Tour de France: francia diadal a lélegzetelállító 18. szakaszon

Vágólapra másolva!
2015.07.23. 17:43
null
Bardet a második francia szakaszgyőztes a 2015-ös Touron (Fotó: AFP)
A francia Romain Bardet nyerte meg az országúti kerékpáros Tour de France 18., hegyi szakaszát, az összetett első továbbra is a brit Chris Froome.

 

Ez fájni fog – konstatálhatták a Tour de France versenyzői a Gap és Saint-Jean-de Maurienne közötti, 186.5 kilométeres szakasz előtt.

Hét hegy – Col Bayard (2. kategóriás), Rampe du Motty (3.), Cote de La Mure (3.), Col de Malissol (3.), Col de la Morte (2.), Col du Glandon (csúcskategóriás), Lacets de Montvernier (2.) – állt a mezőny útjába, nem csoda, hogy szétrázódtak a kerekesek. Hatvan kilométerrel a cél előtt tizenegyen maradtak elöl, a Chris Froome sárga trikóját őrző Sky próbálta kontroll alatt tartani a mezőnyt.

A tizenegyes szökevénycsapatnak kétperces fórja volt az üldözőkkel és háromperces előnye Froome csoportjával szemben, aztán a grupp megfogyatkozott Jakob Fuglsang bukása miatt.

A sárga trikós csoportjából előbb Alberto Contador, majd Vincenzo Nibali indult meg, Geraint Thomas összenézett Froome-mal, és „főnöke” jelzésére nem követte az olaszt. Nibali után Nairo Quintana indult, Thomas most már üldözőbe vette, Froome pedig kapaszkodott.

Hamarosan „helyreállt a rend” a sárga trikós csoportban, elöl pedig Romain Bardet ugrott meg egyedül, nekivágva a szenzációs utolsó szerpentinnek.

Az utolsó mászás
Az utolsó mászás

A tizennyolc hajtűkanyarral tarkított Montvernier-mászás fantasztikus látványt nyújtott – a versenyzők lehet, hogy más jelzőkkel illették volna... –, elsőként Bardet ért az emelkedő tetejére. A francia szurkolók tombolva fogadták Bardet-t, aki meg is őrizte előnyét a célig, Alexis Vuillermoz után ő a 2015-ös Tour második hazai szakaszgyőztese.

Froome megőrizte elsőségét a nagyon erős Thomas segítségével, bár néha úgy tűnt, a határon teker – a Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Geraint Thomas, Alberto Contador, Robert Gesink, Vicenzo Contador hetes egyszerre ért célba, így az összetett élcsoportjában nincsen változás.

TOUR DE FRANCE
18. szakasz, Gap – Saint-Jean-de-Maurienne, 186,5 km:
1. Romain Bardet (francia, AG2R) 5:03:40 óra, 2. Pierre Rolland (francia, Europcar) 33 mp hátrány, 3. Winner Anacona (kolumbiai, Movistar) 59 mp h.
Az összetett élcsoportja: 1. Chris Froome (brit, Sky) 74:13:31 óra, 2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:10 p hátrány, 3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:09 p h., 4. Geraint Thomas (brit, Sky) 6:34 p h., 5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 6:40 p h., 6. Robert Gesink (holland, LottoNL) 7:39 p h.
A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Saint-Jean-de-Maurienne és La Toussuire-Les Sybelles közötti 138 kilométeres alpesi szakasz vár a mezőnyre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik