Meggyőző Dunaferr-diadal

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.04.04. 21:21
Címkék
Amikor szombat este Győrött véget ért a 44. női Merkantil Magyar Kupa-döntő, a Magvassy-sportcsarnok küzdő- és nézőterén egyaránt óriási kontraszt rajzolódott ki.
Örömittas, egymást ölelgető, hason csúszó, leírhatatlan boldogságban úszó dunaújvárosi lányok, kedvenceiket fergetegesen ünneplő Dunaferr-szurkolók az egyik oldalon, mindezt döbbenten, némán szemlélő hazai rajongók, végtelenül elkeseredett, könnyeikkel küszködő ETO-játékosok a másikon.A jelenet hűen tükrözte az érzelmeket s a finálé végeredményét: Dunaferr–Győri Graboplast 33–27. ----
A döntőbe vezető út a bajnokcsapatnak volt könnyebb. A pénteki elődöntőben Radulovicsék szinte edzőmérkőzés keretében, félgőzzel gázoltak át (33–26) a lelkes, de hozzájuk viszonyítva szerény képességű váciakon, míg a Győrnek valamennyi erőtartalékát mozgósítania kellett, hogy a fordulatos, drámai csata után hétméteresekkel maga alá tudja gyűrni (29–27) a kitűnően harcoló FTC-t.
Szombat este már a bemelegítés során szembeötlő volt, hogy Kiss Szilárd együttese remekül ráhangolódott a mérkőzésre. Szinte érzékelhető volt a vendégek elszántsága, hogy vissza akarják hódítani az elmúlt évben Pápán az FTC ellenében elvesztett kupát, valamint elégtételt kívánnak venni a győrieken azért a "szemtelenségükért", hogy a bajnokság alapszakaszában kétszer legyőzték őket (az NB I-es mezőny tagjai közül csupán az ETO büszkélkedhet azzal a dicsőséggel, hogy megverte a Dunaferrt). Ezzel szemben Róth Kálmán együttese arra készült, hogy hazai környezetben tovább halad a Dunaferr elleni diadalútján, és első ízben elhódítja a Magyar Kupát.
Az eredmény ismert – a Győr terve álom maradt. ---- A Magyar Kupa döntőjébe jutó Dunaferr kézilabdacsapatának vezetői véletlenül sem akartak előre inni a medve bőrére, de biztos, ami biztos alapon egy hatalmas üveg Törley pezsgőt azért a mérkőzés előtt az öltözőbe csempésztek. Egy perccel a lefújás előtt Kocsis Erzsébet ügyvezető igazgató (1995-ben a világ legjobb játékosa) kacsintott, mire Bába Mihály masszőr kisietett a teremből, hogy a lefújás pillanatában azonnal pezsgőben zuhanyozhassanak az amúgy is örömmámorban fürdő Dunaferr-játékosok. Ötödik MK-sikerét érte el a Dunaferr, éppen öt évvel azután, hogy 1999-ben minden sikert bezsebelt. Akkor is az MK-diadallal kezdődött, majd jött a BL-trófea, aztán a bajnoki elsőség, és végül a kontinentális Szuperkupa. Az idén ismét hasonló sorozatot várnak a piros-fehérek hívei, és Pálingerék az első lépést magabiztosan tették meg. ---- A Graboplast csak alig negyed órán át tudott lépést tartani a fantasztikus elszántsággal, fegyelmezetten küzdő, mentálisan jobban felkészült, frissebb, kevesebbet hibázó Dunaferr ellen. A BL-elődöntős újvárosiak mind védekezésben, mind támadásban lényegesen többet nyújtottak ellenfelüknél. Kiss Szilárd jól tudta, hogy a győri kézilabdazseni, Görbicz Anita kikapcsolásával lebéníthatja ellenfelét. Ezt a feladatot az "ütőemberi" hatáskörrel felruházott Pigniczki Krisztina feláldozása árán megoldotta a Dunaferr. Az egykori győri klubtárs 34 percen át eredményesen lefogta, ha kellett, akár le is birkózta Görbiczet, és három kétperces büntetés begyűjtése árán elvégezte a rábízott feladatot. Görbicz hiába hozta fel és osztotta el a labdákat, a szaggatotthoz érve, főleg gyengébb fizikuma miatt, egyszerűen eltűnt, mert valósággal felmorzsolta őt a dunaújvárosi védőfal. Hét góljával (ebből ötöt büntetőből szerzett) így is csapata legeredményesebb játékosának bizonyult.
A döntőt követően gyorsan hazatértek Dunújvárosba a győztesek, hogy megszokott környezetükben ünnepeljenek. Megérkezésüket szombat éjjel hangos dudaszóval hozták a szendergő város tudomására, és a zajos események sokáig folytatódtak. Kiss Szilárdot otthonában érte utol boldog játékosainak telefonhívása. A készülékből egyetlen értelmes szó sem hallatszott, csak a felszabadult nevetés, valamint nótafoszlányok, de a vezetőedző ebből pontosan érzékelte, micsoda felszabadultságot váltott ki csapatából a kupagyőzelem.
Kulcsár Anita végig ádáz harcot vívott a Graboplast védőivel és öt gólt szerzett.
– Mióta eljöttem a városból, ahol pályafutásom indult, s ahol NB I-es játékos lettem, még nem lehettem a Győr ellen győztes csapat tagja – emlékezett a válogatott beállós. – Most ez is megadatott, és életem első aranyérmét éppen Győrött vehettem át. A siker után fölengedett bennünk a feszültség, hatalmas bulit csaptunk.
Pálinger Katalin a Dunaferr immár sorozatos idegenbeli sikereiben – Togliatti, Podgorica, FTC-csarnok – mindig főszereplő volt, és Győrben is csapata egyik legjobbjának bizonyult.
– Az ünneplés után kipihenjük magunkat, és hétfőn folytatjuk a munkát – mondta. – Fontos mérkőzések várnak ránk, de ezt a sikert illett méltó módon megünnepelni. Győrött érvényre juttattuk a két csapat közötti tudáskülönbséget, kizártuk az idegenbeli környezet hátrányos hatásait, sőt talán újból ez adott nekünk többletenergiát." ---- A győri szurkolók bánatát alig enyhítette, hogy a Dunaferr góljának 45 százalékát (15 gólt) egykori Graboplast-játékosok (Kindl Gabriella, Kulcsár Anita, Lovász Zsuzsanna) szerezték. Rajtuk kívül ugyancsak döntő részt vállalt az újvárosi sikerből a Rába partján nevelkedő kapuscsillag, Pálinger Katalin, illetve a kapott feladatát maximálisan elvégző Pigniczki Krisztina.
Csoda persze nem történt, csupán a Dunaújvárosnak ma olyan csapata van, amely megfelelő ráhangolódással nemcsak a hazai élmezőny tagjainak, hanem a kontinens bármelyik együttesének a legyőzésére képes. Ezt a BL-elődöntőben a dán Slagelse elleni párharcban bizonyíthatja (április 18-án Újvárosban, 25-én Bröndbyben). A Graboplast ETO április 18-án a Magvassy-csarnokban a norvég Vag HK-val szemben az EHF-kupa-elődöntő első találkozóján tekintélyes előny szerzésével vigasztalódhat.
Addig viszont az MK-döntős csapatok újra találkoznak, mégpedig április 13-án a dunaújvárosi jégcsarnokban a bajnoki rájátszás első fordulójában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik