A java csak ezután következik

SIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti CsáktornyárólSIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti Csáktornyáról
Vágólapra másolva!
2003.12.05. 21:05
Címkék
Egy lépés hátra, egy lépés előre  egy mondatban így hangzik az olimpiai ezüstérmes magyar női válogatott eddigi vb-szereplésének összegzése. Csapatunk  a németek elleni fiaskó és a szlovénok lesöprése után  továbbra is versenyben van a csoportjában (amelyet nem véletlenül neveznek "halálcsoportnak) a középdöntőbe kerülésért. (Az Elefántcsontpart elleni győzelmet talán nem kellene a nagy sikerek közé sorolni.)
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A dunaújvárosi Pálinger Katalin a kapitány szerint is kiemelkedô teljesítményt nyújtott a kapuban a szlovénok ellen
A hatosról Mocsai Lajos szövetségi kapitány még Budapesten azt mondta, hogy onnan nehezebb lehet továbbjutni, mint a későbbiekben az áhított ötbe kerülni, ami pedig a biztos olimpiai kvalifikációhoz elengedhetetlen.
A mester nem véletlenül óvott mindenkit a túlzott elbizakodottságtól, hiszen legjobbjaink az első szakaszban – Elefántcsontparttól és Kínától eltekintve – a világelit európai tagjaival, illetve az oda törekvőkkel találták magukat szembe. A tehetséges elefántcsontpartiakról, akiket a magyarok mindössze háromszáz néző előtt 43–25-re legyőztek, azért kell néhány szót ejteni, mert ellenük jól bemelegíthetett a Mocsai-csapat az igazi vb-mérkőzésekre. A kiemelkedő eredménnyel továbbra is adósok az afrikaiak, vezetőik elmondták: már az is kisebb csoda volt, hogy össze tudták szedni a pénzt a zágrábi repülőjegyre. Moussa Camara szövetségi kapitány ugyanakkor büszke lehet tanítványaira, akik megszorongatták Szlovéniát (28–32), valamint az olimpiai és Európa-bajnok Dánia ellen a hajráig rendre két-három góllal vezettek.
A sikeres vb-nyitánynak persze örült Mocsai Lajos, de rutinos edző lévén, tudta a lelkesedés határát, s úgy vélte, hogy a világbajnokságon először szereplő nyolc játékosa olykor megilletődötten kézilabdázott.

Vb-morzsák

Raymond Hahn, az IHF fôtitkára kissé túlzásba vitte az udvariaskodást, amikor ezt mondta: „A világbajnokság szervezése minden tekintetben nagyszerű. Csáktornyán megkérdeztem a csapatokat, hogy elégedettek-e a szállásukkal, az ellátásukkal, valamint az edzések és a mérkôzések helyszínével, s valamenynyien azt mondták, minden rendben. Csáktornya a szervezés bajnoka.”
Csáktornya valóban csodás és ki is tesz magáért, igyekszik a lehetô legjobb házigazda lenni, ám a szívélyesség, a finom étkek és italok sora, a pontos szállítás nem oldotta meg azt a gondot, amit a németek egyik játékosa úgy fogalmazott meg, hogy a szálloda szobái inkább tyúkketrecek, mint lakások. A kis szobákat a sok csomaggal utazó sportolók – köztük a magyarok is – úgy tették tágasabbá, hogy néhány nélkülözhetô bútort (asztalt, széket) egyszerűen kitettek a folyosóra.
"Emellett a védőjátékunk is akadozott az afrikaiak ellen, és azon a mérkőzésen legfeljebb Sugár Tímea teljesítménye érdemelt kiemelést” – mondta Mocsai, aki azt is hozzáfűzte, hogy együttesének valójában a második fordulóval, vagyis a németek elleni ütközettel kezdődik a vb.
Ha ez igaz, akkor azt kell mondanunk: a rajtnál jókorát botlott a mester csapata (Németország–Magyarország 30–27), hiszen megnyerhető (menet közben talán már annak is hitt?) találkozón hagyta veszni a két pontot. A mieinknél a legfőbb gondot a védekezési hiányosságok okozták, valamint az, hogy – Mocsai szerint – az alacsony és vékony játékosaink nem tudták felvenni a versenyt Németország erős, atlétikusan képzett, magas kitűnőségeivel. A kapitány kiemelte, hogy csapatát igyekezett felkészíteni a várható éles és kemény küzdelemre, ám taktikai elképzeléseiből alig valamit látott megvalósulni.
"A megbeszéltek végrehajtására a hajrában már egyszerűen alkalmatlan volt a csapatom” – sajnálkozott Mocsai Lajos, aki hozzáfűzte, hogy az együttesnek több erénye is van, ám a játékosok szerény erőnléte, valamint nem kiemelkedő fizikai adottságai össze sem hasonlíthatóak a legveszélyesebb ellenfelek hasonló paramétereivel. A hatékony védekezésben fontos test test elleni játékra mindössze egy-két magyar játékos képes. Ezek közé tartozna a debreceni Szűcs Gabriella, aki kézsérülése miatt maradt ki a vb-keretből. A kis termetű, fürge belső embereknek csak felvillanásai lehettek a németek ellen, Farkas Ágnes pedig nem gyógyult meg teljesen, ezért az ő játéka sem hozhatott áttörést.
"Radulovicsot viszont egyértelműen dicsérni tudom a németek elleni játékáért, és nem kizárólag a tizenegy góljáért – hangoztatta a kapitány. – Újra meglátszott a teljesítményén, hogy a szülés utáni visszatérésekor tudatosan, profihoz méltóan felépítette önmagát. Ezúttal viszont a társai nem voltak méltóak hozzá, többször felesleges kockázatot vállaltak, és rengeteg technikai hibát követtek el.”
A mieink játékában szerencsére nyoma sem volt a felkészülés vagy a testi adottságok esetleges hiányosságainak a Szlovénia ellen káprázatosan megnyert (38–25) csatában. Ezt azzal magyarázta a kapitány, hogy a női csapatok hajlamosak napi formaingadozásra, s ezt akár bele is lehet kalkulálni a szereplésükbe. Akár ezért, akár másért, de legjobbjaink a dunaújvárosi sor – Pálinger, Radulovics, Ferling, Lovász és a védekezésben sziporkázó Pigniczki – vezetésével parádéztak a világklasszisok sorát felvonultató ellenféllel szemben.
"Sikerült végig azonos hőfokon tartanunk az agresszív, nyitott védekezésünket, amelyről továbbra is azt állítom, hogy a taktikánk alapja – árulta el a szlovénok legyőzésének titkát Mocsai. – Pálinger kiemelkedően védett, Pigniczki a védelem oszlopa volt, s emellett a támadásainkat újra gyorsan és eredményesen vezettük. Ha védekezésünk tovább szilárdul, valamint támadásaink hatékonysága javul, akkor minden nehézségünk ellenére versenyben maradunk a legjobbakkal.”
Az említett nehézségek közül csak két nagyon fontosat emelünk ki. Farkas az utóbbi másfél hétben lázas beteg volt, legyengült, alig edzett, és úgy tűnik, egyelőre legfeljebb részfeladatok megoldásában segíthet a csapatnak. A szintén balátlövő Szrnkát súlyos veseproblémái miatt be kellett szállítani a csáktornyai kórházba, és a továbbiakban a játékos egészségromlását semmiképpen sem akarja kockáztatni a csapat vezetősége.
(A legfrissebb hírt pénteken maga Szrnka Hortenzia mondta a Nemzeti Sportnak: "A csáktornyai kórházban vért vettek tőlem, megvizsgáltak ultrahanggal, és kaptam gyógyszert a súlyos felfázásomra. Már sokkal jobban vagyok, elmúlt a fájdalom is, és egy keveset mozoghattam az edzésen. Remélem, gyorsan rendbe jövök, és ha az orvosok megengedik, szerepelhetek a további mérkőzéseken.”)
A D-csoportban az első fordulóban a dánok és a németek öt-öt ponttal a csoport élén és második helyén állnak. Az eddig látottak után elképzelhető, hogy a négypontos magyaroknak elegendő lesz a továbbjutáshoz szombaton a pont nélküli Kína legyőzése, ha a szlovénok kikapnak Dániától. Aztán a mieink vasárnap az északiakkal találkoznak – vagyis a java most következik.

A szombati ellenfél

A kínaiakkal először 1986-ban Belgrádban mérkőzött meg Magyarország, és nyert 24–23-ra. Érdekesség, hogy ugyanez volt az eredmény a két együttes legutóbbi mérkőzésén is, mégpedig a 2001-es vb nyolcaddöntőjében (Trento). Az eddigi 11 mérkőzés mérlege magyar szempontból: kilenc győzelem, két vereség. A kínaiak három olimpián szerepeltek (1984, 1988, 2000), és a legjobb eredményüket (bronzérem) Los Angelesben érték el. Hét világbajnokságon vettek részt, és legnagyobb sikerüket (nyolcadik hely) 1990-ben Dél-Koreában érték el, a legutóbbi vb-n a 11. helyen végeztek. A már említett trentói mérkőzésen Mocsai Lajos mester együttese ebben az összeállításban
nyert Kína ellen: Sugár (Pálinger) – Balogh B. 3, Siti B. 1, Kindl, Farkas 6, Pigniczki 2, Kirsner 4. Cs: Siti E. 4, Pádár I., Deli 2, Borók 2.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik