MTI/H. D. 2019.07.26 17:19 Frissítve: 2019.07.26 21:21

Tour de France: drámai szakasz, Bernal átvette a sárga trikót

Egan Bernal nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 19., az út járhatatlansága miatt lerövidített szakaszát pénteken, és átvette a sárga trikót a francia Julian Alaphilippe-től.

Egan Bernal átvette a vezetést összetettben (Fotó: AFP)

 

 
A 2019-ES TOUR DE FRANCE PROGRAMJA

A szakasz eredeti távja szerint a Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes közötti 126.5 kilométer várt volna a mezőnyre, az útvonalban a kiemelt kategóriás Col de l'Iserannal, valamint egy első kategóriás záró hegy utáni befutóval.

Az összetett ötödik helyén álló francia Thibaut Pinot a szakasz negyedénél leszakadt a mezőnytől, majd az orvosi kocsihoz ment, ahol a bal combját vizsgálták és kezelték. Végül néhány kilométerrel később sírva leszállt a kerékpárjáról, és a csapatautóba ülve feladta a küzdelmet.

Tour de FranceTM on Twitter

It's over for Thibaut Pinot who suffers too much. Extremely sad. C'est fini pour @ThibautPinot qui souffre trop pour continuer. Un moment très difficile pour lui et son équipe. #TDF2019 https://t.co/qr7Bab0iPkA mezőny 1791 méteren kezdte meg a mászást az Iseran 2770 méter magas csúcsáig – a hágón vezet át a kontinens legmagasabban fekvő aszfaltozott útja –, a közel 13 kilométeres emelkedő átlagos meredeksége 7.5 százalék volt, de helyenként a 9 százalékot is meghaladta. A hegy felénél előbb a címvédő brit Geraint Thomas, majd a holland Steven Kruijswijk támadta meg az esélyesek csoportját. Alaphilippe leszakadt, a csütörtökön is akciózó kolumbiai Bernal pedig támadott, és a hegytetőig mindenkit lerázott magáról.

Az Iseran után hatalmas jégeső, majd sárlavina zúdult az útra, és bár hókotrók dolgoztak a megtisztításán, a havas-jeges-saras aszfalton életveszélyes lett volna folytatni a versenyt. A zsűri döntése értelmében a hegytetőn mért állás jelentette az etap végeredményét, a Tignes-ig tartó maradék 35.5 kilométert pedig törölték a szakasz távjából, és nem hirdettek győztest.

Ezzel Bernal a szakasz előtti másfél perces hátrányát ledolgozva az összetett élére állt, a hivatalos eredmény szerint előnye 48 másodperc.

„A szakasz a kezünkben volt, és Egan szerette volna megmászni az utolsó hegyet is. Ugyanakkor a versenyzők biztonságánál nincs fontosabb, az ASO munkatársai kiváló döntést hoztak” – fogalmazott Nicolas Portal, az Ineos sportigazgatója, méltatva a francia körversenyt rendező Amaury Sport Organisation döntését. Hozzátette, Thomas és Bernal egyaránt nagyon motiváltak voltak, és készen álltak arra, hogy ledolgozzák hátrányukat. Kiemelte, még ha a francia rivális a lejtmenetben hozhatott is volna az Ineos versenyzőin normál körülmények között, az utolsó emelkedőn ismét szenvedett volna.

Az eredményhirdetést Tignes-ben tartják, a versenyzőket autókkal szállították a befutó eredeti helyszínére.

Szombaton az Albertville és Val Thorens közötti 130 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre. A 106. Tour de France vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti 128 kilométeres etappal zárul, a cél a hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz.

null

nullMétéo Villes on Twitter

L'étape du #TourdeFrance a été neutralisée avant son arrivée à #Tignes (#Savoie, #Alpes) en raison d'un #orage de #grêle https://t.co/6jiEZh1tE9


Eurosport UK on Twitter

LANDSLIDE This massive landslide shows why Stage 19 of the #TDF2019 had to be cancelled https://t.co/emv88dE3RBAZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 78:00:42 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 48 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:16 perc hátrány
4. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:28 p h.
5. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 1:55 p h.
2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”

2020.09.02 09:46:35

Kerékpár SZŰCS ANDRÁS

Az olasz egy Tour de France- és még egy Giro-sikerrel mondaná tökéletesnek pályafutását.

2020.09.01 23:58:38

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Az utóbbi években befektetett pénz jól hasznosul és kézzelfogható eredményekkel párosul.

2020.08.28 19:05:35

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.08.25 11:18:23

Kerékpár nemzetisport.hu

Nemzeti körversenyünkre minden eddiginél erősebb mezőny érkezik. (x)