Keleti hadjáraton a Dunaferr

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.01.16. 20:29
Címkék
Remek csatákat ígér a hét végi női európai kupaforduló, amelyben három magyar klubcsapat is érdekelt. A Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben a harmadik forduló következik, és a Dunaferr SE szombaton az orosz Lada Togliatti otthonában szerepel, míg ugyanezen a napon a bajnoki ezüstérmes FTC a lengyel Lublint fogadja. Az EHF-kupában a 16-ba kerülésért a Győri Graboplast ETO KC  az idegenben 2521-re megnyert első találkozó után  vasárnap a román Valceát fogadja.
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
A Dunaferr vb-gólkirálynôje, Radulovics Bojana (jobbra) fôszereplô lehet Togliattiban (Fotó: Árvai Károly)
Két forduló után már csak négy százszázalékos csapat maradt a női BL-csoportküzdelmek 16-os mezőnyében. A dán Ikast Bording és Slagelse, a norvég Larvik (az FTC csoportellenfele), valamint az orosz Lada Togliatti. Ez utóbbihoz utazott el csütörtökön a Dunaferr. Az autógyáriak már az első körben letették névjegyüket, amikor a tavalyi BL-döntős Eliana Valencia otthonában kilencgólos diadalt ünnepeltek (24–33). A folytatásban 31–24-es vereséggel küldték haza a német Triert. A videofelvételek alapján az ellenfél a hagyományos orosz iskola képviselője: elképesztően nagy termetű, páratlan fizikai adottságú játékosok alkotják, s többségük a vb-n szerepelt orosz válogatottat erősítette.
"Gyors, sok mozgásra épülő támadásokat kell vezetnünk, amelyekben döntő szerepük lesz átlövőinknek – mondta Kiss Szilárd edző. – Nagy termetű vendéglátóinkkal szemben csak így lehet esélyünk a gólszerzésre. Természetesen az adódó lehetőségeket ki kell használnunk a gyors ellenrohamok vezetésére is. Védekezésünket nyíltabbá kell tennünk, már a lövések előkészítésénél igyekszünk megzavarni az oroszokat, lehetőség szerint megakadályozni a beállós megjátszását. Fizikai fölényüket csak így ellensúlyozhatjuk."

Magabiztosan, de nem elbizakodottan

Az EHF-kupában a Graboplast ETO KC biztató elônnyel várja a Oltchim Valceát, ám a csapat vezetôi óva intenek attól, hogy a lányok magabiztossága elbizakodottságba csapjon át.
„Én is így érzem, és már a valceai mérkôzés után is hangsúlyoztam, hogy felejtsük el a négygólos elônyt, mert úgy kell pályára lépnünk, mintha ez nem is lenne – fejtegette Róth Kálmán, a gyôriek vezetôedzôje. – Az elsô találkozó elôtt tapasztalhattuk, hogy ellenfelünk nem is tudott mást elképzelni, mint a gyôzelmet, a továbbjutást. Lehet, hogy ez a gyôzelmi kényszer mázsás terhet rakott a többnyire fiatal játékosokból álló román együttesre, és ezt egyszerűen nem tudták elviselni. Most, hogy már nincs vesztenivalójuk, biztosan felszabadultabban, nyugodtabban fognak játszani. Nekünk viszont saját közönségünk elôtt is bizonyítanunk kell, hogy jobbak vagyunk, s igenis reális volt az elsô mérkôzésen szerzett elônyünk. Bízom csapatom gyôzelmében és a továbbjutásunkban, de ez csak akkor következhet be, ha nem abban a tudatban fog pályára lépni, hogy már továbbjutott.”
A találkozó iránt óriási az érdeklôdés, s örülnek a gyôriek klub vezetôi, mert a csapat tartós sikereire egyre jobban kezdenek felfigyelni a szponzorok.
A Dunaferr vezetőedzője legjobb csapatával vágott neki a keleti hadjáratnak. A csoportban három ponttal (24–24-es döntetlen Trierben, 26–23-as győzelem Dunaújvárosban a Valencia ellen) pillanatnyilag második helyen álló dunaújvárosiak a vasárnapi otthoni mérkőzés után rövid regenerációval, majd szigorú edzésekkel készültek a BL-mezőny talán legerősebb csapata ellen. A Valencia durva harcmodora miatt több apró sérülést is begyűjtöttek a magyar bajnok csillagai, de a keret minden tagja vállalhatja a játékot (szombaton magyar idő szerint 14 órakor kezdődik a találkozó).
Mivel a belépők a héten jól fogytak elővételben, a Fradi vezetői reménykednek, hogy a Lublin ellen megtelnek a csarnok lelátói, hiszen az FTC-nek óriási szüksége van közönségére.
"Dán források tetemes Fradi-győzelmet tippelnek, akad, amely kilencgólos sikert vár tőlünk – mondta Németh András edző. – Nem tagadom, beérnénk szerényebb különbségű győzelemmel is, hiszen a Lublin az erősebb európai együttesek közé sorolható. Akad persze különbség a lengyel és a magyar női kézilabda között, mégpedig a javunkra, valamint a hazai pálya előnye is mellettünk szól, de kellő tisztelettel fogadjuk vetélytársunkat. A Lublin hasonló cipőben járt az előző évad végén, mint mi. Több kulcsjátékosa, főleg átlövője új klubot keresett magának, valamint edzőt is cserélt az egyesület. A jobbik irányítója is elment, és a kapus mellett szinte csak a két szélső maradt. Csak egy mérkőzésének a videofelvétele alapján igyekeztünk felkészülni, ez a Larvik elleni, hazai pályán hét góllal elvesztett BL-találkozója. Nyitott védekezésből nagy lendülettel igyekszik támadni, de akcióiban az erős akarat közepes technikai képzettséggel keveredik."
A népligetiek az utóbbi napokban csak a lengyelek ellen készülhettek, és – bár a hét közepén még fáradtságra panaszkodtak – frissen és bizakodva várják a csatát. A pénteki edzésen már edzőjük is elégedett volt a mozgásukkal. Az együttesből csak a lábsérüléssel bajlódó Barna fog hiányozni.

Tv: a Togliatti–Dunaferr mérkőzést szombaton 18 órakor felvételről közvetíti az M2-es csatorna
Tv: az FTC–Lublin találkozót szombaton 18 órakor a Sport1 csatorna közvetíti

Női európai kupák
Bajnokok Ligája, csoportmérkőzések
Az állás a 2. forduló után.
A-csoport: 1. Togliatti (orosz) 4, 2. Dunaferr 3, 3. Trier (német) 1, 4. Valencia (spanyol) 0.
B-csoport: 1. Ikast (dán) 4, 2. Ljubljana (szlovén) 2, 3. Podgorica (szerb-montenegrói) 2, 4. Zaporizzsja (ukrán) 0.
C-csoport: 1. Slagelse (dán) 4, 2. Szkopje (macedón) 2, 3. Hypo (osztrák) 2, 4. Nis (szeb-montenegrói) 0.
D-csoport: 1. Larvik (norvég) 4, 2. Elda (spanyol) 2, 3. FTC 2, 4. Lublin (lengyel) 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik