Tour de France: Martin és Nibali bukott; Stybaré a szakasz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.09. 18:15
null
Martin a szakasz elején és még sértetlenül – a sárga trikót megőrizte, ám bukott (Fotó: AFP)
A cseh Zdenek Stybar győzelmével zárult az országúti kerékpáros Tour de France 6. szakasza Abbeville és Le Havre között. Az eritreai Daniel Teklehaimanot megszerezte a pöttyös trikót, első afrikai versenyzőként. Továbbra is a német Tony Martiné az összetett éllovasának járó sárga trikó, ám egy bukás miatt hiába ért célba, fel kell adnia a versenyt.

 

Az elmúlt napokban volt elég bukás, így csütörtökre alighanem mindenki nyugodtabb szakaszban reménykedett – majdnem a végéig az is jött, így egy hosszú, hármas szökés került fókuszba.

A Daniel Teklehaimanot, Kenneth van Bilsen, Perrig Quémeneur szökevénytrióból Teklehaimanot írta be magát a Tour történelemkönyvébe azzal, hogy elsőként ért fel a nap utolsó, negyedik kategóriás „hegyére”, ezzel bebiztosította magának a pöttyös trikót – eritreai (sőt afrikai) kerékpároson még sosem feszült korábban ez a mez! Afrika kerékpáros-rajongói és az MTN-Quebeka csapat tagjai számára így ünnep lett ez a szakasz.

A hármashoz vészesen közeledett hátulról a mezőny, így Van Bilsen gondolt egyet, és meglépett, sorsára hagyva társait – Teklehaimanot és Quémeneur kezet fogott egymással, majd elnyelte őket a tömeg. Van Bilsen sem húzta már sokáig, két és fél kilométerrel a cél előtt megadta magát, jöhettek a sprinterek. No meg a menetrend szerinti bukás, amelybe Vincenzo Nibali és Tony Martin is belekeveredett, Zdenek Stybar kihasználta a lehetőséget, robbantott, és megnyerte a 6. etapot.

Martint kórházba vitték, este a kerékpáros – aki úgy tűnt, maga okozta a balesetet – bejelentette, hogy eltört a kulcscsontja.

Csapata, az Etixx-Quick Step menedzsere úgy nyilatkozott, hogy Martinnak fel kell adnia a Tour de France-ot. Kiválásával a mögötte második Chris Froome, a Sky brit kerekese öltheti magára ismét a sárga trikót.

Martin a második éllovas, aki kénytelen feladni az idei Tourt. Hétfőn Fabian Cancellara, a Trek svájci versenyzője szállt ki idő előtt, mivel egy tömegbukásban kettős csigolyatörést szenvedett.

TOUR DE FRANCE
6. szakasz, Abbeville–Le Havre (191.5 km):
1. Stybar (cseh, ETIXX-Quick Step) 4 óra 53 perc 46 másodperc, 2. Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo) 2 másodperc hátrány, 3. Coquard (francia, Team Europcar) a. i., 4. Degenkolb (német, Team Giant-Alpecin) a. i., 5. Van Avermaet (belga, BMC Racing) a. i., 6. Gallopin (francia, Lotto-Soudal) a. i.
Az összetettben: 1. Martin (német, ETIXX-Quick Step) 22 óra 13 perc 14 másodperc, 2. Froome (brit, Team Sky) 12 mp h., 3. Van Garderen (amerikai, BMC Racing) 25 mp h., 4. Sagan (szlovák, Tinkoff-Saxo) 27 mp h., 5. Gallopin (francia, Lotto-Soudal) 38 mp h., 6. Van Avermaet (belga, BMC Racing) 40 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik