Tour: könnyező szakaszgyőztes, Froome maradt sárgában

Vágólapra másolva!
2015.07.18. 17:31
null
Steve Cummings karrierje első Tour-szakaszgyőzelmét aratta (Fotó: Reuters)
A brit Steve Cummings győzelmével zárult az országúti kerékpáros Tour de France 14. szakasza. A 187.5 kilométeres etapot Rodez és Mende között rendezték meg. Az összetett éllovasának járó sárga trikót továbbra is Chris Froome viselheti, Tejay van Garderen viszont elveszítette második helyét.

 

A hegyi szakasz nem feltétlenül jelent enyhülést: egy napja a cél helyszínén, Rodezben 38 fokot mértek, és szombaton sem kímélte az időjárás a versenyzőket. A mezőnyt egy huszonnégyes szökés mozgatta meg, majd egy hetes szökevénycsoport hagyta faképnél a többieket, Andrij Grivko, Mathieu Ladagnous, Peter Sagan, Rigoberto Urán, Bob Jungels, Rubén Plaza Molina és Jarlinson Pantano tekert az élen, Sagan gyűjtögette a részhajrápontokat.

A szökevények létszáma felduzzadt, huszonöt kilométerrel a vége előtt Michal Golas vezetésével húsz kerekes próbálta stabilizálni előnyét, öt és fél perccel utánuk jött a mezőny. No meg jött két hegy is: a negyedik kategóriás Cote de Chabrits és a második kategóriás Cote de la Croix Neuve.

A cél előtti emelkedőt Golas és Kristijan Koren kezdte az élen, tizenhárom másodperces fórt kellett volna megtartaniuk a kaptatón. A közvetlen üldözőcsoportból Romain Bardet indult utánuk, a sárga trikós Chris Froome csoportjában Nairo Quintana és Vincenzo Nibali támadt. A végére Golasék elfogytak, Romain Bardet, Thibaut Pinot és Steve Cummings harcolt a szakaszgyőzelemért, utóbbi ünnepelhetett – megkönnyezte elsőségét –, Froome-ék pedig egy kicsit „szétrázódtak” az utolsó kilométereken.

Froome megtartotta a sárga trikót, előnye 3 perc 10 másodperc Nairo Quintana előtt – a kolumbiai megelőzte a hajrában gyengélkedő Tejay van Garderent. Alejandro Valverde, Alberto Contador és Geraint Thomas van még öt percen belül az éllovashoz képest az összetett versenyben.

Froome a szakasz után elmondta, egy szurkoló vizelettel dobta meg a szakasz során.

A drukker nyilván arra célzott, hogy Froome doppingol, még ha nem is a legfinomabban...

„Sajnos valaki az arcomba hajított egy pohár vizeletet, és azt ordította, hogy »doppingoló!« Teljességgel elfogadhatatlan ez a viselkedés” – kommentált a BBC-nek a Tour sárga trikósa.

A jövő hét végéig tartó viadalon vasárnap a Mende és Valence közötti 183 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE
14. szakasz, Rodez–Mende (187.5 km):
1. Steve Cummings (brit, Team MTN) 4:23:43 óra, 2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 2 mp hátrány, 3. Romain Bardet (francia, AG2R) 3 mp h.
Az összetett élcsoportja: 1. Chris Froome (brit, Sky) 56:02:19 óra, 2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:10 p hátrány, 3. Tejay van Garderen (amerikai, BMC Racing) 3:32 p h., 4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:02 p h., 5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 4:23 p h., 6. Geraint Thomas (brit, Sky) 4:54 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik