Örömjáték a meccs hajrájában

SIMON JÓZSEF jelenti Banja LukárólSIMON JÓZSEF jelenti Banja Lukáról
Vágólapra másolva!
2002.12.19. 20:57
Címkék
Ahhoz képest, hogy mekkora hírverést csaptak körülötte, a helyszínen viszonylag gyér érdeklődés kísérte a MEHL-gálát, a Közép-európai Férfiliga évzáró bemutató mérkőzését. A bosnyák Banja Lukán, a balkáni háborúktól megkímélt nagyvárosban, amely hajdan a sportág nemzetközi hírű fellegvára volt, szinte csak a szakemberek voltak kíváncsiak a félidejénél tartó MEHL-bajnokság legjobbjainak összecsapására. A kiváló játékosok sora hat ország tíz klubjából érkezett, és túlnyomó többségük hazája válogatottjának is tagja. A szakemberek érdeklődése részben nekik, részben a találkozón kipróbált új szabályoknak szólt.
És a kísérleti szabályoknál meg is kell állnunk, még akkor is, ha nem alapjaiban próbálják megreformálni a kézilabdát.
Támadási idő harminc másodperc, amit az akcióban lévő csapat kapuja mögött előrepörgő, a védekező kapujánál pedig visszafelé számláló óra mér. A hatos és a kilences vonal mellé felrajzoltak még egyet, amely tíz méterre van a kaputól, és az innen – vagy távolabbról – lőtt gól kettőt ér. Büntető is lőhető kilenc méterről két gólért, de a játékos dönt, hogy hagyományosan hét méterről vagy kilencről próbálkozik-e. A kapusok gólja is kettőt ér.
Az imígyen pergőbbé, fordulatosabbá tett 60 percet négy negyedre osztják, és az első, valamint a harmadik után öt perc, a második után tizenöt perc szünetet tartanak. Az edzők minden negyedben egyszer kérhetnek időt, és csak akkor cserélhetnek, ha a labda a csapatuknál van.
Érthetően szokatlan volt a hirtelen jött sok újdonság mind a gála szereplőinek, mind a közreműködőknek. A leghamarabb a közönség alkalmazkodott, amely hangosan követelte, hogy a játékosok lőjenek tíz méterről, és a büntetőket kilencről végezzék el.
A teszt- és bemutató-mérkőzésen gyorsan kiderült, hogy kiélezett helyzetekben, eladott labdáknál, amikor gyorsan kell váltani, nagy vitákat gerjeszthet a támadási idő mérése. A
Berta Róbert (labdával) három találattal járult hozzá a Kelet-válogatott gyôzelméhez
Berta Róbert (labdával) három találattal járult hozzá a Kelet-válogatott gyôzelméhez
Berta Róbert (labdával) három találattal járult hozzá a Kelet-válogatott gyôzelméhez
fordulatokban bővelkedő találkozón a szegedi Puljezsevics és Matics teljesítménye magasan az átlag fölé nőtt, mindkettőn látszott, hogy jókedvvel, élvezettel játszik. Ugyanakkor a Nyugat válogatottjában a palánkai Sintelon játékosai – Sarics, Uncsanin, Mrvaljevics, Mikolics – valamint a zágrábi Sprem szórakoztatta legjobban a csarnok közönségét, valamint az élő tévéközvetítés nézőit. Amikor a kilenc méterről lőtt büntetőkkel elhúzott Zdravko Radjenovics mester gárdája, akkor a Kelet edzője, a szegedi Dragan Djukics is arra kérte játékosait, hogy törekedjenek két gólt érő találatokra. Ezt pedig Matics, a világbajnokságra készülő jugoszláv válogatott és a Pick-Szeged balszélsője fogadta meg. A gála a végjátékban jó hangulatú edzéssé és örömjátékká alakult, amelyben a Kelet már nem engedte át a kezdeményezést vetélytársának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik