Sorsdöntő csaták előtt

BERECZKY ATTILA, DONÁT TAMÁS, VITOS GYÖRGYBERECZKY ATTILA, DONÁT TAMÁS, VITOS GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.12.12. 22:21
Címkék
A csoportmeccsek erőltetett menete után sincs megállás a férfi BL-ben, hiszen  a többi európai kupához hasonlóan  ezen a hét végén rendezik a nyolcaddöntők első meccseit. A sorsoláskor nem volt szerencséjük a magyar kluboknak, hiszen a Fotex KC Veszprém a spanyol Barcelonát, míg a Pick-Szeged a címvédő francia Montpellier-t kapta.
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
A sérülésébôl felépülô Pérez Carlos szinte biztosan pályára lép Barcelonában (Fotó: Danis Barna)
Ebben az évben már nagyon sok jó meccset játszott a Fotex a BL-ben, a barcelonai találkozó azonban az év meccsének számít. A sorsoláskor a két együttes képviselői is megdöbbentek, olyannyira, hogy a katalán vezető kifutott a teremből. Már ez is sejteti, hogy szombat délután a gigászok csatáját láthatják a sportág hívei.
Zdravko Zovko már a selejtezők idején megérezhette, hogy Fortuna elpártol csapata mellől, mert óriási többletmunkát végeztetett el a játékosokkal, mondván, hogy a decemberi találkozókon kell csúcsformában lenni. "Csak hatvanperces koncentrációval tudunk olyan eredményt elérni, amellyel esélyünk lehet a visszavágón a továbbjutásra – foglalta össze a lényeget a horvát szakember. – Közhely, de a Barcelona valóban a sorozat egyik legjobb gárdája. Balszerencse, hogy éppen vele hozott öszsze a sors, de tudom, a spanyolok hasonlóképpen gondolkodnak rólunk. Tisztességesen felkészültünk, több meccsüket elemeztük, nem érhet bennünket meglepetés. Az új idény első olyan összecsapását játsszuk, amelyen bebizonyíthatjuk, hogy valójában mennyit érünk.”
A sok nagy csatát megélő Csoknyai István a 116. európai kupameccsére készül. "A Barcelonával szemben nem sok sikerélményünk volt eddig – mondta a csapatkapitány. – Ôk ötször, mi kétszer nyertünk, egyszer játszottunk döntetlent, s mindig ők jutottak tovább. Tudásban jelenleg nincs akkora különbség közöttünk, mint akkor volt. Ennek ellenére fantasztikus csapat a Barca, világklasszisokkal teletűzdelve. Hihetetlenül gyorsan fejezik be a támadásaikat. Fel kell vennünk a ritmusukat, sőt ha lehet még jobban kell pörögnünk. Nem lassíthatjuk a játékukat, mert akkor kivégeznek bennünket.” Pásztor István sem örült különösebben a párosításnak. "A második helyezettek közül a legnehezebb ellenfelet kaptuk – értékelt a válogatott balszélső. – De ez a feladat, ezt kell megoldanunk! Egyforma esélyünk van a továbbjutásra. Remek kapusteljesítményre, kiváló védekezésre, és a ziccerek biztos értékesítésére van szükség a sikerhez. Megfigyeltük, hogy a Barca meccs közbeni teljesítménye hullámzó, nekünk ezeket a periódusokat kell kihasználnunk.
A magyar bajnok péntek reggel különgéppel utazott Barcelonába. A sérüléséből felépülő Pérez Carlos is társaival tartott. Szinte biztos, hogy pályára lép a portugáliai vb gólkirálya, az év férfi játékosa. A fedélzeten a küldöttségen kívül 130 szurkoló is a csapattal tartott. Rajtuk kívül buszokkal és autókkal is követik a rajongók az együttest. Az itthon maradók pedig a veszprémi csarnokban óriáskivetítőn szurkolhatnak a kedvenceknek. Ilyen sem volt még a királynék városában.
A szegediek szerdán bajnoki meccset játszottak a Tatabánya ellen, és parádés teljesítménnyel nyertek 38–21-re. Igaz, azt a Pick játékosai is pontosan tudják, hogy a BL-címvédő más kategória, ám a játék mindenképpen biztató volt. A Tisza-partiak csütörtökön kezdték meg a közvetlen felkészülést a BL-nyolcaddöntőre, s Kovács Péter legnagyobb örömére ezen a napon megérkezett a franciák egyik BL-csoportmeccsén készült kazetta is. "Az osztrák Alpla Hard elleni találkozóról készült felvételt sikerült megszerezni, s bár a Montpellier hamar eldöntötte a két pont sorsát, azért az kiderült, mit tud leendő ellenfelünk – mondta a vezetőedző. – A mai kézilabdában amúgy sincs idő heteken át készülni, alapinformációkra van szükség, hiszen ez a játék nem olyan, mint a sakk. Bár nem csinál semmi extrát, remek csapat a Bajnokok Ligája címvédője.” A szerdai bajnokin nyújtott teljesítmény után érthetően jó a hangulat a Pick-Szeged öltözőjében. "Sokat jelent a fiúknak, hogy jól játszottak a Tatabánya ellen – fogalmazott Kovács Péter. – De a miénk egyébként is tisztességes társaság, a fontos feladatokra mindig összekapja magát, inkább a könnyűnek tűnő meccseken van gond a koncentrálással. Vasárnap viszont biztos nem lesz probléma. Telt ház előtt, csodálatos hangulatban játszhatunk majd, s ha ezt a meccset megnyerjük, büszkék lehetünk magunkra. ”

Szeged–Montpellier: harmadszor

A Tisza-partiak kilenc évvel ezelôtt már találkoztak a franciákkal, akkor az EHF-kupában csak óriási izgalmak után dôlt el a továbbjutás. Elôször – 1994. november 14-én – Szegeden mérkôztek egymással és a Bajusz, Bartók (7-7 gól), valamint Sándor (4) és Avar (3) által vezérelt szegediek 14–9-es félidô után 27–24-re verték a gallokat. Ezek után a válogatottakkal teletűzdelt (F. Anquetil, Cazal, Houlet, Golic, Mahe, G. Anquetil) franciák biztosra vették a nyolc közé jutásukat, ám korán örültek… A visszavágón – 5000 nézô örömére – a félidôben 13–8-ra vezettek. Ám a vége 22–20 lett, így a Pick 47–46-os összesítéssel jutott az EHF-kupa negyeddöntôjébe.
Lele Ambrus, a Pick sportigazgatója – a város jelentős részéhez hasonlóan – a sorsolás óta a BL-nyolcaddöntő lázában él. "Hatalmas az érdeklődés, már az első két napon hétszáz jegyet eladtunk – mondta Lele Ambrus. – A tatabányaiak elleni játék is biztató, hiszen végig pörögtek a srácok, s néhányan kifejezetten jó formában kézilabdáztak. Senki sem sérült meg, így csütörtök óta mindenki a Montpellier elleni csatára hangolhat. Szeretném megkérni a szurkolókat, hogy vasárnap idejében jöjjenek ki a csarnokba, hiszen a jegyleolvasó rendszer nem alkalmas rá, hogy negyedóra alatt bejusson több mint háromezer ember.”
A franciák pénteken érkeztek Szegedre, az eredetileg kijelölt cseh ellenőr viszont nem lesz ott a BL-meccsen, mert megbetegedett – helyette osztrák kollégája látja majd el a feladatot.

Tv: a Sport1 ma 17.30-tól élőben közvetíti a Barcelona– Fotex KCV mérkőzést

Tv: az M2 vasárnap 17 órától élőben közvetíti a Pick-Szeged–Montpellier mérkőzést

Férfi európai kupák, nyolcaddöntő, első mérkőzések
Bajnokok Ligája:
Ciudad Real (spanyol)–Chambery (francia), Skjern (dán)–Magdeburg (német), León (spanyol)–Celje (szlovén), Flensburg (német)–Kolding (dán), Pick-Szeged–Montpellier (francia), Wintethur (svájci)–RK Zagreb (horvát), Prule Ljubljana (szlovén)–Lemgo (német), Barcelona (spanyol)–Fotex KC Veszprém
KEK: Sporting Lisboa (portugál)–Redbergslids (svéd)), CBM Vallodolid (spanyol)–Medvegyi Moszkva (orosz), Halmstad (svéd)–Banik Karvina (cseh), US Creteil (francia)–Hafnarfjördur (izlandi), Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Portland SA (spanyol), Cankaya Ankara (török)–Sandefjord (norvég), Kielce (lengyel)–Gorenje Velenje (szlovén), TuSem Essen (német)–ZTR Zaporizzsja (ukrán)
EHF-kupa: Slovenj Gradec (szlovén)–BM Altea (spanyol), THW Kiel (német)–Paris Handball (francia), HC Meskovo (fehérorosz)–Aalborg (dán), Aarhus (dán)–Lukoil Asztrahany (orosz), BK Karis (finn)–Dinamo Bucuresti (román), Nis (szerb-montenegrói)–Nordhorn (német)
A Canbria Santander (spanyol)–KS Warszawianka (lengyel) és a Dunaferr–CB Valencia (spanyol) párharcok mindkét mérkőzését jövő hétvégén játsszák az elöl álló csapatok otthonában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik