Tour de Hongrie: csak meglett a lett, Neilands mindent vitt!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 19:14
null
Parádés hangulatban zajlik a verseny (Fotó: Tour de Hongrie/Halmágyi Zsolt/tdh.hu)
Ami késik, nem múlik: a prológon az utolsó pillanatban még kiénekelték a sajtot a szájából, de a második etapon már nagy sikert aratott, így a verseny történetének első lett szakaszgyőztese lett Krists Neilands, aki a sárga trikót is átvette.

 

Balázskagyarmat – állt a vidám felirat a Tour de Hongrie második szakaszának rajtja után nem sokkal elhelyezett helységjelölő táblán.

PARÁDÉS HANGULAT
Jó látni, hogy az ország egyre inkább megtanulja élvezni a Magyar körversenyt, és meg is mozdul rá. Balassagyarmaton például óriási tömeg várta a mezőnyrajtot, és amerre mentek a versenyzők, számos mókásabbnál mókásabb figura szurkolt nekik. Nem maradhattak el a klasszikus, a szobabicikliket az út szélére kipakoló, és azon nagy ügybuzgalommal tekerő formák, de akadtak, akik egy fémlovat(!) vittek ki a domboldalba, és azon biztatták a versenyzőket beöltözve – Pétervásárán pedig már a traktorok is kiálltak „szurkolni” a mezőnynek, tisztára, mint a Tour de France-on. Külön örömteli látni a remélhetőleg a következő bringás generáció, azaz a gyermekek örömét: rengeteg helyen megmozdultak az iskolák, óvodák, a kicsik élőképeket alkottak, feliratokat tartottak, aszfaltot festettek Szécsénytől és Salgótarjántól kezdve Felsőtárkányon át Bükkszentkeresztig mindenhol…

Nem, nem született új magyar település az éj leple alatt, pusztán annyi történt, hogy a roppant lelkes helyiek ideiglenesen átpingálták Balassagyarmat nevét a város jelenlegi hőse, Rózsa Balázs tiszteletére, aki a 40. Magyar körverseny első etapján jó 140 kilométert töltött szökésben Lovassy Krisztián és Jon Bozic társaságában, s bár a végén befogták őket, és kaptak negyedórát, a gyarmatiak így is nagyon büszkék voltak „fiukra”.

Az idei viadal leghosszabb, kétszáz kilométeres szakaszán megint nagyon hamar kialakult az első szökés, ezúttal négyen voltak benne, köztük Bozic, akinek szándékai egyértelműnek tűntek: igyekezett rámenni a hegyi pontverseny éllovasának járó piros trikóra.

Miután a mezőny engedte őket, az Adria szlovénja el is vitte az első, harmadik kategóriás hegyet Szúcs és Egercsehi határában, majd a következő, kettes jelölésűt is, azt már a Bükkben, Répáshutánál. Közben annyi történt, hogy Alexander Cataford az összetett 7. helyéről feladta a versenyt (alig ötven kilométerrel a rajt után, még Bátonyterenye előtt), szegény Filutás Viktorra pedig rátört a hasmenés, ha nem lett volna elég, hogy a szakasz előtt begyulladt a szeme – ismerjük a nesze, sánta, itt van még a púp is-viccet, csak hát nevetni nem tudtunk rajta…

Közben Répáshuta után a mezőny befogott két szökevényt – Bozicot is –, egy darabig még Matej Zahálka és Jacob Eriksson vívtak együttes szélmalomharcot, természetesen hiába, a mezőny őket is begyűjtötte. A szakasz legkeményebb hegyén, a Bükkszentkeresztre felvezető első kategóriás emelkedőn aztán újra főszereplővé lépett elő a prológon már megismert Krists Neilands.

A két héttel ezelőtt még a Girón parádézó – a 17., hegyi etapon ötödik helyet szerző! – lett bajnoktól a siófoki prológon az utolsó pillanatban lopta el a győzelmet a cseh Jan Bárta, de ami késik, nem múlik! Neilands a hegyen a lehető legjobb ütemben támadott, a tavalyi győztes, és szerdai szakaszsikere nyomán most is a sárga trikóban tekerő Manuel Belletti nem tudott vele menni, és ami meglepőbb, bivalyerős csapata, az Androni Giocattoli sem volt képes érdemi reakcióra. A lett kiválóan teljesített a lejtmenetben is, s a célig már nem hibázott, a magányos harcos így hazaért: Miskolcon ő bokszolhatott a levegőbe boldogan, a Magyar körverseny történetének első lett szakaszgyőztese lett, és mellé a sárga trikót is átvehette Bellettitől nagy, egyperces sikerének (no meg egy, a cél előtt nem sokkal az üldözőbolyt szétszakító bukásnak) köszönhetően!

40. TOUR DE HONGRIE
2. szakasz (Balassagyarmat–Miskolc, 200.6 km):1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy), 2. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:00 perc hátrány, 3. Marco Frapporti (olasz, Androni Giocattoli) 1:05 p h., …6. Dina Márton (magyar, Kometa) 1:08 p h.Az összetett állása:1. (sárga trikóban) Neilands.A gyorsasági pontverseny állása:1. (zöld trikóban) Louis Bendixen.A hegyi pontverseny állása:1. Neilands.A magyarok versenyének állása:1. (fehér trikóban) Dina Márton (Kometa)

FÁJÓ ORRFÚJÁS

Több részlet is napvilágot látott Chris Froome szerdai, sokkoló balesetéről. Mint ismert, az Ineos hétszeres Grand Tour-győztes sztárja a Francia körverseny „előfutárának” számító Dauphiné pályabejárásán bukott óriásit, a combcsontját, jobb könyökét és több bordáját is eltörte. Az istálló feje, Sir Dave Brailsford elárulta, a brit klasszis egy lejtmenetben éppen az orrát fújta ki, amikor egy széllökés miatt elvesztette egyensúlyát, s mintegy 60 kilométer per órás sebességgel nekiszáguldott egy falnak. Froome-ot már meg is műtötték, nyolcórás operációval hozták rendbe, természetesen ugrott a Tour de France-indulása. Kiesése óriási érvágás a Skyból lett Ineosnak, amelynek idén is a Tour lett volna a fő versenye az ezúttal is favorit brittel, aki ötödik sikerére készült – ezzel beérte volna az örökranglista élén álló fantasztikus Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx, Miguel Induráin-négyest…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik