Weylandtot gyászolták a társak a keddi szakaszon

Vágólapra másolva!
2011.05.10. 18:29
null
Gyászszünettel kezdődött a Giro 4. szakasza Genovában (Fotók: Reuters)
Címkék
A Giro d'Italia 3. szakaszán halálos balesetet szenvedő Wouter Weylandtra emlékeztek a kerékpárosok az olasz körverseny keddi, 4. szakaszán, amelynek eredménye nem számít bele az összetett versenybe.

 

A Giro 4., Genovából Livornóba vezető szakasza az emlékezés jegyében telt, s így az összetett eredménybe nem számít bele. Minden csapat tíz kilométert vezetett a szakaszon, amely gyászszünettel indult Wouter Weylandt emlékére.

Sajnos így is történt kisebb baleset, 50 kilométerrel a cél előtt – amikor a Liquigas állt a mezőny élén – a hátsó sorokban többen is egymásba gabalyodtak, Francesco Reda és Eduard Vorganov némi időzés után tudott a többiek után eredni.

Az etapot az elhunyt kerékpáros csapattársai fejezték be az élen, pénzdíjukat Weylandt családjának ajánlották fel. A Leopard Trek bringásai mellé beállt Tyler Farrar is, Weylandt legjobb barátja is – a sportolók a jobb kezüket egymás vállára téve, sírva gurultak be a célba. A főmezőny mintegy 50 méterrel lemaradva az összetettben élen álló brit David Millar vezetésével ért be. A közönség tapssal kísérte a jelenetsort.

„Mintha a testvérem lett volna – mondta még a szakasz elején Farrar. – Az egyik legkedvesebb, legviccesebb és legértékesebb ember volt, akit valaha is megismerhettem. Óriási tragédia ez a családja és a sportág számára is. Gyászoljuk őt, ugyanakkor mosolyogva gondolunk vissza a közös pillanatokra. Wouter volt a szíve és a lelke a kerékpársportnak, mindent megteszek, hogy büszke legyen rám, bárhol is van most."

Farrar feladta a Girót, és a szerdai szakaszon már nem áll rajthoz, és várhatóan így tesz a Leopard Trek-csapat is.

A szakasz végén értelemszerűen nem volt eredményhirdetés, és a hangszórókból sem szólt a megszokott zene, némaság telepedett Livornóra egy olyan szakasz után, amely a Giro szervezőinek eredeti tervei szerint a tengerparton végigrobogva a vidámságról és a nyár közeledtéről szólt volna...

A beérkezés: a Leopard Trek-csapat és a legjobb barát, Tyler Farrar (jobbról a harmadik)
A beérkezés: a Leopard Trek-csapat és a legjobb barát, Tyler Farrar (jobbról a harmadik)

A Giro d'Italia szervezői közben jelezték: megszigorítják a biztonsági intézkedéseket. „Még egyszer ellenőrizzük a biztonsági feltételeket, és specialisták bevonásával szigorítunk rajtuk – jelentette be Angelo Zomegnan versenyigazgató, konkrétumok említése nélkül. – Egyetlen versenyen sem költenek ennyit arra, hogy a bajba jutott kerekesek mihamarabb segítséget kapjanak."

WEYLANDT VESZÉLYESNEK TARTOTTA AZ ÚTVONALAT

Veszélyesnek tartotta a Giro d'Italia útvonalát Wouter Weylandt. A Leopard Trek-csapat 26 éves versenyzője még a nyitó szakaszt követően a menedzserének, Jef van den Boschnak küldött egyik sms-ében azt írta: „Ideges vagyok, mert veszélyes az útvonal. Aggódom."

Weylandt 24 kilométerre a céltól, a Passo del Boccóról lefelé jövet elvesztette uralmát kerékpárja felett, és 70 km/órás sebességgel falnak ütközött. Istállója tájékoztatása szerint a bringás első kereke nekiütközött egy betonfalnak, minek következtében Weylandt arccal a falnak, majd az úttestnek csapódott. A televíziós felvételeken látható volt, hogy Weylandt eszméletlenül feküdt a földön, és erősen vérzett. Az orvosok azonnal a segítségére siettek, 40 percen át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

A belga kerékpáros felesége – aki szeptemberre várja első gyermeküket – és édesapja kedden azonosította az elhunytat. A baleset képeit kegyeleti okokból nem sugározta az olasz állami televízió (RAI), a verseny orvosi stábját vezető Giovanni Tredici annyit közölt, hogy Weylandt nem szenvedett. „A helyszínen belehalt sérüléseibe, csoda kellett volna a megmentéséhez" – közölte Tredici.

A halottkém jelentése szerint azonnal elhunyt, nem szenvedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik