda aranyvíkendje.
Ryan Zinglersen a Viborg edzője

A jobbik csapat nyert. Kiadós leckét kaptunk a korszerű kézilabdából. Az első félidőben szétesően játszottunk, és ez a rettentő gyenge teljesítményünk meghatározta a visszavágó további menetét. A szünetben szép szóval és hangos utasításokkal egyaránt próbáltunk hatni játékosainkra, ám egyik sem lett eredményes. Együttesem úgy hitte, megoldhatja a döntőben rá váró feladatokat, eredményes támadásokkal, miközben a védekezésről megfeledkezett. A Viborg a játék minden elemében jobb volt, egyszerűen szétforgácsolt bennünket. Kívülről nézve talán úgy tűnhetett, hogy nem akartunk, de ez nem igaz. Csak éppen nem tudtunk felszabadultan játszani. Neki kell állni rettentően keményen dolgozni, illetve tanulni ebből az újabb tapasztalatból.
Róth Kálmán a Győr edzője ---- A győriek mesterének, Róth Kálmánnak sokat segített a csapat egészségügyi stábja. Dr. Balogh Péter és dr. Szálasy László orvos, valamint Ney Ferenc gyúró éjt nappallá tett, hogy Görbicz és Nitescu bokája, valamint Djokics lövőkeze minél jobban meggyógyuljon a dániai visszavágóra.
Balogh doktor elmondta, hogy Petróczi kapus könyöksérülése nem jött rendbe annyira, hogy a játékos vállalhatta volna az EHF-Kupa-döntő visszavágóját, ezért Sirina mellett Herr kapott helyet az utazó keretben. Borbás ujja is megsérült a Vác elleni bajnokin, és Mörtel sem épült fel százszázalékosan megfázásából, de legalább láztalan lett vasárnapra. ---- A győriek dán túrája rosszul kezdődött, mert Mörtel és Mehlmann csomagja nem érkezett meg, és emiatt idegeskedett a két kulcsjátékos, valamint tétlen várakozásra volt ítélve a csapat, amíg a vezetők a karupi repülőtéren intézkedtek. A koppenhágai átszálláskor elkallódó táskák persze előkerültek, de a felszerelés hiánya akadályozta Mörtel és Mehlmann dániai edzésmunkáját, ezáltal pedig a Győr tökéletes felkészülését.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik