Tiralongo elvégezte az olasz melót

Vágólapra másolva!
2012.05.12. 17:59
null
Tiralongo pályafutása második szakaszsikerét aratta a Girón (Fotó: cyclingnews.com)
Címkék
A Giro d'Italia hetedik szakaszán két olasz kerekes végzett az első két helyen a hegyi befutót követően: nagy csatában Paolo Tiralongo lett az etap győztese, honfitársa, Michele Scarponi a második helyen zárt. Az összetettben a kanadai Ryder Hesjedal állt az élre.

 

A szokásos támadással kezdődött a hetedik szakasz: Matteo Rabottini, Mirko Selvaggi, Fumijuku Beppu és Reto Hollenstein lépett meg a mezőnytől a rajt után, és kilencperces előnyre tettek szert. A szökevények közül Hollenstein állt a legjobb helyen összetettben az etap előtt (52.).

Két kategorizált emelkedőt kellett megmásznia a karavánnak szombaton, a Colle Gallucciót és a Rocca di Cambiót. A hőmérséklet folyamatosan csökkent, a szakasz kezdésekor 28 fokban indult a mezőny, később 23 fokot mutatott a hőmérő. Gianni Meersman (Lotto Belisol) feladta a versenyt – a tegnapi etap után több nagy név is feladta a viadalt (Tyler Farrar, Thor Hushovd).

A mezőny élén a rózsaszín trikót birtokló Adriano Malori és csapata, a Lampre-ISD haladt. A hegyi sprintet a harmadik kategóriás Colle Gallucción Beppu nyerte meg Rabottini és Hollenstein előtt. Ahogy közeledett a befutó felé a mezőny, a szökevények előnye folyamatosan redukálódott. A Katyusa, a Lampre és a Garmin-Barracuda kerekesei húzták a mezőnyt, a tempó egyre gyilkosabbá vált.

14 kilométerrel a cél előtt az összes szökevényt utolérte a mezőny, így kezdődhetett a harc az értékes másodpercekért. Stefano Pirazzi és José Herrada López úgy döntött, az utolsó tíz kilométeren meghúzza a váratlant, ezért megléptek a mezőnytől – és félperces előnyre tettek szert.

Ez azonban kevésnek bizonyult a hajrára, Michele Scarponi és Paolo Tiralongo kéz a kézben sprinteltek az utolsó néhány száz méteren, végül utóbbi nyerte meg a szakaszt, a tavalyi Giro-győztes ezúttal második lett. Az összetettben Ryder Hesjedal állt az élre – így az első kanadai lett, aki viselheti a rózsaszín trikót –, az etapgyőztes olasz feljött a második helyre, a spanyol Joaquim Rodríguez pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

GIRO D'ITALIA
7. SZAKASZ, Recanati–Rocca di Cambio, 202 km
1. Paolo Tiralongo (olasz, Asztana) 5:51.03 óra
2. Michele Scarponi (olasz, Lampre-ISD) azonos idővel
3. Fränk Schleck (luxemburgi, RadioShack) 3 mp hátrány
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin-Barracuda) 26:16.53 óra
2. Paolo Tiralongo (olasz, Asztana) 15 mp h.
3. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 17 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik