Kettős spanyol győzelem a Zoncolan csúcsán

Vágólapra másolva!
2011.05.21. 17:49
null
Antón is megszenvedett a Zoncolannal, de ő tette a leggyorsabban (fotó: Action Images)
Címkék
A spanyol Igor Antón nyerte meg az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia 14., szombati szakaszát. A 28 éves versenyző az összetettben vezető honfitársa, Alberto Contador előtt ért célba a Monte Zoncolan csúcsára. A harmadik helyen az olasz Vincenzo Nibali végzett a hegyi szakaszon.

 

Újabb alpesi szakasszal folytatódott a Giro d’Italia, amelynek két csúcspontja lett volna a szombati etapon: az egyik a Monte Crostis, a másik a Monte Zoncolan. Péntek este azonban a szervezők úgy döntöttek, engednek a kerékpárosok kérésének, és előbbit kiveszik a programból. Veszélyes lett volna a leereszkedés a Crostis szűk szerpentinjén, és Wouter Weylandt halálos balesete után az olasz szervezők biztonsági okból nem mertek kockázatot vállalni.

A sprinterek pénteki tömeges visszalépése következtében mindössze 176 kerékpáros vágott neki szombaton a futamnak, amelyen az egyik nagy veterán, Andrea Noe is kivált a mezőnyből, miután a tegnapi csoportos szökésben való részvételt követően néhány kilométer után feladta a küzdelmet.

A verseny elején két fiatal olasz, Gianluca Brambilla és Matteo Rabottini, illetve a 32 éves holland, Bram Tankink sikeres szökést hajtott végre, és – olykor tízperces előnnyel – vezette a futamot. Az üldözést természetesen a versenyben vezető Alberto Contador csapata, a Saxo Bank vezette fel. A hajrában kiderült, hogy nemcsak a Crostist, de a Zoncolant megelőző második kategóriás hegyet, a Tualist is kivették az útvonalból, ám a szökés résztvevőinek befogása így sem okozott különösebb gondot.

A Zoncolanon Joaquim Rodríguez robbantott, de Contador gyorsan reagált. Mellettük Igor Antón és Vincenzo Nibali is jól akciózott, előbbi át is vette a vezetést, míg utóbbi a rózsaszín trikóssal együtt mászta a hegyet. Contador egy kilométerrel a vége előtt hagyta ott Nibalit, de Antónt már nem tudta befogni. Kettős spanyol győzelem született tehát a Monte Zoncolan csúcsán, így Contador megerősítette vezetését az összetettben, míg Nibali és Antón fellépett az élmezőnybe.

GIRO D’ITALIA
14. SZAKASZ, LINZ–MONTE ZONCOLAN, 170 KM
1. Igor Antón spanyol Euskaltel-Euskadi 5:04:26
2. Alberto Contador spanyol Saxo Bank Sungard + 0:33
3. Vincenzo Nibali olasz Liquigas-Cannondale + 0:40
4. Michele Scarponi olasz Lampre-ISD + 1:11
5. Gyenisz Mencsov orosz Geox-TMC + 1.21
6. John Gadret francia AG2R La Mondiale + 1:38
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Alberto Contador spanyol Saxo Bank Sungard 54:45:45
2. Vincenzo Nibali olasz Liquigas-Cannondale
+ 3:20
3. Igor Antón spanyol Euskaltel-Euskadi + 3:21
4. Michele Scarponi olasz Lampre-ISD + 4:06
5. John Gadret francia AG2R La Mondiale + 5:23
6. Konsztancin Szivcov fehérorosz HTC-Highroad + 5:37

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik