Borók Rita Újvárosban edz

Vágólapra másolva!
2002.07.23. 21:21
Címkék
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
Borók Rita hazatért a dán Viborgból, és a héten már a Dunaferrben gyakorol
A szakmai munka irányítója, Kiss Szilárd először a célokat ismertette. Szerinte a Dunaferrnek idehaza csakis az első helyek megszerzése (NB I, Magyar Kupa) lehet a célja, a Bajnokok Ligájában előbb túl kell jutni a selejtezőn, s akkor ott is maradandót lehet alkotnia. A vezetőedző szavait megváltozott, felfrissült összetételű "hallgatóság” kísérte figyelemmel, ugyanis Csíkos Judit Hódmezővásárhelyre igazolt, Tatjána Szologub hazatért Ukrajnába, a kapus Juhász Edina Pécsett, Berta Melinda, Hornyák Ágnes, Stiener Szilvia pedig Vácott szerepel kölcsönben a következő bajnokságban. Megérkezett és zökkenőmentesen beilleszkedett a közösségbe Borók Rita, aki a dán Viborg együttesétől vett búcsút, Borbély Zsanet, aki a szomszéd vár Cornexit erősítette eddig, valamint a másodosztály egyik leggólerősebb játékosa, a túrkevei Jánics Andrea. Néhány nap múlva csatlakozik a kerethez a román hálóőr, Mihaela Cracana is. Bulath Anita, Vincze Melinda és Lengyel Edit jelenleg a juniorválogatottban csiszolja tudását.
"Mindannyiunknak nagyon kellett már a majdnem öthetes pihenő – mondta Kiss Szilárd. – Ez a hét amolyan ráhangoló időszak lesz, és a közeli jövőben egy napot kirándulással töltünk a Balatonnál, ahol részt veszünk a Művészetek völgye rendezvénysorozaton, Taliándörögdön. Aztán két héten át Orosháza-Gyopárosfürdőn fogunk készülni, megmérkőzünk a magyar juniorválogatottal és az erdélyi Nagybánya együttesével. Augusztus közepén nemzetközi tornán fogadjuk a Ljubljana, a Zilah és az FTC együttesét. A jövő hónap végén a németországi Bad Urachban szerepelünk a hagyományos tornán.”
Hajszálon múlott csak, hogy a Dunaferr nem tudta megvédeni bajnoki elsőségét a Herz-FTC ellenében. A csapat klasszis átlövője, a kismama szerepre készülő Radulovics Bojána kiválása után azonban a csapat így is emberfelettit nyújtott, hiszen gyakorlatilag balkezes átlövő nélkül is felvette a versenyt vetélytársaival. Ezért kísérte fokozott figyelem a dunaújvárosiak igazolási törekvéseit, vajon sikerül-e erre a kulcsfontosságú posztra a csapat rangjához, tudásához méltó, meghatározó embert szerződtetni. A volt válogatott Borók Rita igazolása Viborgból – úgy tűnik – megnyugtató választ ad e kérdésre.
"Nagy szeretettel fogadtak a lányok – újságolta Borók. – Régóta ismerem őket, nem lesz probléma az összecsiszolódás. Viborgban jól ment a játék, szerették volna, ha maradok, újabb és újabb ajánlatokkal bombáztak, de elegem volt a légiós életből. Nem titkolom, idehaza Debrecenben szerettem volna kézilabdázni, mert odavalósi vagyok. A körülmények azonban úgy alakultak, hogy a Dunaferr bizonyult jobb választásnak. Jelentős célok állnak előttünk, és magam is sikeres évet remélek. A televízión keresztül Dániából is megkülönböztetett figyelemmel kísértem a dunaújvárosiak szereplését, és már akkor nagyon tetszett, ahogy mostani edzőm, Kiss Szilárd irányította tanítványait. A rövid személyes tapasztalatok után annyit mondhatok, nagyon szimpatikus az edzésmunkája.”

A hölgyek legutóbbi bajnokságának meglepetését egyértelműen a Liss-Hódmezővásárhely csapata okozta. Az újonc az alapszakasz után bekerült a felsőházi rájátszásba, így már szezon közben teljesítette legfőbb célját: meghoszszabbította első osztályú tagságát.
A sikernek köszönhetően valóságos kézilabdaláz tombol Vásárhelyen, az alaposan megerősített csapat nyári szabadság utáni első edzését több mint száz szurkoló nézte végig. Hiányzott viszont a felkészülés kezdetéről a sikercsapat mestere, Farkas József. "Két héttel ezelőtt éppen a fürdőkádból szálltam ki, amikor éreztem, hogy nagy a baj – emlékezett a vezetőedző. – Az orvosok megállapították, hogy leszakadt a porckorongsérvem, így nem lehetett elkerülni a műtétet. Már hazaengedtek a kórházból, ám mozgásról még szó sem lehet.” A tavalyi bajnokság hatodik helyezettje Laczkó Endre másodedző irányításával fogott hozzá az alapozáshoz, szerdától pedig a szegedi utánpótlással foglalkozó Giricz Sándor vezeti a Liss jugoszláviai edzőtáborozását. Az együttes tíz napot tölt Vrnecka Banán, hegyi környezetben, ahol az új szerzemények beépítése is folytatódhat.
A nyáron mindössze Barna Éva (Herz-FTC) távozott a keretből, míg a "bevételi oldalon” ott van Prok Beatrix (Vasas), Kocsik Viktória, Gaál Adrienn, Szabó Valéria (DVSC), Csíkos Judit (Dunaferr), és a Németországból hazatérő Virág Erika. "Evés közben megjött az étvágyunk, így az előttünk álló évadban már egyértelműen az európai kupaszereplést érő ötödik helyet célozzuk meg – mondta Farkas József. – Az edzőtábor után igyekszünk minél több meccset játszani, a pontos programunk később alalakul ki. Amint az orvosok engedik, megyek a tanítványaimhoz, ám teljes értékű munkát csak hat hét múlva végezhetek.”

Mindössze egy hellyel végzett a várhelyiek mögött a nagy múltú Vasas (a piros-kékek nyerték az alsóházban a rájátszást), ám a Fáy utcában korántsem olyan jó a hangulat, mint az alföldi városban. Az angyalföldiek az előző szezonban súlyos anyagi gondokkal küszködtek, s talán ennek tudható be, hogy a nyáron sok játékos távozott. Emiatt Köstner Vilmos vezetőedző nehezen folytathatja a tavaly elkezdett csapatépítést. "Azt már a bajnokság végén is tudtuk, hogy Prok, Csernus, Csenki, valamint két kapusunk Mátyás és Bartek távozik – kezdte Köstner Vilmos. – Az viszont váratlanul ért, hogy Andrási és Mezőségi is máshova igazolt, hiszen velük szóban megegyeztünk. Szerződése ellenére távozni akar Laczó is, vele még folynak a tárgyalások. A szakember természetesen szeretné minél jobban megerősíteni megfogyatkozott keretét. A Fáy utcába érkezett Böde és Szélesi Esztergomból, valamint kölcsönbe Blaskovits a bajnok FTC-ből. Még három népligeti fiatal kölcsönadásáról tárgyalnak, s ha sikerül megyezniük a Fradi vezetőivel, akkor Pastrovics, Kamper és Gulyás is Vasas mezben játssza végig a bajnokságot, s szeretnék megszerezni a Győrött kevés játéklehetőséghez jutó Horváth Roxanát is. "Ambiciózus fiatalok kerülnek rutinos játékosaink mellé – mondta az edző. – Jelenleg még forrásban van a keret, a bajnokság rajtjára azonban igazi csapattá kell kovácsolódniuk a lányoknak. Fontos lenne, hogy a csapat financiális helyzete is stabilizálódjon, hiszen csak így lehet hosszú távon dolgozni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik