Tour: Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.19. 18:48
null
A sárga trikó mellett a hegyi menők pöttyös pólóját és a legjobb fiatalok fehérjét is megszerezte Pogacar (Fotó: AFP)
Tadej Pogacar nyerte meg szombaton a Tour de France 20., utolsó előtti szakaszát, és az egyéni időfutamon aratott emberfeletti diadalával összetettben is átvette a vezetést Primoz Roglictól.

 

Ha Tadej Pogacar, az UAE Emirates bringása célba ér a vasárnapi záró szakaszon, amely hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik, akkor ő lesz minden idők második legfiatalabb Tour-győztese. A rekordot a francia Henri Cornet tartja 1904 óta, amikor 19 évesen és 352 naposan diadalmaskodott.

A 22. születésnapját hétfőn ünneplő szlovén bringás 57 másodperces hátránnyal vágott neki Lure és La Planche des Belles Filles közötti 36.2 kilométernek, melynek utolsó 5900 métere rendkívül meredek emelkedő volt. Pogacar azonban 1:56 perccel gyorsabbnak bizonyult éllovas honfitársánál – aki ötödik lett az etapon –, így 59 másodperces előnnyel átvette az összetett első helyezettjének járó sárga trikót.

Pogacar a hegy lábánál egyetlen másodperccel volt elmaradva a 2017-ben Giro d'Italia-győztes és időfutamban világbajnok holland Tom Dumoulintől, de a tavalyi Vuelta a Espana bajnokát, Roglicot már ekkor 36 másodperccel előzte, azaz hátránya több mint felét már ledolgozta. A kaptatón viszont ellenállhatatlan volt, extázisban tekert az élete első Tourján szereplő bringás, így a célba majdnem másfél perccel verte meg Dumoulint és közel kettővel Roglicot. A szakaszon az ausztrál Richie Porte lett a harmadik, aki így összetettben is feljött a harmadik helyre.

A tavalyi Vueltán harmadik helyével berobbanó Pogacar ezenkívül megszerezte a hegyi pontversenyben élen állónak járó pöttyös trikót is, mivel a célba vezető emelkedőn is ő volt a leggyorsabb, az ezért kapott tíz ponttal pedig kétpontos hátrányát ledolgozva megelőzte a tavalyi Giro d'Italia bajnokát, Richard Carapazt. A legjobb 26 éven aluli kerekesnek járó fehér trikóért zajló versenyben már a szombati etap előtt is hatalmas fölénnyel vezetett. Legutóbb 1972-ben a legendás belga Eddy Merckxnek sikerült legalább három trikót nyernie, továbbá a francia Laurent Fignon 1983-as diadala óta először győz(het) debütáns a világ legrangosabb kerékpáros-viadalán.

Vasárnap a Mantes-la-Jolie és Párizs közötti 122 kilométerrel zárul a 3470 kilométeres viadal, amelynek utolsó befutója hagyományosan Champs-Élysées-n lesz.

TOUR DE FRANCE 2020
20. szakasz, Lure–La Planche des Belles Filles, 36.2 km (egyéni időfutam)

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 55:55 perc
2. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) azonos idővel
...5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 84:26:33 óra
2. Roglic 59 mp hátrány
3. Porte 3:30 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik