Szlovén–német aranymeccs

SIMON JÓZSEF jelenti LjubljanábólSIMON JÓZSEF jelenti Ljubljanából
Vágólapra másolva!
2004.01.31. 23:55
Címkék
A célegyenesbe fordult szombaton a ljubljanai Tivoli-csarnokban a vasárnap záruló férfi Eb. A pénteki pihenőt követően az elődöntőben a németek legyőzték a dánokat, a szlovénok pedig a világbajnok Horvátországot, s ezzel olimpiai kvótát is szereztek. A hetedik helyért Svédország megverte Szerbia-Montenegrót. Vasárnap az ötödik helyért Oroszország és Franciaország csap össze, és ennek a mérkőzésnek is lesz tétje, hiszen Ljubljanából a legjobb öt selejtező nélkül részt vehet a 2006-os Eb-n, amelynek a helyszínéről a májusi EHF-kongresszus dönt.
Szlovénia a magyarok csoportjában, Celjében kezdte a csoportküzdelmeket, és csupán a Skaliczki-csapat ellen vesztett pontot. A középdöntőbe három ponttal érkezett Tone Tiselj mester együttese, s itt a szerbeket nagyobb erőlködés nélkül legyőzte, majd óriásit botlott a németek ellen, végül pedig a franciáktól szerzett két ponttal bejutott az elődöntőbe. A góllövőlistán, amelyet a középdöntő végéig a svájci Kostadinovic 40 találattal vezetett, kilencedik volt a 29 gólos Kavticnik (20 éves), a szlovénok legeredményesebb játékosa, aki a tavalyi junior vb góllövőlistájának második helyezettje.
Horvátország világbajnokhoz méltóan, bár olykor Fortuna ölében ülve egy-egy góllal nyerte mérkőzéseit a ljubljanai alapcsoportban, de a kieső Portugália ellen pontot vesztett. Lino Cervar szövetségi kapitány, aki a legutóbbi választáson a konzervatív HDZ színeiben Isztria ("Én nem horvát vagyok, hanem isztriai") parlamenti képviselője lett, a celjei középdöntőben is sokat perlekedett tanítványaival, akik megizzadtak a svédek és a svájciak legyőzésekor, az olimpiai bajnok oroszokkal pedig döntetlenül végeztek. A horvátok házi Eb-gólkirálya Dzomba (Fotex KCV), aki szombatig ugyanannyi gólt lőtt, mint Kavticnik.
Dánia, amelynek kerete német Bundesliga-játékosokra épül, Eb-bronzérmesként érkezett a tornára, és a horvátoktól elszenvedett vereség után megtáltosodott: zseniális játékkal győzte le az oroszokat, majd a címvédő svédeket, végül pedig a svájciakat. Torben Winther kapitány csapatában Michael Knudsen (Skjern) szombatig 40 lövésből 32 gólt szerzett, s ötödik volt a góllövőlistán.
A dán–német összecsapásra nem telt meg a Tivoli-csarnok. Mindkét csapat roppant fegyelmezetten védekezve kezdett, és Hvidt, valamint Fritz kapus egyaránt bravúrosan védett. A "lopott" labdákkal a dánok rendre megiramodtak, és ha Stryger nem ejti fölé a hetest, akár növelhették volna előnyüket. A hatalmas taktikai csatában főleg a védelmek remekeltek. Ezt az egyik oldalon Zerbe és Peretrsen, a másikon Nilsen és Jörgensen szervezte. Az elnyűhetetlen Zerbe persze a támadások befejezésénél is jeleskedett, ismét – immár sokadszor – bizonyította klasszisát.
Egy-egy góllal vezetett Dánia, és a félidő közepéig az időkérés sem segített a németeknek. Knudsen góljával már kettővel vezettek Winther mester tanítványai, mert Hens és társai a biztos helyzeteket is kihagyták. Az olykor kíméletlen küzdelemben kiesett Hvidt szeméből a kontaktlencse, és néhány percre az öltözőbe kellett vonulnia, hogy visszategye. Amikor visszatért, folytatódott a kapusparádé, amelyből Fritz is bőven kivette a részét. A szünet előtt tombolt a német tábor, mert Immel góljával fordított a hatalmas becsvággyal küzdő Németország.
Fritz továbbra is ziccereket hárított, de a legendás német védőfal egyre gyakrabban megnyílt előtte, és ekkor a dánokon volt az egyenlítgetés sora. Immel és Zerbe találataira Knudsen és Christiansen válaszolt, míg Jeppesen ritkán vállalkozott. Amikor ő is belőtte magát, csapata visszavette a vezetést.
A fordulatoknak ezzel nem volt vége. Immel és Zerbe ugyanis hihetetlen teljesítményt nyújtott, és német vezetésnél kezdődött a hajrá. A dánok ziccereit továbbra is zeniálisan hárította Fritz, és Stephan gólja eldöntötte a fináléba jutás kérdését.

Pokoli hangulatban kezdődött a szlovén–horvát csata, amely inkább háború volt mint kézilabda. Az első áldozata a csatának Petar Metlicic lett, aki szem- és fejsérülése után nem tudott talpra állni, ezért hordágyon vitték le. Sola hárított néhány ziccert, s ez felhozta a világbajnok vendégeket, akik szinte önkívületben küzdöttek. Metlicic, akinek a fél szemét leragasztották, a 12. percben visszatért a terembe, és egykedvűen, vagy inkább kábultan leült a kispadra – üdvrivalgás fogadta a mintegy 800 tagú horvát táborban.
A horvátok között Dzomba tűnt ki, aki gyorsindításokból volt eredményes, valamint űzte, hajtotta társait is. A második áldozat ő lett, mert a szlovén védők nem kegyelmeztek neki, de rövid ápolás után folytathatta, s méltó választ adott – gólt lőtt, s ismét vezetett csapata.
Amikor egymás aprítása mellett a játékra is odafigyeltek a csapatok, akkor látványos gólokkal szórakoztatták az egymást hergelő két szurkolótábort. A horvátok védekezése az idő előrehaladtával gyengülni látszott, de Sola – saját közönsége nagy kedvence – bravúrjainak köszönhetően nem húzott el Szlovénia.
Lapajne előtt hatékonyan dolgoztak a nyitott védőfal tagjai, és már ötgólos lett a szlovénok előnye, ám időközben a háború harmadik áldozata Balic lett (a kezét fájlalva elhagyta a játékteret). A bírók engedték a férfias játékot, a küzdelem hevességéhez képest ritkán ítéltek büntetőt vagy kiállítást, engedték, hogy a gladiátorok összemérjék az erejüket. Az újabb áldozat Kavticnik volt, akinek elegendő volt az ápolás a pályán.
Szlovénia haladt a döntő és ezzel együtt Athén felé, miközben Cervar edző többnyire a reklamálással volt elfoglalva. Tanítványai viszont kézilabdáztak, és minden erejüket összeszedve, Dzomba és Kelentric kapus vezérletével felzárkóztak egy gólra.
Balicnak is belekaptak a szemébe, de folytatta... Ficko ugyanígy járt, de ő is maradt. Öt perccel a vége előtt Dzomba gólja után újra csupán egygólos lett a hazaiak előnye, és a hangzavarban szinte összedőlni látszott a csarnok.
Kavticnik révén újra kettőre nőtt a szlovén előny, és az utolsó percben már nem tudott újítani a világbajnok.
Szlovénia is döntőbe, valamint olimpiára jutott.

Tv: vasárnap a Szlovénia–Németország döntőt az M2-es csatorna 17.30 órakor közvetíti

A vasárnapi program
Az 5. helyért: Oroszország–Franciaország, 12. 30. A 3. helyért: Dánia–Horvátország, 15. Döntő: Szlovénia–Németország, 17.30

Bár a Fotexben játszó Mirza Dzomba (11) 12 gólt lôtt, a végén mégis a szlovén Andrej Kastelic (hátul) és társai ünnepelhettek
Bár a Fotexben játszó Mirza Dzomba (11) 12 gólt lôtt, a végén mégis a szlovén Andrej Kastelic (hátul) és társai ünnepelhettek
Bár a Fotexben játszó Mirza Dzomba (11) 12 gólt lôtt, a végén mégis a szlovén Andrej Kastelic (hátul) és társai ünnepelhettek
A lefújás után

Heiner Brand (Németország):
– Megérdemelten nyertünk, de el kell ismernem, hogy a dánok is nagyon felkészültek a mérkőzésre. Játékosai azonban frissebbek voltak, mint ők, és hatvan percig kitűnően összpontosítottak. Középen fegyelmezetten védekeztünk, és Fritz a lövések felét hárította.
Torben Winther (Dánia): – Hvidt ugyanolyan remek formában védett, mint Fritz, ám a végén nem tudtuk megtartani kevés előnyünket, mert az utolsó tíz percben elfáradtunk, és csak egy gólt lőttünk.
Tone Tiselj (Szlovénia): – Életem legboldogabb pillanata. Döntőbe jutottunk, és ott leszünk az olimpián. Minden játékosom százszázalékos teljesítményt nyújtott, a közönségünk pedig csodálatosan támogatott bennünket. Vasárnap a németek ellen is erre számítunk.
Lino Cervar (Horvátország): – Több játékosunk megsérült a mérkőzésen, és nem engedtek bennünket kézilabdázni. Nagyon szerettünk volna lehetőséget adni a németeknek a visszavágásra a vébé-döntőért, de a bronzmérkőzésen is meg fogjuk állni a helyünket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik