Új fiúk Skaliczki noteszében

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2002.07.12. 22:21
Címkék
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
Harsányi Gergely híres balkezes elôdöket követhet a szélen a válogatottban
A 2003-as világbajnoki részvételt Ukrajnával szemben kiharcoló férfiválogatottban egy-egy poszton módszeresen folyik a generációváltás: Nagy László (Barcelona), Buday Dániel (Pick-Szeged), Tóth József és Iváncsik Gergő (Fotex KCV) már stabil kerettag Skaliczki László szövetségi kapitány együttesében, és a korábban ifjúsági Európa-bajnok és junior-világbajnoki negyedik helyezett gárda további tehetséges játékosai kopogtatnak a felnőtt nemzeti csapat kapuján. A legtehetségesebbek egyike Harsányi Gergely, a Pestszentlőrinc-Elektromos jobbszélsője.
–Serdülő válogatott úszó volt, de triatlonistaként is korosztályos megyei bajnoki címet szerzett. Hogyan lett mégis kézilabdázó? – kérdeztük a 21 éves játékost.
–Általános iskolásként több sportágat is egyszerre űzhettem, ám a középiskolában döntenem kellett – válaszolta. – Ha maradok az úszásnál, akkor a napi két-három edzés miatt biztosan lemondhattam volna a továbbtanulásról. Ezt nem akartam, de szerettem volna továbbra is magas szinten sportolni. Édesapám korábban kézilabdázott, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban pedig Bartha Dénes vezetésével kiváló kézilabdacsapat működött. Kipróbáltam, megtetszett, és ott ragadtam.
–Nyíregyházáról miért éppen az Elektromosba igazolt?
– Amikor felvettek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre, akkor Kovács Mihály, aki az ifjúsági válogatottban már volt a mesterem, a patinás fővárosi klubba hívott, amit én örömmel elfogadtam.
Névjegy

Harsányi Gergely
Született: 1981. május 3., Nyíregyháza
Válogatottság: 52 junior
Magassága: 191 cm
Súlya: 88 kg
Klubjai: Nyíregyháza, Elektromos, Pestszentlôrinc-Elektromos
Edzô: Gyôrfi János
Legnagyobb sikere: junior vb-4. (2001., Svájc)
– Hogy tudja összeegyeztetni a tanulást és a sportot?
– Nehezen, de mindent megteszek, hogy sikerüljön. Egyelőre nappali tagozatos vagyok, ezért elég sokat kell tanulnom, de szerencsére ezt a klub vezetői megértik, és az edzések egy részéről hiányozhatok, illetve bizonyos állóképességi és erőnléti gyakorlatokat önállóan végzek.
– Két év alatt a Lőrinc-Tromos egyik meghatározó emberévé vált. Mit gondol, mivel vívta ki az edzők és társai bizalmát?
– Elsősorban megbízható védőmunkámra figyeltek fel. Noha támadásban a szélen játszom, védekezésben rendszeresen az ellenfelek átlövőit kell semlegesítenem, s ez többnyire sikerül.
–Mit tart a legfőbb erényének, és miben kell a leginkább fejlődnie?
–Védekezésben a jó elővételező készségem és a harcosságom segít, a támadások befejezésénél a gyorsaságom és az ugróerőm. A legnagyobb hibám talán az, hogy egy-egy sikertelen megoldást nem tudok rögtön elfelejteni, ezért néhány percig romlik az összpontosításom, és ez az eredményesség rovására megy.
Sorsolásra várva

A férfi-vb július 20-i, lisszaboni sorsolására váró Skaliczki Lászlónak már a keret ôszi programjának összeállítása körül forognak a gondolatai. „Talán nem kell megmagyaráznom, hogy fôleg azokra a játékosokra számítok a vébé-felkészülés során és a januári tornán is, akik az elôselejtezôben és az ukránok elleni selejtezôben sokat tettek a sikerünkért – mondta a szövetségi kapitány. –Harsányi Gergely a nagy tehetségek közé tartozik, kreatív, nagyszerûen cselezô, bátor, védekezésben több poszon is bevethetô szélsô, ezért nem is tévesztem ôt szem elôl. Remélem, pontosabb lesz a játéka, ha a klubjában is sok lehetôséget kap a bizonyításra, és továbbra is magas hôfokú csatákban edzôdhet.”
A mestertôl megtudtuk, hogy a keret ôszi és vb-felkészülési programját még egyeztetnie kell a klubokkal és a szövetség vezetôivel. Tervei szerint legjobbjaink októberben kezdenék a közös gyakorlást, és ekkor már csatlakozhatna hozzájuk a honosított veszprémi Pérez és Díaz, akiknek a magyar válogatottsága útjából immár elhárultak az adminisztratív akadályok.
–A legutóbbi bajnokság rájátszásában néhányszor irányítóként is szóhoz jutott. Elképzelhető hasonló kiruccanás a jövőben is?
– Úgy tudom, a játékoskeretünk valamelyest átalakul a következő idényre, új edzőnk, Győrfi János elképzeléseit pedig még nem ismerem. Továbbra is elsősorban a jobbszélen szeretnék játszani, de ha a csapat érdeke úgy kívánja, epizódszerepet szívesen vállalok az irányítóposzton is.
– A válogatottban az utóbbi másfél évtizedben a technikás Iváncsik Mihály, a fineszes Borsos Attila és Kertész Balázs, valamint az erejét jól kihasználó Bendó Csaba és Berta Róbert szerepelt. Mindegyikük más-más és stílust képviselt. Önhöz melyik játékmód áll a legközelebb?
– Az idősebbek játékát videóról, a fiatalabbakét pedig a pályáról ismerem. A saját adottságaimat kihasználva akkor lehetek sikeres, ha Borsoshoz és Kertészhez hasonlóan próbálok játszani. Ebbe azért belefér néhány felkanyarodásos átlövés is, aminek példaképem, Pásztor István, a Fotex és a válogatott balszélsője a mestere.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik